Μπορείς να “τρέξεις” μια μεγάλη επιχείρηση καφέ χωρίς τη βοήθεια επενδυτών;
Επί χρόνια, οι ανεξάρτητοι roasters θεωρούσαν ως κλειδί της επιτυχίας τους τις άμεσες εμπορικές σχέσεις, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ποιότητα. Καθώς η αγορά όμως μεγάλωνε και διαφοροποιείτο, ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών “σάρωσε” τη βιομηχανία.
Σήμερα, καθώς οι τιμές του καφέ ολοένα αυξάνονται όπως και τα λειτουργικά κόστη, όλο και περισσότεροι roasters αγωνίζονται να διαχειριστούν τα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές τους, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες για να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά.
Γιατί όμως τα μεγάλα brands καφέ αναζητούν επενδυτές;
Οι ειδικοί ψήστες έχουν δώσει εδώ και καιρό έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, εστιάζοντας στις άμεσες εμπορικές σχέσεις και το μάρκετινγκ που αναδεικνύει το πάθος και την τέχνη τους. Κάποτε κυριαρχούνταν από μικρότερους παίκτες που χρησιμοποιούσαν το μέγεθός τους για να παραμείνουν ευέλικτοι, όμως η αγορά του specialty καφέ έχει αναπτυχθεί και διαφοροποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς περισσότερa brands επιχειρούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, πολλοί έχουν αναζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση και επενδύσεις. Πλέον, η ανάπτυξη μιας επιχείρησης καφέ χωρίς εξωτερική επένδυση είναι ένα έργο δύσκολο. Η προμήθεια καφέ, ειδικά μέσω του άμεσου εμπορίου, απαιτεί καλά εκτελεσμένο σχεδιασμό και ανάληψη κινδύνων. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας ή λογισμικού, ο καφές έχει φυσικά προϊόντα με υλικοτεχνικές προκλήσεις, φθαρτό απόθεμα και στενά περιθώρια κέρδους.
Το καβούρδισμα και η συσκευασία ποιοτικού καφέ απαιτεί επίσης εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ποιότητας, καθώς και εξειδικευμένους διαχειριστές. Ένα εξίσου ακριβό κομμάτι του κλάδου είναι το μάρκετινγκ καιτο branding.
Πώς η επένδυση έχει αναδιαμορφώσει τον specialty καφέ
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές (Σ&Α) αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιομηχανίας καφέ τα τελευταία δέκα χρόνια. Αξιοσημείωτα προϊόντα roasting τρίτου κύματος, αποκτήθηκαν από πολυεθνικές στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ενώ μεγαλύτερες εταιρείες έχουν απορροφήσει σταθερά μια σειρά από εισαγωγείς specialty καφέ τα τελευταία χρόνια.
Αν και η ανάπτυξη της αγοράς σηματοδοτεί αύξηση της ζήτησης για ποιοτικό καφέ, μπορεί να μειώσει τις αξίες που καθόρισαν για πρώτη φορά τον specialty καφέ. Οι επενδυτές συχνά αναμένουν ταχεία απόδοση της επένδυσης (ROI), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα μείωσης του κόστους που οδηγούν σε πτώση της ποιότητας και σε συμβιβασμό στις ηθικές πρακτικές.
H αγορά καφέ πιο ανταγωνιστική από ποτέ
Η βιομηχανία του καφέ ήταν πάντα δυναμική, αλλά η πρόσφατη, άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση επηρεάζει όλη την αλυσίδα εφοδιασμού περισσότερο από ποτέ. Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές του πράσινου καφέ έχουν υπερδιπλασιαστεί, τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το επιχειρηματικό κόστος – από την ενέργεια μέχρι τα logistics – έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Σε αυτό το τοπίο, η διαχείριση των ταμειακών ροών έχει γίνει πιο δύσκολη, ειδικά για τους rοasters, οι οποίοι συνήθως βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα δάνεια για να καλύψουν το κόστος μεγάλων αγορών καφέ. Πλέον ο οικονομικός σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός είναι τώρα όλο και πιο περίπλοκοι, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους και εμποδίζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης δραστηριοτήτων.
Ως εκ τούτου, χωρίς εξωτερική επένδυση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαχείριση των ταμειακών ροών. Η ανάπτυξη απαιτεί κεφάλαιο και αν δεν έχεις επενδυτές, πρέπει να χρηματοδοτήσεις τα πάντα μόνος σου.
Οι κίνδυνοι της αυτοχρηματοδότησης
Για πολλούς μικρότερους roasters, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται αδύνατο, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος επέκτασης είναι μέσω επενδυτών. Άλλοι που επιλέγουν να αυτοχρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους και προκλήσεις.
Τα brands δεν μπορούν να επεκταθούν τόσο γρήγορα όσο ανταγωνιστές τους που έχουν στη διάθεσή τους εκατομμύρια επιχειρηματικά κεφάλαια, τα περισσότερα εκ των οποίων δαπανώνται για μάρκετινγκ.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επενδυτών
Η πρόσβαση σε άμεσα κεφάλαια βοηθά τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις υποδομές τους, να κλιμακώσουν την παραγωγή, να επενδύσουν στο μάρκετινγκ και να μετριάσουν τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, ανάλογα με την προέλευση της χρηματοδότησης, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος οι εξωτερικές επενδύσεις να οδηγήσουν σε λιγότερο έλεγχο της εσωτερικής λήψης αποφάσεων.
Οι επενδυτές, ειδικά οι μεγάλες πολυεθνικές, θέλουν συχνά να συμμετάσχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να μειώσει το αρχικό όραμα και τις προτεραιότητες ενός brand. Οι χρηματοδότες είναι πιθανό να επιδιώξουν υψηλό ROI, το οποίο συχνά οδηγεί σε μέτρα εξοικονόμησης κόστους για τη συμπίεση υψηλότερων περιθωρίων κέρδους.
Πολλές εταιρείες ξεκινούν με μια ισχυρή αποστολή, ωστόσο επανεστιάζουν υπό την πίεση των επενδυτών για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Υπάρχουν επίσης χρέη και υποχρεώσεις. Crowdfunding σημαίνει να χρωστάς κάτι σε υποστηρικτές και οι συμφωνίες επενδυτών απαιτούν συχνά επιθετικούς στόχους ανάπτυξης που δεν είναι πάντα βιώσιμοι.