Στην Κεκρίνη για χειροποίητη πλέσκα, αλμυρή τάρτα, ελληνικό καφέ και σπιτική βυσσινάδα!

Στην Κεκρίνη για χειροποίητη πλέσκα, αλμυρή τάρτα, ελληνικό καφέ και σπιτική βυσσινάδα!

Πλέσκα σερβίρουν οι …νύφες των Άνω Πορροΐων, με θέα τη λίμνη Κερκίνη, όπου ανθεί ο οικοτουρισμός δίνοντας ώθηση και στον γυναικείο συνεταιρισμό που δημιουργεί ντόπιες λιχουδιές με βλάχικα ονόματα.

 

Βλάχικο είναι άλλωστε και το όνομα που έδωσαν στον συνεταιρισμό τους οι 6 γυναίκες που ήρθαν ως νύφες στα Άνω Πορρόια και εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν σε ένα μοναδικό σημείο, με πανοραμική θέα, το κατάστημά τους με χειροποίητα προϊόντα.

 

«’Νιβιάστα’ ονομάσαμε το εγχείρημά μας που σημαίνει νύφη ενώ πλέσκα είναι η βλάχικη πίτα με πράσα, καλαμποκάλευρο, αυγό και σκληρό τυρί», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία εκ των έξι γυναικών του συνεταιρισμού, η Δανάη Μαντζιάρη. Ανακατεύοντας τα πράσα και το τυρί και πριν βάλει στο φούρνο την πλέσκα ή μιντίτα που φτιάχνουν κάθε μέρα, η κ. Μαντζιάρη μιλάει για το εγχείρημα των γυναικών που ήρθαν νύφες σε ένα βλαχοχώρι.

 

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μέρος, όπου οι επισκέπτες θα αισθάνονται ότι έρχονται στην αυλή της γιαγιάς τους. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε σερβίτσια περασμένων δεκαετιών, έχουμε διακοσμήσει τον χώρο με παλιά αντικείμενα και ακόμη και τα καθίσματα και τα τραπέζια στην αυλή μας είναι φερ φορζέ, όπως έχουν συνήθως τα σπίτια των γιαγιάδων και των παππούδων μας».

 

Όσο για τον κατάλογο στη «Νιβιάστα», είναι γεμάτος με αλμυρές πίτες και γλυκά που κατασκευάζουν καθημερινά οι γυναίκες στη μικροσκοπική κουζίνα του συνεταιρισμού. «Δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στην ενίσχυση τη τοπικής κοινωνίας, φτιάχνουμε διάφορες πίτες με γέμιση που ποικίλλει ανάλογα την εποχή: από γλυκιά κολοκυθόπιτα μέχρι κρεατόπιτα και χορτόπιτα. Μάλιστα, επειδή την Κυριακή έχουμε πολύ κόσμο και τελειώνουν γρήγορα οι πίτες, έχουμε τηλεφωνικές… προκρατήσεις πίτας από επισκέπτες που θέλουν οπωσδήποτε να τις γευτούν πριν εξαφανιστούν σε λίγες ώρες», λέει η κ. Μαντζιάρη. Εξηγεί, δε, ότι στον χώρο σερβίρεται μόνο ελληνικός καφές, ενώ υπάρχει και σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα.

 

«Κάνουμε επίσης αλμυρή τάρτα με καβουρμά, γαλακτομπούρεκο και γαλατόπιτα με βουβαλίσιο γάλα που παράγεται στην περιοχή και διαθέτουμε προς πώληση λικέρ με δυόσμο, λεμόνι, κράνο και τσάπουρνο, όπως και διάφορα γλυκά του κουταλιού. Ειδικά, δε, για το γλυκό τριαντάφυλλο και το κολοκύθι αρίδα, δεν προλαβαίνουμε καν να τα βάλουμε στο ράφι, εξαφανίζονται κατευθείαν», λέει η κ. Μαντζιάρη, η οποία φτιάχνει το γλυκό τριαντάφυλλο μαζεύοντας τα ροδοπέταλα από τους κήπους του χωριού.

 

«Ανοίξαμε τη “Νιβιάστα” εν μέσω κορονοϊού, το πιστέψαμε πολύ και καταφέραμε να χτίσουμε το πελατολόγιό μας χρησιμοποιώντας και τα κοινωνικά δίκτυα. Πλέον μας έμαθαν, έρχονται σχολεία, διοργανώνουμε και πικ-νικ, είμαστε ικανοποιημένες», καταλήγει.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ