Shakshuka: μια διαφορετική ομελέτα

Shakshuka: μια διαφορετική ομελέτα

Φτιάχνεται με ντομάτα, πολλά μπαχαρικά, σερβίρεται με ζεστές πίτες και είναι μια δημοφιλής ομελέτα στο Τελ Αβίβ.

 

Η ομελέτα είναι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο και ιδανικό για να ξεκινήσει κανείς την μέρα του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την φτιάξουμε και φυσικά μπορούμε να της προσθέσουμε ο,τι θέλουμε. Είναι ένα καμβάς όπου ο καθένας μας τον «χρωματίζει» με τα υλικά που αγαπά. Για παράδειγμα στο Τελ Αβίβ – καθώς και σε ολόκληρο το Ισραήλ – είναι πολύ σύνηθες να την φτιάχνουν με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, πολλά μπαχαρικά και λίγη harissa, καυτερή πάστα τσίλι, που της δίνει την τσαχπινιά που της χρειάζεται. Σερβίρεται με ζεστές πίτες και το όνομα της είναι shakshuka και μοιάζει με τον δικό μας καγιανά.

 

Τα μπαχαρικά που συνήθως χρησιμοποιούν είναι πάπρικα, κύμινο και τσίλι, μαζί με φρέσκο σκόρδο. Στην shakshuka ταιριάζει επίσης ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν για μία έξτρα πικάντικη αίσθηση καθώς επίσης και το μπαχάρι. Μπορείτε ακόμα να της προσθέσετε λαχανικά, όπως πράσσο, σπανάκι, κολοκύθι όμως και φέτα – δίνοντας της μια πιο ελληνική χροιά – γιαούρτι, ή κάποιο κατσικίσιο τυρί. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που της προσθέτουν ρεβίθια ή ταχίνι για να έχει περισσότερα πρωτεϊνούχα στοιχεία.

 

Εμείς σας προτείνουμε μια δική μας εκδοχή για να πάρετε μια ιδέα και από εκεί και πέρα μπορείτε να φτιάξετε την δική σας σύμφωνα με τα γούστα. Φυσικά, η ντομάτα, τα μπαχαρικά, η harissa αλλά και το μπόλικο σκόρδο είναι απαραίτητα.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μεγάλα αυγά, συν 4 κρόκους αυγών

800 γραμμ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού harissa

2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας

1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπερια, κομμένες σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

120 γραμμ. πηχτό γιαούρτι

1 πρέζα αλάτι

Μείγμα από μπαχαρικά (κύμινο, κουρκουμάς, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικά, πιπέρι καγιέν)

 

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε τη harissa, τον πελτέ ντομάτας, τις πιπεριές, το σκόρδο, το μείγμα από μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αφήνουμε να σιγοβράσουν ελαφρά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια φτιάχνουμε μικρές «λακκούβες» στη σάλτσα στις οποίες ρίχνουμε με προσοχή τα αυγά και τους κρόκους – ένα σε κάθε λακκούβα. Με ένα πιρούνι ανακατέψουμε λίγο τα ασπράδια με τη σάλτσα, προσέχοντας να μην σπάσουν οι κρόκοι. Σιγοβράζουμε απαλά για 8 με 10 λεπτά σκεπάζοντας το τηγάνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για μερικά λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε προσθέτοντας το γιαούρτι και τις ζεστές πίτες.