Ποια είναι αυτή η Gesha;
Προέρχεται από την Αιθιοπία, είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες καφέ και τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των απανταχού θαυμαστών του πράσινου κόκκου.
Από τον Βασίλη Δημαρά
Την πρώτη φορά που άκουσα να μου μιλάνε για αυτήν, νόμιζα ότι είχα ακούσει λάθος. «Gesha μόνο στην Ιαπωνία θα βρείτε» είχα πει κάνοντας τον έξυπνο. Δεν ήξερα όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση μου μιλούσαν για μια από τις καλύτερες ποικιλίες καφέ που ουδεμία σχέση έχει με την ιαπωνική κουλτούρα.
Το ταξίδι της ξεκίνησε από την Αφρική και πιο συγκεκριμένα από το δάσος Gori Gesha της Αιθιοπίας. Ένας Βρετανός πρόξενος, ονόματι Richard Whalley, ήταν ο πρώτος που συνέλεξε καρπούς από αυτό το φυτό τη δεκαετία του 1930. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι την Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα την Κόστα Ρίκα, με τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους κάπου το 1950. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας περνά, κατά τύχη, στον γειτονικό και πτωχό –τότε – σε καλλιέργεια καφέ Παναμά μέσω ενός κυβερνητικού υπάλληλου. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι οι εκεί καλλιεργητές να ανακαλύψουν τον θησαυρό που είχαν στα χέρια τους. Και αυτό θα γίνει 2004, όταν σ’ έναν διαγωνισμό για τον καλύτερο καφέ του Παναμά εμφανίστηκε σαν νέα υποψήφια ποικιλία η Gesha της φάρμας Hacienda Esmeralda. Από τότε η εξέλιξη της ήταν ραγδαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της, που εκτοξεύτηκε από τα 21 δολάρια την λίβρα το 2004 σε 350.25 δολάρια το 2013!
Τι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό έχει η Gesha; Αρχικά, τα δέντρα αυτής της ποικιλίας φύονται σε μεγάλα υψόμετρα, από 1.700 μέτρα και πάνω, γιατί αγαπούν υπερβολικά την υγρασία. Καθώς μεγαλώνουν έχουν όμορφα, επιμήκη φύλλα όπως το ίδιο επιμήκη είναι τα κεράσια και οι κόκκοι της. Ουσιαστικά λοιπόν, μιλάμε για έναν καφέ με απίστευτη πολυπλοκότητα, έντονα ανθικά στοιχεία και τεράστια γευστική γκάμα. Στο φλιτζάνι κυρίαρχο είναι το γιασεμί, το τριαντάφυλλο και το περγαμόντο, ενώ δεν λείπουν οι νότες από εσπεριδοειδή, μάνγκο, μούρα, παπάγια, ροδάκινο, ανανά και άλλα τροπικά φρούτα. Το ιδιαίτερο που έχει όμως, είναι το πώς μεταβάλλονται και εναλλάσσονται όλα αυτά τα αρώματα και οι γεύσεις στο φλιτζάνι: ξεκινά με ένα λουλουδάτο, αρωματικό προφίλ, περνά ομαλά σε μια φρουτώδη γλυκύτητα με νότες από μέλι για να τελειώσει με μια λεπτεπίλεπτη οξύτητα με μακριά και έντονη επίγευση.
Μπορεί ο Παναμάς να διεκδικεί τα πρωτεία στην καλλιέργεια και παραγωγή της Gesha, όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησης της, βλέπουμε και άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, ακόμα και η γενέτειρα της Αιθιοπία να αναπτύσσουν την καλλιέργεια της. Σίγουρα είναι ένας ιδιαίτερος καφές με πολύ ενδιαφέρον που ίσως να μην ταιριάζει στα γούστα των περισσοτέρων. Παρ’ όλα αυτά, αν αγαπάτε τον πράσινο κόκκο και είστε από εκείνους που αναζητούν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες, θα πρέπει έστω και μια φορά να τον δοκιμάσετε.
Gesha ή Geisha;
Σε πολλές σακούλες καφέ, άρθρα αλλά και βιβλία είναι πολύ πιθανόν να δείτε την ποικιλία Gesha να αναγράφεται και ως «Geisha». Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος. Όπως σας αναφέραμε η εν λόγω ποικιλία φέρει το όνομα της αιθιοπικής πόλης από όπου ξεκίνησε. Επειδή άμεση μετάφραση από τις αιθιοπικές διαλέκτους στα αγγλικά δεν υπάρχει, οι ερευνητές του καφέ αρχικά ονόμασαν την ποικιλία «Geisha» (όπως ακριβώς γράφονται και προφέρονται οι γιαπωνέζες χορεύτριες) μιας και αυτή την ορθογραφία γνώριζαν.