Winter is coming, spice coffee up!
Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσουμε τον καφέ αλλιώς και να πειραματιστούμε με πιο πικάντικες, θερμές, μεθυστικές γεύσεις. Πώς; Συνδυάζοντας το αγαπημένο μας είδος καφέ (espresso, φίλτρου, cappuccino, ελληνικό) με μπαχαρικά και αλκοόλ, για να δώσουμε ξεχωριστό, χειμωνιάτικο άρωμα ζεστασιάς. Πειραματιζόμαστε με κανέλα, μαστίχα, κρόκο Κοζάνης, αλλά και με ρούμι, grappa, ουίσκι, και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.
Από τη Χριστίνα Φαραζή
Ελληνικός καφές με άρωμα μαστίχας
Το ελληνικό superfood της Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και εν γένει του ανθρώπινου οργανισμού. Είτε σε μορφή σκόνης είτε στην ακατέργαστη μορφή της, στα δάκρυα, η προσθήκη της στον ελληνικό καφέ, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μας πηγαίνει ένα αρωματικό ταξίδι στις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις.
Espresso με κόλιανδρο
Η λεμονάτη, ελαφρώς πικάντικη, γεύση του κόλιανδρου ταιριάζει ιδανικά με την ένταση και τη δυναμική που προκαλεί στον ουρανίσκο μια γουλιά από τον «βασιλιά του καφέ». Είναι καλύτερο να προτιμήσουμε έναν light-roasted espresso, για να είναι η γεύση του κόλιανδρου πρωταγωνιστική, ενώ για ένα ακόμη πιο χειμωνιάτικο και cozy αποτέλεσμα, προσθέτουμε κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο.
Φίλτρου με κανέλα, γαρύφαλλο, κρόκο Κοζάνης
Η κανέλα είναι το πιο δημοφιλές μπαχαρικό στον καφέ και ο συνδυασμός τους απλά ακαταμάχητος. Εκτός από τη χρήση της ως topping σε cappuccino και mocha, μπορούμε να την προσθέσουμε στον καφέ φίλτρου μαζί με δύο μπαχαρικά που της ταιριάζουν τέλεια, το γαρύφαλλο και τον κρόκο Κοζάνης (σαφράν) και να ολοκληρώσουμε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αντί ζάχαρης. Το απόλυτο energy coffee drink.
Cappuccino με pumpkin mix αφρόγαλα
Είναι το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο μείγμα, που δεν περιέχει κολοκύθα, αλλά μπαχαρικά. Μπορούμε να το βρούμε στην αγορά ή να το φτιάξουμε στο σπίτι ανακατεύοντας κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. Είναι το ιδανικό mix για να αρωματίσει με ζεστές ευωδιές Ανατολής το αφρόγαλα στον cappuccino, αλλά και τον espresso ή το γάλα σε latte ή flat white.
Espresso Corretto
O «διορθωμένος» καφές –όπως μεταφράζεται στα ελληνικά– είναι ο espresso που συνηθίζουν να απολαμβάνουν οι Ιταλοί στο κλείσιμο του γεύματος ή του δείπνου, καθώς συνδυάζει τις χωνευτικές ιδιότητες του καφέ με μια μικρή δόση αλκοόλ. Ο αυθεντικός espresso corretto περιέχει grappa, το παραδοσιακό ιταλικό απόσταγμα, και σπανιότερα σαμπούκα. Συνδυάζεται, ωστόσο, αρμονικά και με άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το ρούμι, το κονιάκ, το μπράντι, ακόμη και με λικέρ της αρεσκείας μας.
Irish Coffee
Κι από την Ιταλία ταξιδεύουμε στην Ιρλανδία, για έναν ακόμη καφέ που συνδυάζεται με το αλκοόλ και αποτελεί ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο πασίγνωστος Irish Coffee, ο Ιρλανδικός Καφές, παρασκευάζεται ως εξής: ρίχνουμε σε ένα γυάλινο ποτήρι (το οποίο πρώτα έχουμε ζεστάνει γεμίζοντάς το με ζεστό νερό), 60 ml ουίσκι (κατά προτίμηση ιρλανδικό) και 1-2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε τον καφέ φίλτρου, ανακατεύουμε και τοποθετούμε από πάνω τη σαντιγί (χτυπάμε ελαφρώς δύο κουταλιές της σούπας παχιά κρέμα γάλακτος).
Πηγή: Coffee&Brunch Magazine