Ποιο είναι το μυστικό για τέλειο freddo espresso και cappuccino;
Νίκος Μπάκας, barista trainer, KAFEA TERRA
«Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό για τέλειο freddo espresso και cappuccino είναι ότι… δεν υπάρχει μυστικό! Είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας στην KAFEA TERRA ότι ο καφές, σε όλη τη διαδρομή του, από τη χώρα καλλιέργειας έως τον ουρανίσκο του καταναλωτή, απαιτεί εμμονική προσοχή στη λεπτομέρεια. Σε ό,τι αφορά το πεδίο ευθύνης του barista, όπου ειδικεύομαι, η θεωρητική και τεχνική κατάρτιση είναι απαραίτητες. Στη διάρκεια της βάρδιας, ο barista θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πότε και πώς να αντιδράσει ώστε να σερβίρει ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν. Μπορεί η εκχύλιση του espresso να ξεκινά με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γίνονται όλα αυτόματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η προσοχή που πρέπει να δίνουμε στη συνταγή μας. Ειδικά για τον freddo, τα γραμμάρια καφέ που χρησιμοποιούμε και το βάρος του ροφήματος που στοχεύουμε είναι αυτά που καθορίζουν την ταυτότητα του προϊόντος και κατ’ επέκταση την ανταπόκριση του καταναλωτή. Όσο για τον cappuccino, εμείς στις εκπαιδεύσεις μας επιμένουμε στην άψογη τεχνική στο αφρόγαλα και μια μοντέρνα προσέγγιση στην υφή του, για ένα απολαυστικά ομοιογενές ρόφημα».
Who is who
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως barista το 2009 και αργότερα ως head barista μέχρι και σήμερα. Εργάζεται στην KAFEA TERRA από το 2017, αρχικά στο Τμήμα Πωλήσεων και μετά στο Τμήμα R&D, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, και από το 2020 ως barista trainer. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2022 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Από το Coffee&Brunch Magazine (KAFEA TERRA, Ένας κόσμος γεμάτος καφέ, ποιότητα και εκπαίδευση)