Τι είναι τελικά η μέθοδος Giling Basah;
Χρησιμοποιείται συνήθως στην περιοχή της Ινδονησίας και δη της Σουμάτρα χαρίζοντας στον καφέ ξυλώδη, γήινα χαρακτηριστικά
Εάν είστε λάτρης των καφέδων της Σουμάτρα ή ασχολείστε γενικά με τον καφέ, πιθανότατα να έχετε ακούσει τον όρο Giling Basah. Στην ουσία είναι ένας διαφορετικός τρόπος επεξεργασίας του καφέ που παράγει αναγνωρίσιμο προφίλ, τυπικό για τους καφέδες της Σουμάτρα. Ο όρος Giling Basah προέρχεται από τη γλώσσα της Ινδονησίας στα ελληνικά μεταφράζεται σε «υγρή λείανση ή υγρό ξεφλούδισμα». Η πρακτική λοιπόν, αυτή αναπτύχθηκε στην Ινδονησία και ενώ συνδέεται συχνότερα με τη Σουμάτρα, χρησιμοποιείται και σε άλλα νησιά εκτός Ινδονησίας. Είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τον χαρακτήρα του που έχουν οι καφέδες από την εν λόγω περιοχή.
Τι το διαφορετικό έχει όμως αυτή η μέθοδος; Η Giling Basah είναι μια παραλλαγή στο στάδιο του ξεφλουδίσματος ή η αφαίρεση του στρώματος περικαρπίου από τον καρπό που προστατεύει το πράσινο κόκκο και τον κρατά υγρό. Όλες οι επεξεργασίες του καφέ περιλαμβάνουν την ξήρανση του κόκκου μέχρι να φθάσει στα όρια του 10-12% υγρασίας, πράγμα που καθιστά τον καρπό αρκετά στεγνό και ανθεκτικό. Η όλη αυτή διαδικασία διαρκεί συνήθως από 30 έως 90 ημέρες ανάλογα φυσικά με την περιοχή. Στη Σουμάτρα και σε άλλα μέρη της Ινδονησίας, είναι σύνηθες να αφαιρείται το στρώμα που περικαρπίου πολύ νωρίτερα, στην δεύτερη ή τρίτη ημέρα ξήρανσης, όταν δηλαδή η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι 25-35%.
Ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε αυτή η μέθοδος στην Ινδονησία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υγρό κλίμα όπου μεγαλώνουν αυτοί οι καφές. Για παράδειγμα οι καφέδες στην Κεντρική Αμερική μπορεί να χρειαστούν μόλις 5 με 10 ημέρες για να στεγνώσουν, στη Σουμάτρα ίσως να χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες.
Η Giling Basah χαρίζει καφέδες που έχουν έντονη, γεμάτη αίσθηση στο στόμα και ξυλώδης, γήινη, πικάντικη γεύση.