Coffee addicted: Γνωρίζοντας τον cold brew

Coffee addicted: Γνωρίζοντας τον cold brew

Τον έχετε δει σε καταλόγους café, τον έχετε δοκιμάσει και πολλοί από εσάς δεν τον αλλάζετε στην καθημερινότητά σας. Ο cold brew έχει αποκτήσει τους δικούς του πιστούς οπαδούς, όμως λίγοι γνωρίζουν τα μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα.

 

Από τον Σταύρο Λαμπρινίδη, Coffee Consultant, AST Authorized SCA Trainer, WCE Certified Judge

 

Τι είναι ο cold brew;

 

Είναι μια μέθοδος παρασκευής καφέ που χρησιμοποιεί κρύο νερό για τη διαβροχή και εκχυλίζονται οι γεύσεις του καφέ κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών (από 12 έως και 24). Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ που είναι λιγότερο πικρός και όξινος από τον ζεστό καφέ και συχνά έχει πιο γλυκές και λείες, απαλές γευστικές νότες.

 

Πώς μπορώ να τον φτιάξω;

 

Η παρασκευή είναι μια απλή διαδικασία, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή:

 

Επιλέξτε τον καφέ: Συνήθως, χρησιμοποιούνται αλεσμένοι κόκκοι καφέ μεσαίου έως χοντρού αλέσματος. Κατά προτίμηση, καφέ μεσαίου ή προς σκούρου καβουρδίσματος για πλούσιες γεύσεις.

 

Αναλογίες: Για κάθε 1 μέρος καφέ χρησιμοποιήστε 4 μέρη κρύου νερού. Για παράδειγμα, για 1 φλιτζάνι καφέ θα χρειαστείτε 4 φλιτζάνια νερό.

 

Η ανάμιξη: Σε ένα μεγάλο βάζο ή καράφα αναμίξτε τον καφέ με το νερό. Ανακατέψτε καλά. Υπάρχουν και ειδικές συσκευές που διαθέτουν ενσωματωμένο φίλτρο.

 

Προτυποποιημένη διαδικασία: Εφαρμόστε μια συνεπή μέθοδο για να εξασφαλίσετε την ίδια γεύση κάθε φορά.

 

Εκχύλιση: Καλύψτε το μείγμα και αφήστε το να εκχυλιστεί στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Όσο περισσότερο χρόνο το αφήσετε τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση.

 

Φιλτράρισμα: Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο καφέ ή ένα λεπτό πανί για να φιλτράρετε τον καφέ και να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.
Σερβίρετε με πάγο και απολαύστε. Μπορείτε να βάλετε και ένα wedge πορτοκαλιού.

 

Tips για τον ιδανικό cold brew

 

Χρησιμοποιήστε φρέσκο καφέ: Ο φρεσκοκομμένος καφές θα δώσει πιο πλούσια και έντονη γεύση.

 

Δοκιμάστε διαφορετικούς χρόνους εκχύλισης: Παίξτε με τον χρόνο εκχύλισης για να βρείτε το επίπεδο γεύσης που σας αρέσει.

 

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό: Το καθαρό νερό θα συμβάλει στη βελτίωση της γεύσης.

 

Μπορείτε και στις επαγγελματικές συσκευές παρασκευής cold brew να αρωματίσετε το νερό και να φτιάξετε coffee cocktails με τον cold brew καφέ σας.

 

Το ποσοστό καφεΐνης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις αναλογίες καφέ και νερού που χρησιμοποιούνται, καθώς και τον χρόνο εκχύλισης. Σε γενικές γραμμές, ο cold brew περιέχει ελάχιστα υψηλότερο ποσοστό καφεΐνης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εκχύλισης, λόγω της μεγάλης ποσότητας καφέ που χρησιμοποιείται. Με τη χρήση του πάγου μειώνεται το ποσοστό καφεΐνης.

 

Πόσο χρόνο μπορώ να τον διατηρήσω;

 

Μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό στο ψυγείο, αλλά η διάρκεια «ζωής» του εξαρτάται από την αποθήκευση και την καθαριότητα των σκευών που χρησιμοποιούνται. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να τον διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου 7 έως 10 ημέρες.

 

Οδηγίες για τη διατήρηση

 

Καθαρά σκεύη: Βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή και την αποθήκευσή του είναι καθαρά και απολυμασμένα.
Αεροστεγές δοχείο: Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο, για να αποφύγετε την απορρόφηση οσμών από το ψυγείο.
Ψύξη: Κρατήστε στο ψυγείο σε σταθερή θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 4°C (40°F).

 

Σημάδια ότι ο cold brew δεν είναι πλέον φρέσκος

 

Αλλαγή γεύσης: Εάν ο cold brew έχει πικρή ή ξινή γεύση, μπορεί να έχει αρχίσει να χαλάει.

 

Άσχημη μυρωδιά: Εάν παρατηρήσετε άσχημη μυρωδιά, είναι καλύτερα να τον απορρίψετε.

 

Εμφάνιση: Εάν παρατηρήσετε αλλοιώσεις στο χρώμα ή την υφή του cold brew, είναι σημάδι ότι δεν είναι πλέον φρέσκος.

 

Συμβουλές για βέλτιστη γεύση

 

Προετοιμάστε μικρές ποσότητες: Εάν δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες cold brew γρήγορα, προετοιμάστε μικρότερες παρτίδες, για να εξασφαλίσετε φρέσκια γεύση.

 

Ανακινήστε πριν από τη χρήση: Ανακινήστε τον cold brew πριν τον σερβίρετε, καθώς μπορεί να υπάρξει καθίζηση των στερεών υπολειμμάτων.

 

Γευστικά χαρακτηριστικά

 

Είναι γνωστός για την ομαλότητα και τη γλυκύτητά του. Οι φυσικές γλυκές νότες του καφέ αναδεικνύονται λόγω της μακράς, αργής εκχύλισης. Έχει επίσης χαμηλότερη οξύτητα, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τον πιουν όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι.

 

Συσκευές για το σπίτι

 

Μπορείτε να φτιάξετε cold brew χρησιμοποιώντας:

 

Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή καράφα.

 

Ειδικές συσκευές που διαθέτουν ενσωματωμένο φίλτρο.

 

Πώς μπορώ να συνδυάσω τον cold brew με άλλα συστατικά;

 

Ο cold brew είναι μια ευέλικτη βάση για πολλά δροσερά ροφήματα:

 

Γάλα ή κρέμα: Προσθέστε γάλα, αμυγδαλόγαλα ή κρέμα για μια πιο πλούσια υφή.

 

Με φρέσκα φρούτα, όπως πορτοκάλι.

 

Σιρόπια: Δοκιμάστε σιρόπι βανίλιας, καραμέλας ή φουντούκι για πρόσθετη γλυκύτητα.

 

Αναψυκτικά τύπου tonic ή αρωματισμένη σόδα.

 

Αλκοόλ: Αναμίξτε τον cold brew με λικέρ, όπως Baileys ή Kahlúa ή προσθέστε cold brew σε Negroni, για ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine