Απολαυστικά γλυκά με espresso

Απολαυστικά γλυκά με espresso

Λίγα γραμμάρια espresso μπορούν να απογειώσουν αγαπημένα επιδόρπια, που με τη σειρά τους συντροφεύουν μοναδικά τον καφέ μας.

 

Από τη σεφ Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Τιραμισού

 

Υλικά

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κουταλιές άχνη ζάχαρη
30 γρ. καφέ espresso

 

Για τα μπισκότα

 

1/2 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
150 γρ. καφέ espresso
20 γρ. Kahlua

 

Για τη διακόσμηση

 

Κακάο

 

Εκτέλεση

 

Αρχικά, φτιάχνουμε τον καφέ και για τις δύο παρασκευές και αφήνουμε να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να αφρατέψει. Ρίχνουμε τον καφέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα. Στη συνέχεια, μέσα στον υπόλοιπο καφέ ρίχνουμε το αλκοόλ και βουτάμε για πολύ λίγο τα μπισκότα σαβαγιάρ. Τοποθετούμε σε κάθε μπολάκι δύο εμποτισμένα μπισκότα και μία στρώση κρέμα. Βάζουμε μια δεύτερη στρώση με μπισκότα και κρέμα. Συνεχίζουμε ομοίως με τα υπόλοιπα μπολάκια. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες να παγώσουν. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο.

 

Σοκολατάκια

 

Υλικά

 

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φακελάκια καφέ espresso
2 κουταλιές μέλι
50 γρ. βούτυρο

 

Για την επικάλυψη

 

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. λευκή σοκολάτα

 

Εκτέλεση

 

Αρχικά, κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στη σοκολάτα και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για περίπου μία ώρα. Όταν είναι έτοιμο, πλάθουμε σε μικρές μπάλες, μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για μία ώρα.

 

Εν τω μεταξύ, κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Βγάζουμε τα σοκολατάκια από το ψυγείο και βουτάμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε έναν δίσκο στον οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και κάνουμε πάνω γραμμές με ένα κουτάλι. Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και τα σοκολατάκια είναι έτοιμα για να σερβίρουμε.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine