Sparkling water: Η αναζωογονητική δύναμη της φυσαλίδας
Δροσιστικό και γαργαλιστικά παιχνιδιάρικο για τον ουρανίσκο, το ανθρακούχο νερό ξεσηκώνει τις αισθήσεις με τις «θορυβώδεις» φυσαλίδες του, με τρόπο που το απλό νερό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταφέρει.
Από τον Βασίλη Δημαρά
Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, χωρίς θερμίδες, αφήνει μια ευχάριστη αφρώδη αίσθηση και πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν για λίγο τους γευστικούς τους κάλυκες δείχνουν να το προτιμούν. Μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση του απογευματινού καφέ, αφού δεν θα σας κρατήσει το βράδυ μακριά από το κρεβάτι, όπως θα έκανε ο καφές, και επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει σαν ποτό στις βραδινές σας εξόδους, κυρίως για εσάς που αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, βοηθά και ενισχύει τη φυσική διαδικασία της χώνεψης και μειώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Μια κατά λάθος ανακάλυψη που έγραψε ιστορία
Μα πώς μας συστήθηκε αυτό το «παιχνιδιάρικο» νερό; Η ιστορία έχει πιστώσει την ανακάλυψη του πρώτου ανθρακούχου νερού στον φυσικό, φιλόσοφο και χημικό Joseph Priestley. Ο ίδιος το εφηύρε εντελώς τυχαία, το 1767, όταν έκανε έγχυση νερού με διοξείδιο του άνθρακα, κρεμώντας ένα δοχείο από αποσταγμένο νερό πάνω από μια δεξαμενή μπίρας σε μια τοπική ζυθοποιία στο Λιντς της Αγγλίας. Έτσι, στα τέλη του 1770, τα τεχνητά ανθρακούχα νερά ξεκίνησαν να πωλούνται σε φαρμακεία για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ αυτή η ανακάλυψη έμελλε να αποτελέσει μια καθοριστική συνιστώσα για τα περισσότερα αναψυκτικά που θα έμπαιναν σε παραγωγή τα επόμενα χρόνια.
Τα οφέλη του ανθρακούχου νερού
Μπορούμε να το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση ενώ αποτελεί και μια εναλλακτική λύση αντί των αναψυκτικών. Δεν περιέχει θερμίδες και ζάχαρη, έχει αφρώδη υφή και –πολύ σημαντικό– πολλά οφέλη. Όπως, για παράδειγμα, κάνει καλό στην πέψη: το ανθρακούχο νερό κάνει θαύματα για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πέψη ή έχουν στομαχικές διαταραχές. Οι τροφές διασπώνται πιο αποτελεσματικά και ο οργανισμός δεν πιέζεται υπερβολικά στην προσπάθειά του να μεταβολίσει την τροφή. Έχει, επίσης, τεκμηριωθεί πως βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Ένα ακόμη όφελος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι καταπολεμά την κακή χοληστερόλη. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που διενεργήθηκαν, έχει αποδειχθεί πως οι ενώσεις νατρίου στο ανθρακούχο νερό συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης, ενισχύοντας έτσι την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Το ανθρακούχο νερό συμβάλλει, επίσης, στο αδυνάτισμα. Εκτός του ότι βοηθά στη σωστή πέψη και ενισχύει τον μεταβολισμό, το ανθρακούχο νερό είναι ό,τι πρέπει για να αντικαταστήσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τα, παντελώς άχρηστα από θρεπτικής άποψης και άκρως παχυντικά, ζαχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά. Με τη φυσική του σπιρτάδα, καθώς και με λίγο χυμό ή φέτες φρούτων, μπορούμε να έχουμε ένα άψογο συνοδευτικό για το γεύμα ή την εργασία μας, κυριολεκτικά με μηδενικές θερμίδες.
Τέλος, έχει αποδειχτεί πως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθώντας τον οργανισμό να διατηρήσει πολύτιμες ποσότητες ασβεστίου στο σώμα, και εμποδίζοντας άλλες τροφές να το απορροφούν από αυτό σε μεγάλες ποσότητες.
Πότε όμως δεν πρέπει να το καταναλώνουμε;
Έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία των δοντιών, καθώς περιέχει καρβονικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του σμάλτου, αν και οι απόψεις διίστανται ως προς το ποια ποσότητα νερού μπορεί να επιφέρει αυτές τις αλλαγές. Αν έχετε ευαίσθητα δόντια, είναι προτιμότερο να το πίνετε με καλαμάκι, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα δόντια, ή να κάνετε πλύσεις με νερό βρύσης.
Επιπλέον, αποφύγετε να πίνετε ανθρακούχο νερό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Επίσης, αν υποφέρετε από ευερέθιστο έντερο, η οξύτητά του μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή.
Καφές και ανθρακούχο νερό: Μια σχέση αγάπης και αρμονίας
Ο espresso είναι ένας καφές με πυκνή υφή και γεμάτο σώμα, που συνήθως δεν χρειάζεται συνοδευτικά για να αναδείξει τις εξαιρετικές γεύσεις και τα αρώματά του. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορούν να συνοδεύσουν ένα φλιτζάνι espresso συγκαταλέγονται εκτός από ορισμένα γλυκά και ένα ποτήρι φυσικό μεταλλικό νερό, ιδιαίτερα στην ανθρακούχα εκδοχή του, ώστε να «καθαρίσουν» και να φρεσκαριστούν το στόμα και ο ουρανίσκος σας, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί βαριά γεύματα, με έντονες γεύσεις.
Ωστόσο, η σχέση του espresso με το ανθρακούχο νερό δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη βάση. Οι συνταγές που συνδυάζουν τη φρεσκάδα και το παιχνίδισμα του ανθρακούχου νερού με την ένταση και τη στιβαρότητα του espresso δημιουργούν νέες τάσεις στους hip καφέδες, αποκτώντας ολοένα και πιο φανατικούς υποστηρικτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο sparkling espresso, που θυμίζει πολύ τον δημοφιλή espresso tonic. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώτος φτιάχνεται με ανθρακούχο νερό (ενώ ο δεύτερος με tonic), διπλό espresso και πάγο και σερβίρεται σε χαμηλή γυάλινη κούπα.
Ένα ακόμη ρόφημα espresso που κινείται σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, και τελευταία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού TikTokers, είναι το αφρώδες Americano, που αντί για επιπλέον νερό, που ούτως ή άλλως έχει η κλασική συνταγή του Americano, εδώ έχουμε την προσθήκη σόδας ή ανθρακούχου νερού. Οι τρόποι για να φτιάξετε σήμερα έναν αφρώδη Americano είναι πραγματικά αμέτρητοι. Οι περισσότεροι ωστόσο περιλαμβάνουν φλούδες ή φέτες πορτοκαλιού ή ακόμα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Τα έντονα αρώματα των εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με έναν τολμηρό espresso και ένα αφρώδες νερό, γεννούν αναμφισβήτητα έναν από τους πιο αναζωογονητικούς και ενδιαφέροντες συνδυασμούς με καφεΐνη. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι η γεύση του αφρώδους Americano βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα του espresso και στον τρόπο που αυτός παρασκευάζεται. Είναι προτιμότερο να ρίξετε πρώτα τον πάγο στο ποτήρι και ύστερα να προσθέσετε τον καφέ και το ανθρακούχο νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), αφήνοντάς τα να παγώσουν φυσικά, χωρίς βιασύνη και ακολουθώντας τον δικό τους ρυθμό.
Αφρώδης Americano
Υλικά
Φέτα πορτοκαλιού, αν το επιθυμείτε
Πάγος
Ανθρακούχο νερό ή soda
60 ml espresso
Σιρόπι ζάχαρης, προαιρετικά
Εκτέλεση
Βάλτε τη φέτα πορτοκαλιού στον πάτο του ποτηριού. Γεμίστε το ποτήρι με πάγο και απογεμίστε περίπου στα τρία τέταρτα με ανθρακούχο νερό. Προσθέστε τον espresso στο ποτήρι και το απλό σιρόπι –αν επιθυμείτε– και, στη συνέχεια, ανακατέψτε απαλά. Ολοκληρώστε το ρόφημα με μία επιπλέον γουλιά ανθρακούχο νερό, εφόσον το θέλετε.
Πηγή: Coffee&Brunch Magazine