Coffee cocktails: Όταν ο καφές συναντά το αλκοόλ

Coffee cocktails: Όταν ο καφές συναντά το αλκοόλ

Δύο άσπονδοι φίλοι που, αν συνεργαστούν, μπορούν να δώσουν ροφήματα ή κοκτέιλ με έντονο γευστικό χαρακτήρα. Ο συνδυασμός τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Σίγουρα θα έχετε δει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να προσθέτουν στον καφέ τους, μερικές φορές, λίγο κονιάκ ή ρακή ή τσίπουρο. Τα τελευταία χρόνια, οι bartenders χρησιμοποιούν τον καφέ όλο και περισσότερο τόσο σε παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ όσο και στις signature προτάσεις τους. Παρακάτω θα βρείτε πέντε δικές μας προτάσεις για να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε στο σπίτι.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Irish Coffee

 

Το πιο γνωστό ρόφημα που συνδυάζει τον καφέ με το αλκοόλ. Κάποιοι το κατατάσσουν στα κοκτέιλ, άλλοι στους καφέδες. Ο ιρλανδικός καφές, που γεννήθηκε τυχαία όταν ένας σεφ θέλησε να ζεστάνει τους επιβάτες μιας πτήσης που αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιρλανδία, είναι ένα ελκυστικό, δυνατό ρόφημα, με χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα. Βασικά του συστατικά είναι το ιρλανδικό ουίσκι και ο καφές φίλτρου, που συμπληρώνονται από σιρόπι ζάχαρης και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του όσον αφορά τόσο την επιλογή του ουίσκι όσο και τον καφέ, και μερικοί bartenders προτιμούν να το φτιάχνουν με espresso.

 

Υλικά

30 ml ιρλανδικό ουίσκι
60 ml καφές φίλτρου (ζεστός)
10 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το ουίσκι, τον καφέ και το σιρόπι ζάχαρης σε ένα mixing glass και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια ανάλαφρη κρέμα. Σερβίρουμε σε ποτήρι που έχουμε ζεστάνει πρώτα με νερό το μείγμα από το ουίσκι και τον καφέ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Τέλος, μπορούμε να διακοσμήσουμε τρίβοντας λίγο μοσχοκάρυδο ή με δύο-τρεις κόκκους καφέ.

 

Espresso Martini

 

Οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω κοκτέιλ «κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων». Το κλασικό αυτό κοκτέιλ είναι ένα κατεξοχήν after-dinner ποτό, με έντονη την παρουσία του καφέ. Φτιάχνεται εύκολα –θα χρειαστείτε μόνο ένα σέικερ– και με την ανάμιξη βότκας, λικέρ καφέ και espresso.

 

Υλικά

45 ml βότκα
30 ml espresso
20 ml λικέρ καφέ

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου martini και γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.

 

Espresso Old Fashioned

 

Το Old Fashioned είναι ένα από τα πιο διάσημα κλασικά κοκτέιλ, κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φτιάχνεται με bourbon. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον bartender James E. Pepper, ο οποίος τότε εργαζόταν σε έναν ιδιωτικό κοινωνικό σύλλογο στο Λούισβιλ του Κεντάκι με την ονομασία Pendennis. Φημολογείται ότι έφτιαξε το εν λόγω κοκτέιλ για τους άνδρες του συλλόγου. Στην αυθεντική του εκδοχή περιλαμβάνει ουίσκι-bourbon-κύβους ζάχαρης, bitters και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιο εσπεριδοειδές, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι. Μία από τις πολλές παραλλαγές του είναι και αυτή με τον espresso, που το κάνει ένα ωραίο digestivo ποτό.

 

Υλικά

30 ml bourbon
60 ml espresso (θερμοκρασία δωματίου)
Ένας κύβος ζάχαρης
Angostura bitters
Μία φλούδα λεμονιού

 

Εκτέλεση

Σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned βάζουμε τον κύβο της ζάχαρης, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το bourbon και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του ουίσκι, τον espresso και τα bitters. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγο, τρίβουμε με μία φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού τα χείλη του ποτηριού, προσθέτουμε άλλη μία μέσα στο ποτό και σερβίρουμε.

 

Coffee Negroni

 

Το Negroni είναι ένα δημοφιλές cocktail-aperitivo με καταγωγή από την Ιταλία, που βασίζεται στην ισομερή συμμετοχή (από 30 ml) Gin, Vermouth και Campari. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις αρχές του 20ού αιώνα, ως μετεξέλιξη του Americano, κατά παραγγελία του Camillo Negroni, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.  Το Negroni θεωρείται ένα δυνατό αλκοολικό ποτό, με έντονη προσωπικότητα, που πατάει πάνω στην ισορροπία του γλυκού (από το Vermouth) και του πικρού (από το Campari). Όπως είναι φυσικό, και αυτό έχει «υποστεί» πολλές παραλλαγές, άλλες πιο ενδιαφέρουσες, άλλες όχι. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται και εκείνη με τον καφέ και μάλιστα τον cold brew.

 

Υλικά

30 ml γλυκό Vermouth
30 ml Campari
20 ml Gin
20 ml cold brew

 

Εκτέλεση

Σε ένα mixing glass προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Ανακατεύουμε για λίγο, σουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι όπου έχουμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

 

Cold brew spritz

 

Το spritz είναι ένα χαμηλά αλκοολικό ποτό που προέρχεται από την Ιταλία και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα και στη χώρα μας. Μια ωραία παραλλαγή του είναι αυτή με cold brew, που μπορείτε εύκολα να τη φτιάξετε στο σπίτι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως είναι τι καφέ θα χρησιμοποιήσετε για τον cold brew. Θα πρέπει να επιλέξετε έναν καφέ που να έχει υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστικά εσπεριδοειδών.

 

Υλικά

70 ml Prosecco
50 ml Aperol
30 ml cold brew
Σόδα

 

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το Aperol και τον cold brew, προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το Prosecco και στο τέλος απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μία φέτα γκρέιπφρουτ.

 

Aπό το Coffee&Brunch Magazine