Αλέθοντας τον καφέ
Μάθετε πως πρέπει να είναι αλεσμένος ο καφές για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
«Τον θέλετε αλεσμένο για χάρτινο ή μεταλλικό φίλτρο;» σας ρωτάνε συχνά οι baristi όταν προμηθεύεστε καφέ για το σπίτι. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί; Κάθε μέθοδος παρασκευής καφέ, έχει την δική της άλεση. Για παράδειγμα η άλεση για καφέ φίλτρου δεν είναι ίδια με εκείνη για espresso και πάει λέγοντας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως πρέπει να είναι αλεσμένος ο καφές για κάθε μέθοδο:
Cezve/Ibrik
Οι κόκκοι για να φτιάξετε καφέ στο μπρίκι (Ελληνικό) πρέπει να είναι πάρα πολύ λεπτά αλεσμένοι, σχεδόν σαν πούδρα. Με αυτό τον τρόπο, οι κόκκοι διασπώνται καλύτερα στο νερό αναδεικνύοντας έτσι στο μέγιστο τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ. Συνήθως αλέθεται σε πετρόμυλο που χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο για αυτό τον καφέ.
Espresso
Για αυτό τον καφέ, οι κόκκοι πρέπει να είναι πολύ λεπτά αλεσμένοι είτε χρησιμοποιούμε μια εσπρεσομηχανή είτε μια mocha (το ιταλικό μπρίκι). Επιδιώκουμε την συγκεκριμένη άλεση γιατί το νερό πρέπει να περάσει χωρίς δυσκολία από τον καφέ μας σε μικρό χρονικό διάστημα και με αρκετή πίεση. Σε αντίθετη περίπτωση, η μηχανή μας θα «μπουκώσει» και θα πάρουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι.
Φίλτρου
Ο μέτρια αλεσμένος καφές είναι κατάλληλος για πολλές μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου όπως για V60, Clever dripper και ηλεκτρική καφετιέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σ’ αυτή του Chemex ή της Γαλλικής πρέσας μπορούμε να αλέσουμε λίγο πιο χοντρά για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Cold brew/ cold dripper
Για αυτές τις κρύες παρασκευές προτιμούμε τον χοντροαλεσμένο καφέ. Αυτό γιατί στον Cold brew ο καφές μένει για πολλές ώρες σε επαφή με το νερό και δεν θέλουμε να διασπαστεί. Όσο για την διαδικασία με το Cold dripper το νερό που περνά αργά και βασανιστικά από τους κόκκους του καφέ χωρίς να υπάρχει κάποιο φίλτρο, θα πρέπει να μας δώσει ένα καθαρό (χωρίς κατακάθια) ρόφημα. Γι’ αυτό και στις δύο περιπτώσεις χρειαζόμαστε χοντρή άλεση.