Καφές και υγεία: μια περίπλοκη σχέση

Καφές και υγεία: μια περίπλοκη σχέση

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που διεξήχθη προκειμένου να διαπιστωθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ real-time, κατέληξε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 

Η έρευνα παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στη διαδικτυακή εκδήλωση της American Heart Association’s Scientific Sessions 2021, συμμετείχαν 100 εθελοντές. Σε αυτούς ανατέθηκε τυχαία είτε να αποφεύγουν, είτε να καταναλώνουν καφέ με καφεΐνη για όχι περισσότερες από δύο συνεχόμενες ημέρες και για μια περίοδο μελέτης 14 ημερών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν τρεις συσκευές: μια ηλεκτροκαρδιογραφίας για την παρακολούθηση του καρδιακού τους παλμού, μια ακόμα στον καρπό τους για την παρακολούθηση της σωματικής τους δραστηριότητας και του ύπνου και μια τρίτη για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης δείγματα DNA από τους συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης.

 

«Ο καφές είναι το πιο συχνά καταναλωμένο ρόφημα στον κόσμο, ωστόσο οι επιπτώσεις του στην υγεία παραμένουν αβέβαιες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Ενώ η πλειονότητα των μακροχρόνιων μελετών έχουν αναφερθεί στα πολλαπλά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που διερευνά τις φυσιολογικές συνέπειες της κατανάλωσης καφέ σε πραγματικό χρόνο».

 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης εμφάνισαν πιο ανώμαλους καρδιακούς παλμούς στους κάτω θαλάμους όταν κατανάλωναν περισσότερο καφές. Επιπλέον, όσο πιο αργά ένα άτομο μεταβολίζει την καφεΐνη βάσει της γενετικής του, τόσο περισσότερο ύπνο φαίνεται να έχασε όταν έπινε καφέ με καφεΐνη.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως σύμφωνα με την έρευνα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλώθηκε, συσχετίστηκε με 600 περισσότερα βήματα την ημέρα και 18 λιγότερα λεπτά ύπνου τη νύχτα. «Η έξτρα σωματική δραστηριότητα, η οποία φαίνεται να προκύπτει από την κατανάλωση καφέ, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κινδύνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, ενώ παράλληλα σχετίζεται με μεγαλύτερη μακροζωία», ανέφερε ο δρ. Marcus. «Από την άλλη, ο μειωμένος ύπνος σχετίζεται με μια ποικιλία δυσμενών ψυχιατρικών, νευρολογικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συχνότεροι μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί από τους άνω θαλάμους της καρδιάς επιτείνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και οι πιο συχνοί μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί από τους κάτω θαλάμους ή τις κοιλίες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ καφέ και υγείας».