O καφές ως superfood

O καφές ως superfood

Είναι γνωστό πως ο καφές είναι μια σημαντική πηγή καφεΐνης, ένα διεγερτικό ρόφημα που πυροδοτεί την εγρήγορση και την ενέργεια. Ο καφές ενισχύει επίσης τη γνώση.

 

Ένα ερώτημα ωστόσο που επί δεκαετίες η επιστήμη έχει θέσει επί τάπητος είναι εάν ο καφές έχει επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία οδηγούν προς μια σαφή κατεύθυνση. Η πιο πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι ο καφές αποτελεί μια υπερ-τροφή. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το αγαπημέ νο ρόφημα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της νόσου του Πάρκινσον.

 

Σε άρθρο ανασκόπησης στο Trends in Cardiovascular Medicine συνοψίζονται στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα οδηγεί σε ευεργετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό, βοηθώντας στη μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και του υπερβολικού βάρους γύρω από τη μέση. Μειώνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε στεφανιαία νόσο, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μειώνει επίσης την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και ακολούθως, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

 

Ένα ξεχωριστό σύνολο στοιχείων καταδεικνύει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νόσων του Πάρκισον και του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος να εντοπίσουν τους μηχανισμούς εκείνους που μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης Πάρκινσον στα άτομα που καταναλώνουν καφέ. Μια μακρόχρονη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλική εναπόθεση αμυλοειδούς, μια πλάκα που σχηματίζεται στον εγκέφαλο ως μέρος της εξέλιξης της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Μια ευρεία ομάδα μελετών που περιλαμβάνει 28 ξεχωριστές μετα-αναλύσεις καταδεικνύει ακόμη ότι η κατανάλωση καφέ περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος ή του ενδομητρίου και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ανωτέρω οφείλονται στα φλαβονοειδή του καφέ -μια ομάδα φυσικών ουσιών που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, φλοιό, ρίζες, μίσχους και λουλούδια- τα οποία είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στη φλεγμονή και στις κυτταρικές μεταλλάξεις και ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες ενζύμων.

 

Ενώ τα οφέλη είναι ξεκάθαρα, τα δεδομένα δείχνουν ότι για μερικούς ανθρώπους η υπερβολική ή και μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επιζήμια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Ο καφές προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ως εκ τούτου άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση οφείλουν να μετριάσουν την κατανάλωσ ή του. Όσον αφορά τις έγκυες, η καφεΐνη περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης. Οι γιατροί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

 

Τελικό συμπέρασμα: Η κατανάλωση έως και τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός ευρέος φάσματος χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσης θα πρέπει να επιδεικνύουν οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση.