Κέικ espresso με γλάσο mocca
Είναι αφράτο και λαχταριστό, έχει γλάσσο και έχει άρωμα… Ιταλίας
Το κέικ espresso με γλάσο mocca είναι απλό στην εκτέλεσή του, φτιάχνεται όπως ένα απλό κέικ, με ένα…twist, δηλαδή την προσθήκη εσπρέσσο καφέ στη ζύμη και καφέ φίλτρου στο γλάσο!
Υλικά
- 2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ.τσ. ζάχαρη
- 220 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο αγελαδινό)
- 2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
- 1/2 φλ.τσ. ξινόγαλο
- 3 κ.σ. κόκκους espresso καφέ
- 2 βανίλιες σκόνη
- 1 κ.γ. σόδα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- δύο στρογγυλές φόρμες-ταψάκια αντικολλητικά
για το γλάσο:
- 430 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου καφέ
- 170 γρ. βούτυρο φρέσκο (εκτός ψυγείου)
- 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και βανίλια. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Συγχρόνως, διαλύουμε τον καφέ σε 1 φλ.τσ. βραστό νερό, τον προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μια βράση, μερικά δευτερόλεπτα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το ξινόγαλο με τα αβγά. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου-καφέ στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές. Μοιράζουμε τον χυλό του κέικ στις δύο βουτυρωμένες φόρμες και ψήνουμε για 22′-24′. Βγάζουμε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Για να φτιάξουμε το γλάσο, χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, βάζοντας αρχικά 3 κ.σ.κρέμα γάλακτος, για να ελέγξουμε την υφή. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και την άλλη, ώστε το γλάσο να είναι αφράτο και να μπορεί να στρωθεί στο κέικ. Βάζουμε σε πιατέλα το ένα κέικ, στρώνουμε μια παχιά στρώση γλάσου και τοποθετούμε επάνω το άλλο κέικ. Με τη φαρδιά λάμα ενός μαχαιριού ή με στενή σπάτουλα καλύπτουμε το επάνω μέρος με το υπόλοιπο γλάσο, αφήνοντας τα πλαϊνά όπως είναι, για να φαίνονται οι στρώσεις του γλυκού.
Πηγή: condotti.gr