Ο θρίαμβος της Food Expo 2025

Ο θρίαμβος της Food Expo 2025

από την Ελενα Ερμείδου 

 

Πάνω από 80 χώρες και πάνω από 1300 εκθέτες συμμετείχαν στην μεγαλύτερη έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Food Expo 2025.

 

Παρατηρήσαμε ότι ήταν κατάμεστες και οι τέσσερις αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου, ενώ πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον εισόδου νέων παικτών στην ελληνική αγορά. Οι συζητήσεις και οι συμφωνίες προδιέγραψαν νέες τάσεις. Η Food Expo παρουσίασε το πρώτο διεθνές Beverage Summit στον Ελλαδικό χώρο. Iδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της Forum AE Θανάσης Παναγούλιας από την συνομιλία που είχε το Coffeemag.gr.

 

Το Coffeemag συνομίλησε με πολλούς από τους εκθέτες στην περίφημη και μεγαλύτερη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών Food EXPO και ΟΕΝΟΤΕLIA 2025  κυρίως με τους εμπόρους καφέ, οίνου όπως της Νάουσας, και συροπιαστών γλυκών και παγωτών.

 

HIGHLIGHTS

 

Νέες προτάσεις και στο καφέ αλλά και το κρασί  και μοναδίκα τρόφιμα και γλυκά έφερε η Food Expo από Αλβανία, Ιταλία, Σλοβακία, Μαύρη Θάλασσα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ινδία, Ταϋλάνδη, Πολωνία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ισπανία κ.α.. Μεγάλη η παρουσία της Τουρκίας, Αλβανίας, Ιταλίας. Eπίσης και από τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

 

-H DUA Caffe από την Αλβανία με μία ευρεία γκάμα ροφημάτων καφέ φίλτρου και τούρκικου αλλά και κρασιών σχεδιάζει να επεκταθεί στην Ελλάδα.

 

-Γνωρίσαμε την Galvas ιδρυθείσα το 1960 στο σιδηρόκαστρο Σερρών, με δύο εργοστάσια και ένα κέντρο διανομής στην Αθήνα και ένα κατάστημα λιανικής στο Σιδηρόκαστρο. Ξεχωρίζει για την παρασκευή γλυκών από αγνές παραδοσιακές πρώτες ύλες και για το παγωτό της το οποίο δεν περιέχει διογκωτικές ουσίες.

 

-Εντυπωσιακό με πολύ καλά κρασιά το περίπτερο της Νάουσας, αλλά και τα ιταλικά περίπτερα με πολύ καλά, αλλά τελείως διαφορετικά, στην γεύση κρασιά.

 

-Στόχος της Ελλάδας και του αγροδιατροφικού τομέα να αυξηθούν οι εξαγωγές άνω των 49 δισεκ που ήταν το 2024 αλλά και να καταρρίψει το ρεκόρ του 2022 που ήταν τα 54 δισεκατομμύρια

Όλα όσα έγιναν το τριήμερο

 

1.300 εκθέτες παρουσίασαν ό,τι καλύτερο, premium, νεότερο έχει να δείξει το F&B industry τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης Food Expo 2025. 

 

 

 

 

 

 

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και μία μεγάλη ποικιλία ethnic προϊόντων στα περίπτερα των 200 ξένων συμμετοχών. Οι 1.000 hosted buyers από 80 χώρες, είδαν από κοντά ένα πανόραμα από ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα. Νέοι εξαγωγικοί δρόμοι άνοιξαν για τις ελληνικές παραγωγικές εταιρίες ενώ τα στελέχη του κλάδου που συναντήθηκαν εδώ διαμόρφωσαν ένα δυναμικό community στο οποίο κυριαρχεί η έμπνευση, η επιχειρηματικότητα και δημιουργία επικερδών εμπορικών σχέσεων.

 

 

 

 

Η έκθεση – ηγέτης για τα τρόφιμα και ποτά στην Ν.Α Ευρώπη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της FOOD EXPO 2025, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών.

 

 

Η τελετή εγκαινίων της FOOD EXPO έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 12:00, στη συνεδριακή αίθουσα C2 του Metropolitan Expo, και τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 

 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FORUM ΑΕ, κ. Θανάσης Παναγούλιας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στα εγκαίνια της FOOD EXPO, δήλωσε ότι «σήμερα, μέσα σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αναταραχής, βλέπουμε πραγματικά ποια είναι η δύναμη των εκθέσεων. Οι εκθέσεις καταφέρνουν με έναν μαγικό τρόπο να μαζέψουν σε ένα φυσικό χώρο όχι μόνο ανθρώπους, όχι μόνο διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά και προϊόντα, εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες. Αυτή είναι, λοιπόν, η δύναμη της FOOD EXPO. Μια έκθεση που στην ενδέκατη διοργάνωσή της έχει καταφέρει να είναι ηγέτιδα δύναμη στα τρόφιμα και τα ποτά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και αυτό δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς τη σημαντική συνεισφορά όλων των εκθετών μας, των θεσμικών φορέων, του υπουργείου, των επιμελητηρίων και των περιφερειών. Η αγορά είμαστε όλοι εμείς. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους!».

 

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο κλάδος τροφίμων και ποτών κατέχουν κεντρική θέση στην ελληνική οικονομία. Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία όλων σας σήμερα».

 

 

Στην πορεία ο κ. Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, αφού ευχαρίστησε τη FORUM για τις σημαντικές εκθέσεις της που έχει διοργανώσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι «η FOOD EXPO αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Γιατί σε αυτήν την έκθεση ενώνεται ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας της οικονομίας». Στο βήμα αργότερα ανέβηκε ο κ. Χνάρης Εμμανουήλ, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε ότι «η FOOD EXPO είναι μια δυναμική έκθεση και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των εκθετών και το πλήθος των επισκεπτών». Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος και ανέφερε ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεπερνά τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Τα ελληνικά προϊόντα είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας που μπορούν να έχουν εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά». Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τον τομέα τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό τομέα και παρότρυνε όλους να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία.

 

 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και σημαντικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο κ. Μαρλαφέκας Πλάτων, Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ, η κα. Ρωξάνη Μπέη, Αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης δήμου Αθηναίων, ο κ. Ντούτσιας Γεώργιος-Θεόδωρος από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ο κ. Χριστόπουλος Μανώλης, Πρόεδρος Εμπορικούς τμήματος Επιμελητηρίου, ο κ. Καραθάνος Αθανάσιος από την Ένωση Ελλήνων Οινολόγων, ο κ. Καρασαρίνης Ανδρέας, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γιάννης Τριανταφύλλου από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος Π.Ε.Τ.Ε.Τ., ο κ. Ματθίλδης Ανδρέας από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, η κα. Καβαλλάρη Βασιλική, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, ο κ. Διαμαντίδης Συμεών από Σ.Ε.Β.Ε., ο κ. Μητράκος Γιώργος, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ και ο κ. Κόκκαλης Βασίλειος, Τομεράχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

Επίσης, παρευρέθηκαν πρέσβεις από την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Παλαιστίνη, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Ταϊλάνδη, τη Χιλή καθώς και εκπρόσωποι από την περιφέρεια Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Ακόμα, στην έκθεση έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Μαγνησίας, των Σερρών, των Χανίων, της Λάρισας, της Μεσσηνίας, των Τρικάλων και της Χαλκιδικής, καθώς και εκπρόσωπος από τον Δήμο Κρωπίας.

 

 

 

 

Μια γιορτή καινοτομίας, γνώσης & γαστρονομικής ανακάλυψης τη 2η ημέρα της FOOD EXPO 

 

 

Η δεύτερη ημέρα της FOOD EXPO 2025 συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, προσελκύοντας πλήθος επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα της ημέρας, εκτός από συζητήσεις και networking στα περίπτερα των εκθετών, ήταν γεμάτο και από ενημερωτικές δράσεις, γαστρονομικές παρουσιάσεις και εμπνευσμένες συζητήσεις, αναδεικνύοντας τη δυναμική του κλάδου τροφίμων και ποτών.

 

 

Στα 4 Ηalls της έκθεσης, οι επαγγελματίες βρήκαν συγκεντρωμένα κορυφαία F&B brands, που παρουσίασαν όλες τις σύγχρονες καταναλωτικές και διατροφικές τάσεις: healthy και vegan παραλλαγές των πιο κλασικών προϊόντων, ready to cook, έτοιμες ολοκληρωμένες λύσεις ready to eat για την επαγγελματική κουζίνα, sugar free, plant-based, protein ή keto approved, functional προϊόντα.

 

 

 

 

 

Επέλεξαν για την επιχείρησή τους παραδοσιακά εκλεκτά προϊόντα αλλά και σύγχρονες εκδοχές τους από πάνω από 500 μικρούς παραγωγούς και μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της χώρας μας που παίρνουν μέρος στην έκθεση μέσω των Περιφερειών, Επιμελητηρίων και Δήμων. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ethnic προϊόντα & διεθνείς γεύσεις από 200+ εκθέτες από 36 χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τουρκία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Γαλλία, Ινδία, Εκουαδόρ, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Λίβανο, Αίγυπτο, Πολωνία, Ουγγαρία, Σερβία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Λιθουανία και πολλές άλλες.

 

 

 

 

Επίσης, όσοι επισκέφτηκαν την OENOTELIA, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την FOOD EXPO, μπόρεσαν να βρουν πάνω από 2.000 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, εγχώρια και διεθνή κρασιά, ιδιαίτερες και σπάνιες ποικιλίες, παραδοσιακά αποστάγματα  και τις σύγχρονες εκδοχές τους από μη-συμβατικές μεθόδους παλαίωσης.

 

 

 

 

 

 

Συζητήσεις, networking, global insights, live cooking shows 

 

 

Στο Hall 2, τα Workshops & Seminars ανέδειξαν θέματα στρατηγικής και καινοτομίας. Ο Νικόλαος Ταβουλάρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, παρουσίασε τις δράσεις που αφορούν την ενημέρωση και προώθηση γεωργικών προϊόντων. Μαζί του, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγών, και η Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, συζήτησαν στρατηγικές ανάπτυξης και εξαγωγών, προσφέροντας πολύτιμη τεχνογνωσία στο κοινό.

 

 

Στο Olive Oil Lab, ο Peter Economides, διεθνώς αναγνωρισμένος Brand Strategist, μίλησε για τη σύνδεση των καταναλωτών με ισχυρά brands, ενώ οι συζητήσεις εξερεύνησαν τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το ελαιόλαδο και τις προκλήσεις του κλάδου. Σημαντικοί ομιλητές στο α’ πάνελ, όπως ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελλάδας και Ευρώπης, Πρόεδρος ONE TEAM, ο Αντωνιάδης Γρηγόρης, Communications, External Affairs Advisor, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ, ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, τ. Γεν. Διευθυντής COCA–COLA HELLENIC και ο Economides Peter, Brand Strategist, Felix BNI, ανέδειξαν τη σημασία της επιχειρηματικής στρατηγικής.

 

 

Ενώ οι ομιλητές από το β’ πάνελ, όπως ο Καθαράκης Μιχάλης, Διαχειριστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής – MACC, ο Φραγκάκης Μανώλης, Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, Γιαννακάκης Χρήστος, Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ και ο Καρβέλας Γιάννης, Σύμβουλος επιχειρήσεων ελαιολάδου, Διευθυντής PARATUS Europe μίλησαν για τις επιχειρηματικές προκλήσεις του ελαιόλαδου.

 

 

Στο Meat Lab, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τάσεις, αειφορία και ευκαιρίες στον τομέα του κρέατος, με παρουσίες στο α’ πάνελ όπως: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος Κτηνίατρος-Υγιεινολόγος, τ. Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ,  Πατούνας Γιάννης, Διευθυντής Έρευνας, Ανάπτυξης & Διοίκησης Λειτουργιών ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Διδάγγελος Γιώργος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ και Κρυσταλλίδου Ευδοκία, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου (MACC).

 

 

Οι ομιλητές από το β’ πάνελ, όπως ο Φασουλάς Γιάννης, Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος & Κτηνοτροφίας – ΕΔΟΤΟΚΚ, η Ζέττα Δ. Μανώλη-Πιρπιρή, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος-ΠΕΕΑΚ, ο Κομνηνός Στέφανος, Αναλυτής Αγοράς, εταίρος NETRINO και ο Ντεληφιλιππίδης Βασίλης, Επίτιμος και τέως Πρόεδρος Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ, μίλησαν για τις τάσεις και τις ευκαιρίες στην αγορά παρασκευασμάτων και προϊόντων κρέατος.

 

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου «ΚΟΤΙΝΟΣ».

 

 

Παράλληλα, στο Hall 3, το Room for Growth Stage έγινε ξανά το επίκεντρο συζήτησης για το μέλλον του κλάδου των τροφίμων και ποτών, φιλοξενώντας πάνω από 50 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Beverage Summit οι συζητήσεις κάλυψαν σημαντικά θέματα που αφορούν τη στρατηγική και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, προσελκύοντας πολλούς επαγγελματίες. Ο Χάρης Λαλάτσης, Ιδρυτής της IERAX ANALYTIX, παρουσίασε το θέμα “Do we distribute Value Products or Volume Products?”, εξετάζοντας τη διάκριση μεταξύ προϊόντων υψηλής αξίας και προϊόντων μεγάλου όγκου. Στο πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένοι επαγγελματίες όπως ο Tomas Kofron (GREEN HEADS), ο Αλέξανδρος Παναγούλιας (YUM TALES), ο Karol Chamera (Mr. LEMONADE ALTERNATIVE DRINKS LTD), ο Νίκος Καραγεωργίου (WOLT MARKET GREECE) και η Γεωργία Καρούκη (W.S. KAROULIAS), οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

 

 

Στη συνέχεια, υπό τον συντονισμό του Νεκτάριου Νότη, φιλοξενήθηκε συζήτηση με θέμα “Traditional VS New age refreshments. What is the winning recipe?”, όπου o Βασίλης Ρούμπης (BFRESH), o Κωνσταντίνος Δαϊνάς (CONCEPTS S.A.), o Γιώργος Κασιμάτης (ΤΣίΤΣΙΡΙ KOMBUCHA) και η Βίκυ Πυρογιάννη (Μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας), ανέδειξαν την ισορροπία ανάμεσα σε παραδοσιακά και σύγχρονα αναψυκτικά. Ακολούθησε παρουσίαση του Δημήτρη Σμαΐλου (MONSTER ENERGY), με θέμα “Energy drinks, transforming from niche to mainstream everyday beverage”.

 

 

H ημέρα ολοκληρώθηκε ε το case study “Why everyone in Greece is drinking Xino Nero?”, όπου ο Χρήστος Θωμαΐδης (Πρόεδρος XINO NERO S.A.), ο Δήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Λιάσης και η Αναστασία Μουστάκα (PRODRINKS) παρουσίασαν τη συμβολή του Ξινού Νερού στην ελληνική αγορά. Οι συζητήσεις της ημέρας προσέφεραν εξαιρετική γνώση και ενθάρρυναν τη δημιουργία νέων ιδεών και συνεργασιών.

 

 

Στο Mediterranean Food Stage, οι γαστρονομικές δημιουργίες εντυπωσίασαν το κοινό. Ο σεφ Βασίλης Παναγούλης ανέδειξε τις θεσσαλικές συνταγές, ενώ ο  σεφ Αθανασόπουλος Παναγιώτης ταξίδεψε τους επισκέπτες σε μικρασιάτικες γεύσεις. Ο σεφ Κωνσταντίνος Γεωργαντζάς παρουσίασε παραδοσιακές συνταγές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο σεφ Τάσος Τόλης και ο σεφ Έκτορας Ιωάννου πρόβαλαν την Ήπειρο ως γαστρονομικό προορισμό μοναδικών γεύσεων. Η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου ξεχώρισε με πρωτότυπες συνταγές με βάση το ρύζι, ενώ ο σεφ Βασίλης Μάνδρος παρουσίασε παραδοσιακές γεύσεις από τη Ρούμελη. Η ημέρα έκλεισε με τις ιδιαίτερες δημιουργίες της σεφ Ανθούλας Κάντα, οι οποίες αναδείκνυαν τη γαστρονομική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της FOOD EXPO 2025 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και προσφέροντας πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, συζητήσεων και γαστρονομικών απολαύσεων. Οι εκδηλώσεις συνέχισαν να εμπνέουν, αναδεικνύοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες της σύγχρονης αγοράς τροφίμων και ποτών.

 

 

Για ακόμα μία ημέρα, χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 1.000 Hosted Buyers, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στα περίπτερα των εκθετών πάνω από 50.000 εκλεκτά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, τη γεύση, την εξαιρετική ποιότητα και το σύγχρονο branding τους. Να επισκεφτούν παράλληλα την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση Οίνου & Αποσταγμάτων στην Ελλάδα, την OENOTELIA & να παρακολουθήσουν και την τρίτη ημέρα του 1ου Διεθνούς BEVERAGE SUMMIT, που πραγματοποιήθηκε στην FOOD EXPO.

 

 

Στα 4 Halls, συνάντησαν τους νέους επόμενους συνεργάτες – προμηθευτές, εμπνευστήκαν και βρήκαν ιδέες και προτάσεις που θα πάνε την επιχείρησή τους στο επόμενο level, με στόχο να προσεγγίσουν πελάτες που ψάχνουν συνεχώς κάτι ιδιαίτερο και καινοτόμο.

 

 

Έμπνευση, global F&B insights, γαστρονομικές ιδέες στα stages των παράλληλων εκδηλώσεων 

 

 

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Workshops & Seminars, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) παρουσίασε την ημερίδα “Διατροφή Σήμερα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Β. Παπαδημητρίου, Γενικής Διευθύντριας ΣΕΒΤ. Στη συνέχεια, η Κ. Βαρταλίτη, Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων & Επιστημονικών Υποθέσεων NESTLE, ανέλυσε τις προκλήσεις και προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Η Ε. Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξήγησε τον ρόλο της επεξεργασίας τροφίμων μέσα από παραδείγματα και οφέλη, ενώ η Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε το “Nutrition By Design,” προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική για τη διατροφή. Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με τίτλο “Η Διατροφή Σήμερα: Σύμμαχος Υγείας | Προκλήσεις & Ευκαιρίες,” το οποίο συντόνισε ο Ρ. Γαμβρός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ. Σημαντικοί συμμετέχοντες, όπως η Ι. Κοντελέ, Διαιτολόγος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, Υπ. Υγείας, η Α. Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, R&D & Packaging Development Director, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ο Χ. Προεστός, Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και η Μ. Καψοκεφάλου και Ε. Μαγριπλή, συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα της διατροφής.

 

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου EXCEL4MED, που εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βιώσιμες πρακτικές. Η Ε. Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ, εισήγαγε το πρόγραμμα, ενώ ο  Αναπλ. Καθ. Β. Βαλδραμίδης και ο Δρ. Γ. Κατσαρός ανέλυσαν την ερευνητική του πτυχή και τη συμβολή του στη διαμόρφωση επιχειρηματικών μοντέλων. Η ημερίδα έκλεισε με διαδραστική συζήτηση, προσφέροντας ευκαιρίες για ερωτήσεις από το κοινό.

 

 

Παράλληλα, στο Hall 3, το Room for Growth Stage συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών που ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα του κλάδου. Στο Beverage Summit οι συζητήσεις κάλυψαν σημαντικά θέματα που αφορούν τη στρατηγική και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, προσελκύοντας πλήθος επαγγελματιών.

 

 

Οι συζητήσεις προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις για τη λιανική αγορά, τη βιωσιμότητα και τις επενδύσεις. Ο Χάρης Λαλάτσης, Ιδρυτής της IERAX ANALYTIX, συντόνισε τη συζήτηση “What is happening inside the retail buyers’ office?”, αναλύοντας τη διαδικασία και τη στρατηγική λήψης αποφάσεων από τους αγοραστές της λιανικής.

 

 

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γιάννης Γκανάς (METRO CASH AND CARRY), ο Χρήστος Διαμαντάκος (CHITOS SA) και ο Αντώνης Κελέσης (MANTIS GROUP), οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην ανάπτυξη προϊόντων και την εξυπηρέτηση καταναλωτών. Αργότερα, ο Νεκτάριος Νότης, CEO της NOTICE CONTENT AND SERVICES, συντόνισε τη συζήτηση “Is the sustainable also productive?”, με τη συμμετοχή των Andrew Eversden (BOTTLE UP) και Αλέξη Παντζιάρου (COFFEECO UPCYCLE) εστιάζοντας στην ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και παραγωγικότητας.

 

 

Στη συνέχεια, η συζήτηση με θεματολογία: “What are the Funds searching for?” παρείχε μια βαθιά ματιά στις προτεραιότητες των επενδυτικών κεφαλαίων, με τη συμμετοχή του Τάκη Σολωμού (ELIKONOS CAPITAL AIFM), Γιώργου Μαυρίδη (SOUTHBRIDGE ADVISORS AIFM) και Γιάννη Παπαδόπουλου (EOS CAPITAL PARTNERS). Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Γιώργου Μπάγκου (THREE CENTS BEVERAGES) στο case study “How did pink grapefruit build an entire category on the shelf?”. Οι παρουσιάσεις και τα πάνελ της ημέρας ανέδειξαν τις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις της αγοράς, προσφέροντας καινοτόμες προσεγγίσεις στους επαγγελματίες.

 

 

Στο Mediterranean Food Stage, το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Η chef Αικατερίνη Μπεκιάρη εκπροσώπησε τη Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζοντας τις καλύτερες γεύσεις της περιοχής. Στη συνέχεια, μαγείρισσες από τους Δήμους Μαρκόπουλου, Σαρωνικού, Κρωπίας και Σπάτων-Αρτέμιδας προσέφεραν αυθεντικά πιάτα, αναδεικνύοντας τις τοπικές παραδόσεις. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με έναν αποχαιρετισμό γεμάτο γεύσεις, όπου το Point Hub δημιούργησε μια εορταστική ατμόσφαιρα με κεράσματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

 

Η τρίτη ημέρα της FOOD EXPO 2025 αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο για ένα τριήμερο αφιερωμένο στην καινοτομία, τις σημαντικές συνεργασίες και την εξέλιξη του κλάδου τροφίμων και ποτών. Την έκθεση επισκέφτηκαν και οι μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο “Economic School of Vranje” της Σερβίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

 

 

 

 

Η FOOD EXPO 2025 ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αφήνοντας πλήθος από νέες επαγγελματικές συμφωνίες.