Tips & Tricks: Ο ιδανικός χειρισμός της συσκευής με συμβατή κάψουλα Nespresso®

Tips & Tricks: Ο ιδανικός χειρισμός της συσκευής με συμβατή κάψουλα Nespresso®

Για το σύστημα με συμβατή κάψουλα ακούμε, συχνά, κάθε λογής άποψη και ένα σωρό μύθους. Λογικό! Η άγνοια δημιουργεί μύθους και… «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

 

Υπήρξαν, βέβαια, διάφορα συστήματα για την παρασκευή καφέ στο σπίτι αρκετά πριν από την εμφάνιση της Nespresso®. Κανένα όμως δεν κατάφερε να γίνει τόσο ευρέως γνωστό ώστε να βάλει τη συσκευή του σχεδόν σε κάθε γραφείο και σε αρκετά σπίτια σε παγκόσμιο επίπεδο. Οφείλεται στον διάσημο ηθοποιό που το διαφημίζει; Στην ευχρηστία του; Στο δίκτυο των μπουτίκ καταστημάτων; Έχει σημασία να αναλύσουμε γιατί έχουμε μια τέτοια συσκευή στο γραφείο ή στο σπίτι; Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να τη λειτουργήσουμε όσο καλύτερα γίνεται και να τη συντηρούμε σωστά, ώστε να απολαμβάνουμε καφέ από τη μεγάλη επιλογή που υπάρχει, πλέον, διαθέσιμη στην αγορά.

 

Από τον Παναγιώτη Νίκα
Συγγραφέα και Εκπαιδευτή στην Barista Academy

 

Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη γεύση του καφέ όσο και τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Ένας μύθος είναι ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι το καλύτερο για τις οικιακές συσκευές. Λάθος! Αν διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη συσκευασία κάθε φιάλης, θα διαπιστώσουμε ότι τα στοιχεία της χημικής του ανάλυσης είναι εκτός των ιδανικών ορίων που θέτει η κοινότητα του καφέ. Το εμφιαλωμένο νερό είναι κατάλληλο για πόση και δεν αντιδρά σωστά στις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες χρειάζεται να φέρουμε το νερό για να παρασκευάσουμε καφέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καφές, αρκετές φορές, να μην έχει τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στη συσκευασία του και σε σύντομο διάστημα η συσκευή να βουλώνει από τα άλατα.

 

Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κανάτα με φίλτρο ενεργού άνθρακα και ρητίνης. Είναι αρκετά διαδεδομένες και μπορούμε να τις βρούμε σε πολλά σουπερμάρκετ. Εκτός από την αποσκλήρυνση του νερού, το φίλτρο της κανάτας απομακρύνει το χλώριο, που, αρκετές φορές, είναι έντονο στο νερό της βρύσης. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη περιορίζει τη διάρκεια ζωής του στο δοχείο της συσκευής. Αν δεν χρησιμοποιούμε συχνά τη συσκευή και αφήνουμε νερό στο δοχείο, επειδή δεν θα υπάρχει χλώριο, το νερό θα χαλάσει μετά από μερικές ημέρες έκθεσής του στο οξυγόνο. Συνεπώς, θα πρέπει να αδειάζουμε το νερό του δοχείου σε τακτά διαστήματα και να το ανανεώνουμε με φρεσκοφιλτραρισμένο.

 

Η θερμοκρασία κάνει τη διαφορά

 

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος για ιδανικό αποτέλεσμα στον καφέ που έχουμε επιλέξει είναι η θερμοκρασία του νερού. Οι περισσότεροι χειριστές θεωρούν ότι όταν οι λυχνίες μένουν σταθερά αναμμένες, η συσκευή είναι έτοιμη προς χρήση. Έτοιμη είναι, ζεστή δεν είναι!

 

Ίσως, εμπειρικά, να έχετε κι εσείς διαπιστώσει ότι ο πρώτος καφές της ημέρας δεν έχει τόσο έντονο και σκούρο καϊμάκι όσο οι επόμενοι. Δεν φταίτε όμως εσείς για αυτό. Η συσκευή χρειάζεται περισσότερο χρόνο από την πρώτη ένδειξη ετοιμότητας. Δώστε της χρόνο μέχρι να ακουμπήσετε το επάνω σημείο της και να νιώσετε ζέστη. Αν η συσκευή διαθέτει σύστημα αυτόματης διακοπής, ίσως κλείσει μόνη της πριν νιώσετε ότι έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και να πρέπει να την ενεργοποιήσετε και πάλι. Είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε τον χρόνο αναμονής όταν θα πάρετε από τον πρώτο καφέ πλούσια κρέμα με καστανές ανταύγειες.

 

Όλα είναι θέμα ποσότητας

 

Η τελευταία παράμετρος που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μας είναι η ποσότητα που θα εκχυλίσουμε. Για λόγους που δεν γνωρίζω, σχεδόν όλες οι συμβατές συσκευές με το σύστημα Nespresso® έχουν προεπιλεγμένη μεγάλη ποσότητα εκχύλισης και στις δύο επιλογές καφέ. Όλες οι συσκευές αναφέρουν στο εγχειρίδιο λειτουργίας τους πώς να αλλάξουμε την ποσότητα, σύμφωνα με την επιλογή μας, αλλά οι περισσότεροι θεωρούμε σωστή την εργοστασιακή ρύθμιση, με αποτέλεσμα να εκχυλίζουμε περισσότερη ποσότητα από την «ικανότητα» που έχει ο καφές. Ο όρος «ικανότητα» δεν αναφέρεται στη μάρκα ή στην περιγραφή του καφέ, αν είναι δυνατός, ελαφρύς κ.ά. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ειδικά όργανα μετρήσεων ώστε να μετρηθούν τα έλαια που μπορούν να εξαχθούν από τον αλεσμένο καφέ. Το ρόφημα του καφέ, με όποια μέθοδο κι αν τον παρασκευάσουμε, είναι συνδυασμός ελαίων καφέ, σε ποσοστό από 2% έως 10%, και νερού σε ποσοστό από 90% έως 98%.

 

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Καφέ, για έναν παραδοσιακό espresso χρειαζόμαστε 7 γραμμάρια καφέ που θα μας δώσουν μέχρι 25 ml ρόφημα, δηλαδή μια αναλογία 1:3,5. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή μελέτη για τον καφέ φίλτρου, οι περισσότεροι καταναλωτές έμειναν περισσότερο ικανοποιημένοι όταν ο καφές είχε μια αναλογία 60 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερού, δηλαδή μια αναλογία 1: 16,5.

 

Η συμβατή κάψουλα χωράει μέχρι 5,5 γραμμάρια αλεσμένου καφέ. Συνεπώς, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Καφέ, θα πρέπει να εκχυλίσουμε το πολύ μέχρι 19 ml! Η αυτόματη επιλογή των περισσότερων συσκευών εκχυλίζει 50 ml, δηλαδή μια αναλογία 1:9.

 

Το ερώτημα είναι: Θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη συσκευή ή να διακόπτουμε χειροκίνητα τη ροή στα 20 ml ή, τελικά, αυτός ο καφές δεν συγκαταλέγεται στον espresso, άρα μπορεί να έχει διαφορετική αναλογία όπως ο καφές φίλτρου;

 

Στο επόμενο τεύχος, θα αναλύσουμε και τις δύο εκδοχές, συμπεριλαμβάνοντας ενδιαφέρουσες συνταγές με βάση τον espresso, αλλά και τρόπους για τον καθαρισμό και τη συντήρηση της συσκευής μας.

 

Coffee&Brunch Magazine