«12 Gods»: Βότανα με τις κάψουλες espresso
Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Σάμο έως την Ήπειρο, υπάρχει μία ελληνική start up που ενώνει τους Έλληνες καλλιεργητές με έναν πρωτότυπο τρόπο: τα βότανα που συλλέγονται συσκευάζονται μέσα σε κάψουλες του espresso.
Η «12 Gods», στην οποία εργάζοντι ως επί το πλείστον επιστήμονες, όπως γεωπόνοι, χημικοί και νομικοί, βραβεύτηκε πρόσφατα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ως μια από τις πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γεωπόνος και ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης, Φίλιππος Ζεμπίλας περιέγραψε το πώς συνέλαβε την ιδέα για την σύσταση της start-up.
«Προσπάθησα να βρω μια λύση ώστε να κάνω τα ελληνικά προϊόντα πιο “εύπεπτα” για τον σύγχρονο καταναλωτή», είπε ο κ. Ζεμπίλας και πρόσθεσε: «Πλησίασα πρώτα να δω τις ανάγκες του. Μια από αυτές είναι ο χρόνος. Πλέον όλοι έχουμε μειωμένο χρόνο. Οπότε πράγματα που μας άρεσαν στο παρελθόν, αλλά ήταν χρονοβόρα, έχουμε σταματήσει να τα κάνουμε».
Πράγματι το να φτιάξει κανείς ένα αφέψημα από μια ποικιλία βοτάνων μέχρι πρότινος απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Πλέον, χάρη στην ελληνική καινοτομία ποικιλίες από δεκάδες βότανα όπως ο ιβίσκος, η λουίζα, το κάρδαμο, το χαμομήλι, η τσουκνίδα «σερβίρονται» στο φλιτζάνι σε μερικά δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως ο περιορισμός του χρόνου παρασκευής δεν είναι το μοναδικό όφελος που προσφέρει η διαδικασία. Εκείνο το οποίο αναζητούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές είναι και τα ωφέλιμα συστατικά. Τα προϊόντα που σύντομα θα βρίσκονται στη λιανική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν κατοχυρώσει τους πολυπόθητους ισχυρισμούς υγείας.
«Συνεργαζόμαστε με καλλιεργητές οι οποίοι καλλιεργούν με σύγχρονες μορφές βιολογικής γεωργίας και κάτω από ορθές πρακτικές. Χτίσαμε ένα δίκτυο καλλιεργητών με αρωματικά φυτά, στην Ελλάδα. Γύρισα όλη τη χώρα, παραγωγό- παραγωγό. Για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα αφέψημα έχει ισχυρισμούς υγείας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φίλιππος Ζεμπίλας ο οποίος μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών για την κατοχύρωση. Η καινοτομία του προϊόντος, συνίσταται επίσης και στην ίδια τη σύσταση της κάψουλας. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου εξήντα δισεκατομμύρια κάψουλες από πλαστικό ή αλουμίνιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον. Οι Έλληνες επιστήμονες προσέφεραν ακόμα μια λύση στα σύγχρονα προβλήματα: βιοδιασπώμενες κάψουλες. Αυτές αποσυντίθενται εντελώς μέσα σε 23 εβδομάδες από την κατανάλωση του προϊόντος, σύμφωνα με τους παρασκευαστές.
«Το χαρμάνι της κάψουλας υποβαθμίζεται σε κομπόστ εντός επτά εβδομάδων μετά το πέρας της χρήσης και μέσα σε 23 εβδομάδες επιστρέφει στο υπέδαφος. Είναι η πρώτη κάψουλα που έχει φίλτρο με φράγμα οξυγόνου. ‘Αρα, κάνει την ίδια δουλειά με το αλουμίνιο, αλλά δεν είναι αλουμίνιο. Το φράγμα οξυγόνου διατηρείται για εικοσιτέσσερις μήνες. Οπότε για δυο χρόνια, όση είναι και η ημερομηνία λήξης, δεν περνάει αέρας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το προϊόν σφραγίζεται σε κλειστό περιβάλλον αζώτου. Έτσι, το μείγμα βοτάνων παραμένει φρέσκο μέχρι να καταναλωθεί και δεν προσβάλλεται από μικροοργανισμούς. Δεν είναι μόνο η φρεσκάδα είναι και ότι δεν αλλοιώνεται, δεν οξυδώνεται και δεν καταστρέφονται τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες των βοτάνων» επισημαίνει ο κ. Ζεμπίλας.
Η νεοφυής επιχείρηση «12Gods» εμπνεύστηκε το όνομα από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό οι οποίοι λέγεται πως ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, συνήθιζαν να τους δίνουν ονόματα από το δωδεκάθεο. Οι αρχαίοι αυτοί μύθοι εσωκλείονται σε κάθε συσκευασία. Για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε μελέτη και επίμονη εργασία για τρία χρόνια. Το επιστέγασμα της προσπάθειας εκτός από τις βραβεύσεις, μια εκ των οποίων έγινε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, είναι οι συνομιλίες με «γίγαντες» του λιανεμπορίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και την Ασία.