Αυγά καγιανάς

Αυγά καγιανάς

Μια απλή και νόστιμη, παραδοσιακή συνταγή που βασίζεται στα αυγά και στην ντομάτα.

 

Μπορεί η ονομασία του να προέρχεται από την τουρκική λέξη kaygana, σημαίνει ομελέτα με κάτι, ο καγιανάς είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο. Στην ουσία είναι μια συνταγή που βασίζεται στα αυγά, στη ντομάτα ενώ μεριές φορές περιέχει φέτα, κρεμμύδια καθώς και άλλα λαχανικά. Επίσης σε πολλές παραγαλές του βρίσκουμε στα υλικά και κάποιο παστό ή αλλαντικό. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, θα τον βρούμε την ονομασία στραπατσάδα, ονομασία που προέρχεται από την ιταλική λέξη  strapazzare, που μια από της σημασίας του είναι τσαλακώνω, παραμορφώνω το σχήμα. Η στραπατσάδα, λοιπόν, φτιάχνεται με κυρίως από αυγά με ντομάτα και τυρί. Τέλος, στην Κωνσταντινούπολη, οι Ελληνες έφτιαχναν το μενεμένι, μια ομελέτα με ντομάτα και πράσινες καυτερές συνήθως, πιπεριές.

 

Υλικά

4 αυγά

2 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο

3 μέτριες τριμμένες ντομάτες

2 κ.σ. φέτα

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό φρεσκοκομμένο

1/3 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε μια πρέζα πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε μέχρι η ντομάτα και το κρεμμύδι να γίνει ένα πηκτό μείγμα και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να μοιάζουν με ομελέτα. Προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη. Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.