Mαθηματικοί αποκαλύπτουν: H πιο οικονομική μέθοδος παρασκευής καφέ!

Mαθηματικοί αποκαλύπτουν: H πιο οικονομική μέθοδος παρασκευής καφέ!

Το μυστικό του τέλειου καφέ κρύβεται… στις λεπτομέρειες

 

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την συνταγή και τον τρόπο παρασκευής του τέλειου καφέ.

 

Μαθηματικοί και φυσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επινοήσουν ένα “μοντέλο” που θα οδηγήσει στην άψογη παρασκευή ενός καφέ, ως μέρος μιας μελέτης που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Matter.

 

Ο Δρ Jamie Foster, μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ξεκίνησε τη μελέτη με αφορμή τη διαπίστωση ότι πολύ  συχνά δύο εσπρέσο, φτιαγμένοι με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση.

 

Η ομάδα του Foster δημιούργησε μια μαθηματική θεωρία για να περιγράψει την εξαγωγή καφέ από έναν κόκκο. «Η συμβατική θεωρία είναι ότι αν επιθυμείτε έναν πιο δυνατό καφέ, θα πρέπει να τον αλέσετε  πιο λεπτό», είπε ο Foster.

 

«Αυτή η θεωρία έχει νόημα καθώς με περισσότερους φρεσκοκομμένους λεπτούς κόκκους, το νερό της μηχανής δεν τους διαπερνά εύκολα κι έτσι ο καφές που παράγεται είναι πιο δυνατός και με ισχυρό άρωμα”.

 

Παρόλα αυτά, ο μαθηματικός δήλωσε ότι με λιγότερους, χοντροκομμένους κόκκους η εξαγωγή καφέ μπορεί να είναι «πιο αποτελεσματική». Η εν λόγω μέθοδος, κατά τον επιστήμονα, είναι λιγότερο κοστοβόρα επειδή χρησιμοποιεί λιγότερους κόκκους, ενώ επιπλέον θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον.

 

“Κατά την παρασκευή συνειδητοποιήσαμε ότι, η λήψη του καφέ ήταν το ίδιο “αξιόπιστη” όμως χρησιμοποιήσαμε μικρότερες ποσότητες”, πρόσθεσε ο Foster.

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, η νέα συνταγή δοκιμάστηκε σε μια μικρή καφετέρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για περίοδο ενός έτους, η καφετέρια έχει αναφέρει ότι εξοικονόμησε με τη μέθοδο αυτή χιλιάδες δολάρια.

 

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κλιμάκωση της χρήσης αυτής της διαδικασίας στην αγορά καφέ των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (843 εκατομμύρια λίρες) ετησίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος.