Φθινωπορινό crisp με μήλα και σμέουρα

Φθινωπορινό crisp με μήλα και σμέουρα

H φθινοπωρινή καρποφορία συγκεκριμένων δέντρων, μας δίνει έμπνευση για υπέροχες και γευστικές συνταγές.

 

Τι θα γινόταν αν παντρεύαμε τα σμέουρα, με μήλα και μία τραγανή βάση τάρτας; Στην ερώτηση έρχεται να απαντήσει ο βρετανικός Guardian και ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και food writer Nigel Slater, με μία ξεχωριστή συνταγή που υπόσχεται να ικανοποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψειςτα σμέουρα στα βρασμένα και ελαφρώς ζαχαρωμένα μήλα. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό και μπορεί να συνοδέψει ευχάριστα τον πρωινό σου καφέ.

 

ΒΗΜΑΤΑ

 

-Ξεφλουδίστε 1 κιλό μήλα μαγειρέματος.

 

-Τα ψιλοκόβετε, αφαιρώντας τους πυρήνες. Στη συνέχεια, κόβετε τα μήλα σε χοντρές φέτες και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με 2-3 πρέζες ζάχαρη και το χυμό από μισό λεμόνι και μια-δυο πρέζες κανέλα. Αφήστε τα να μαλακώσουν για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά ρίξτε στην κατσαρόλα 200 γραμμάρια σμέουρα.

 

-Μεταφέρετε σε ταψί.

 

-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C/σημαδάκι αερίου 4.Τεμαχίστε 175 γραμμάρια λευκού ψωμιού σε χοντρή ψίχα χρησιμοποιώντας επεξεργαστή τροφίμων ή θρυμματίζοντας το ψωμί ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

 

-Ρίξτε το ψωμί σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, προσθέστε 90 g ζάχαρης demerara (ακατέργαστη ή καστανή) και 80 g rolled βρώμη. Σε ένα μικρό τηγάνι, λιώστε 90 γραμμάρια βούτυρο, στη συνέχεια περιχύστε τα τρίμματα ψωμιού και τη ζάχαρη και ανακατέψτε απαλά.

 

-Σκορπίζουμε τη βουτυρωμένη ψίχα πάνω από τα μήλα και τα σμέουρα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσή η κρούστα και να αφρατέψουν τα μήλα γύρω από τις άκρες.

 

Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Έτοιμο σε 1 ώρα

 

ΤΙΠ: Τα πιο κατάλληλα μήλα για αυτή τη συνταγή είναι τα μήλα τύπου Bramley. Εάν χρησιμοποιείτε μήλα για επιδόρπιο, τότε θα χρειαστείτε λιγότερη ζάχαρη. Οποιοδήποτε μαλακό, λευκό ψωμί ταιριάζει : το ψωμί όπωςciabatta, είναι μια καλή επιλογή. Τα βαρύτερα ψωμιά, όπως με προζύμι, θα παράγουν μια ελαφρώς δύσπεπτη κρούστα. Το Brioche μπορεί να είναι καλό, αν και και το αποτέλεσμα θα είναι πιο γλυκό.