Καφές & καύσωνας: Μίνι οδηγός επιβίωσης
Το Νο1 θέμα συζήτησης αυτές τις ημέρες είναι ο παρατεταμένος καύσωνας, που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Ο θερμότερος Ιούνιος των τελευταίων ετών μας επιφύλαξε υψηλές θερμοκρασίες, που ειδικά στα αστικά κέντρα δημιουργούν συνθήκες δυσφορίας.
Σε μια τέτοια συνθήκη, όσο πρόσκαιρη κι αν είναι, είναι δεδομένο ότι πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας αλλάζουν. Τι συμβαίνει όμως με το αγαπημένο μας ρόφημα, τον καφέ, σε συνθήκες ακραίας ζέστης; Ο καφές μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των ημερών.
5+1 συμβουλές για τον καύσωνα
- O καφές ΔΕΝ προκαλεί αφυδάτωση: Αυτός ο μύθος έχει αποδειχθεί ένας από τους πλέον ανθεκτικούς ανάμεσα σε όσους σχετίζονται με τον καφέ. O κόκκος αλήθειας που περιέχει αυτός ο ισχυρισμός σχετίζεται με την διουρητική δράση της καφεΐνης, όμως οι ειδικοί συμφωνούν πως η απώλεια υγρών μετά την κατανάλωση καφέ κινείται στα όρια του φυσιολογικού. Αν η κατανάλωση κατά τις μέρες του καύσωνα μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, συνδυαστεί με αρκετό νερό και αποφευχθεί η ταυτόχρονη κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων (όπως το παγωμένο τσάι ή τα αναψυκτικά με cola) τότε δεν υπάρχει πραγματικά κανένας κίνδυνος.
- Ο ζεστός καφές μπορεί να μας δροσίσει περισσότερο από τον κρύο: Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ένας ζεστός καφές μπορεί να κάνει τη ζέστη πιο ανεκτή, χάρη σε ένα μηχανισμό του ανθρώπινου σώματος που ονομάζεται αλλοδυνία, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γίνεται ανεκτότερη, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του ροφήματος. Η ιδρωτοποιός δράση του ζεστού καφέ (όπως και του πικάντικου φαγητού) επίσης μπορεί να μας δροσίσει. Δεν είναι τυχαίο που στα ζεστά καλοκαίρια της Ιταλίας ή των αραβικών χωρών δεν υπάρχει κρύος καφές ούτε για δείγμα!
- Προσέχουμε τη ζάχαρη και τη σαντιγί: Αρκετοί από τους κρύους, δροσιστικούς καφέδες του καλοκαιριού είναι θερμιδικές βόμβες γεμάτες ζάχαρη, σιρόπια και σαντιγί. Είναι σοφό να αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων, όμως ειδικά τις μέρες του καύσωνα οι περιττές θερμίδες και τα βαριά ροφήματα είναι καλό να αποφεύγονται.
- Δεν το παρακάνουμε: Τόσο ο ίδιος ο καύσωνας, όσο και τα παρελκόμενα του (τυχόν δραστηριότητες που πρέπει να ακυρώσουμε, κοπιαστικές εργασίες που γίνονται ακόμα πιο κοπιαστικές, η ροή της πληροφορίας στα κοινωνικά δίκτυα) δημιουργούν έντονα επίπεδα άγχους. Παρόλο που ο καφές δεν ευθύνεται για το άγχος, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει ευερεθιστότητα, η οποία σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, να πυροδοτήσει αγχώδεις κρίσεις, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τις μέρες του καύσωνα.
- Συνδυάζουμε τον καφέ με άλλα υγρά: Ο καφές δεν αφυδατώνει, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα σοφό εκ μέρους μας να περιοριστούμε αποκλειστικά σε αυτόν. Πίνουμε άφθονο νερό, πολλούς χυμούς φρούτων (φυσικούς, χωρίς ζάχαρη), ώστε να αφήσουμε χώρο στον οργανισμό μας για το αναζωογονητικό μας καφεδάκι – κρύο ή ζεστό, ανάλογα με τα γούστα μας.
- Προσαρμόζουμε τις συνήθειες μας: Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα με πολλές προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Έτσι, για όσο διαρκεί ο καύσωνας, είναι καλό να προσαρμόσουμε κάποιες από τις συνήθειες μας. Αποφεύγουμε το delivery της ώρες της μεγάλης θερμικής καταπόνησης, και κανονίζουμε τις εξόδους μας για καφέ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν και ο καλοκαιρινός καφέ είναι συνυφασμένος με τα «τραπεζάκια έξω», οι κλιματιζόμενοι χώροι ίσως είναι καλή ιδέα για μερικές πραγματικά ζεστές ημέρες.
Με πληροφορίες από το coffees.gr