Franchise: Καφές και εστίαση στην πρώτη θέση προτίμησης
Στην κορυφή της λίστας των επιχειρήσεων franchise βρίσκονται τα μαγαζιά που σχετίζονται με την εστίαση και τον καφέ.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την ΚΕΜ, στο πλαίσιο της Έκθεσης ΚΕΜ Franchise Βορείου Ελλάδας, η πλειονότητα των επιχειρηματιών που επιλέγουν να ανοίξουν ένα κατάστημα Franchise στρέφονται στους κλάδους της εστίασης, του καφέ ή στα τρόφιμα. Ο Δημήτρης Μήτος, Business&Life Coach, ιδιοκτήτη της εταιρίας συμβούλων Franchise The Way, μιλώντας στο “Τύπος Θεσσαλονίκης” εξήγησε κάποιους από τους λόγους που οι επιχειρηματίες στρέφονται στην εστίαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος κλάδος από μόνος του ασκεί γοητεία στους νέους, καθώς πρόκειται για concepts που ενισχύουν το socializing, ενώ θετικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν με πληρωμές τοις μετρητοίς.
Ένα “φαινόμενο” που γνωρίζει έξαρση την τελευταία περίοδο είναι η δημιουργία street cafe καθώς πρόκειται για μια οικονομική εναλλακτική λύση για όσους έχουν ανάγκη να βγουν έξω. Έτσι τα παραδοσιακά καφέ που έχασαν έδαφος ιδιαίτερα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έδωσαν τη θέση τους στα street cafe με τις νεότερες ηλικίες κυρίως να τα προτιμούν, καθώς προσφέρουν οικονομικές λύσεις καφέ.