Παγωμένη απόλαυση

Παγωμένη απόλαυση

Αναπάντεχα γευστικοί καφέδες, για να δροσιστείτε αλλιώς

 

Ένας freddo espresso ή cappuccino. Ένας φραπές. Τα τελευταία χρόνια, κι ένας cold brew –πιο απλά, ένας καφές φίλτρου στη δροσερή του εκδοχή–, ακόμη κι ένας παγωμένος ελληνικός, για τους παραδοσιακούς. Είναι, αναμφίβολα, οι πιο συνηθισμένες επιλογές σε κρύο καφέ και ειδικά οι δύο πρώτες, του freddo, καταναλώνονται, τουλάχιστον στα μέρη μας, όλο τον χρόνο. Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσει η θερμοκρασία πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου για να γίνουν καθημερινή συνήθεια.

 

Όμως, σίγουρα, δεν είναι οι μόνες επιλογές. Η λίστα είναι μακρά και, με το καλοκαίρι μπροστά μας, έχουμε μερικές αναπάντεχες και γευστικές ιδέες. Αν θέλουμε πράγματι να ξεφύγουμε από τα ίδια και τα ίδια, προτείνουμε εναλλακτικούς κρύους καφέδες, που δροσίζουν και παράλληλα ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο.

 

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

Iced Irish Coffee

 

Είναι ό,τι λέει η ονομασία του. Ένας καφές με ιρλανδική καταγωγή, που συνδυάζει την καφεΐνη με το αλκοόλ και αποτελεί ιδανική επιλογή για τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στην παγωμένη του εκδοχή, ωστόσο, είναι το καλύτερο «κοκτέιλ» για την καλοκαιρινή ραστώνη. Γεμίζουμε με πάγο ένα shaker, προσθέτουμε δύο δόσεις espresso, 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης, 40 ml ουίσκι και 30 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακινούμε καλά για μερικά δευτερόλεπτα, σουρώνουμε σε ένα ποτήρι με πάγο και, προαιρετικά, γαρνίρουμε με σαντιγί.

 

Espresso Tonic

 

Από την Ιρλανδία ταξιδεύουμε στις σκανδιναβικές χώρες, για να σας συστήσουμε έναν κρύο καφέ, που αποτελείται από δύο και μόνο συστατικά και οι λάτρεις του gin tonic είναι αδύνατον να μην τον λατρέψουν. Από τη μία έχουμε τον espresso, από την άλλη το tonic. Η παρασκευή είναι απλή: σε ένα ποτήρι, που το έχουμε γεμίσει με πάγο, ρίχνουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα tonic και, μετά, διπλή ή μονή δόση espresso lungo –προτιμάμε ποικιλία μη αρωματικού καφέ. Για έξτρα δροσιά, βυθίζουμε μία φέτα λεμόνι ή λάιμ.

 

Cold Brew Fizz

 

Από τον espresso περνάμε στον παγωμένο καφέ φίλτρου –προφανώς, μπορούμε να τον φτιάξουμε και με espresso–, στην κυριολεκτικά πιο παγωμένη του βερσιόν. Εδώ, δεν έχουμε tonic, που η αλήθεια είναι ότι δεν αρέσει σε όλους το ίδιο λόγω της πικρής του γεύσης, αλλά ανθρακούχο νερό της αρεσκείας σας. Σε ένα ποτήρι με πάγο ρίχνουμε τον κρύο καφέ και, στη συνέχεια, το νερό με το ανθρακικό. Και, πάλι, μία φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι θα χαρίσει ακόμη περισσότερη φρεσκάδα.

 

 

Από το Coffee&Brunch Magazine