Liberica excelsa: Ένας καφές… από τα παλιά επανέρχεται και δίνει λύσεις!
Tι είναι η ποικιλία Liberica excelsa και γιατί οι καλλιεργητές αισιοδοξούν, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες
Aς ξεκινήσουμε με τα άσχημα νέα… Τα δύο είδη καφέ που καταναλώνονται περισσότερο στον κόσμο – Arabica και robusta – διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εν μέσω κλιματικής αλλαγής.
Τώρα τα καλά νέα… Οι αγρότες σε μία από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής καφέ της Αφρικής καλλιεργούν μια διαφορετική ποικιλία που αντέχει καλύτερα τη ζέστη, την ξηρασία και τις ασθένειες που οφείλονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Για χρόνια, ανακατεύουν την εν λόγω ποικιλία σε σακουλάκια robusta και πωλούνται σε χαμηλή τιμή. Φέτος, οι καλλιεργητές προσπαθούν να πουλήσουν τον συγκεκριμένο καφέ με το πραγματικό του όνομα: Liberica excelsa.
«Ακόμα κι αν υπάρχει πολύ ζέστη, ο καφές αυτός δεν επηρεάζεται», είπε ο Golooba John, ένας καλλιεργητής καφέ κοντά στην πόλη Zirobwe στην κεντρική Ουγκάντα. Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα καφεόδεντρα robusta που διαθέτει έχουν πληγεί από παράσιτα και άλλες ασθένειες, τα έχει αντικαταστήσει με δέντρα Liberica. Στα έξι στρέμματά του ο κύριος Τζον έχει τώρα μόλις 50 robusta και 1.000 Liberica. Ο ίδιος διατείνεται ότι ο συγκεκριμένος καφές είναι πιο αρωματικός από τον robusta, «πιο καλόγουστο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και επιτρέψουν την ανάπτυξη της νέας ποικιλίας, οι μικροκαλλιεργητές καφέ θα έχουν μια νέα ευκαιρία. Η Liberica excelsa είναι εγγενής στην τροπική Κεντρική Αφρική. Καλλιεργήθηκε για λίγο στα τέλη του 19ου αιώνα πριν τελικά εξαφανιστεί. Μετά ακολούθησε η κκλιματική αλλαγή κι έτσι οι καλλιεργητές “ανέστησαν” τη Liberica.
Η Volcafe, μια παγκόσμια εταιρεία εμπορίας καφέ, ελπίζει να αποστείλει έως και τρεις τόνους φέτος σε ειδικούς roasters στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε σύγκριση με τη robusta, η οποία είναι επίσης εγγενής στην Ουγκάντα και το κυρίαρχο είδος καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή, η Liberica χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει και να παράξει καρπούς.
Τα καφεόδεντρα Liberica είναι πιο ψηλά από τα robustas. Κάθε δέντρο μπορεί να φτάσει σε ύψος οκτώ μέτρων, επομένως οι αγρότες αναγκάζονται να σκαρφαλώσουν σε σκάλες από μπαμπού για να μαζέψουν τον καφέ. Διαφορετικά πρέπει να κλαδέψουν τα δέντρα έτσι ώστε τα κλαδιά τους να μεγαλώσουν – όχι προς τα πάνω. Περίπου 200 αγρότες καλλιεργούν τη Liberica σε μικρές εκτάσεις, την πουλούν σε ντόπιους εμπόρους μαζί με τη συγκομιδή robusta τους και απολαμβάνουν τιμές robusta.
Ωστόσο η ποικιλία Liberica φαίνεται πως είναι πιο ποιοτική καθώς έχει πιο δυνατό άρωμα και είναι καφές υψηλότερης ποιότητας.Όσο για τη γεύση του συγκεκριμένου καφέ; Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν ήπια, εύκολη για κατανάλωση ενώ το άρωμά του ειναι βαρύ και έχει χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης συγκρτικά με τη robusta.
Μια ποικιλία από τα παλιά, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να γίνει το “next big thing” στον κόσμο του καφέ!
Με πληροφορίες από ΝΥΤ