ΑRTOZA 2025: To coffeemag.gr στη μεγάλη έκθεση για τον κλάδο της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής

ΑRTOZA 2025: To coffeemag.gr στη μεγάλη έκθεση για τον κλάδο της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής

Ρεπορτάζ: Έλενα Ερμείδου

 

Από 21 έως 24 Φεβρουαρίου η φαντασία, ο πειραματισμός, η δεξιοτεχνία, η τέχνη της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, συναντήθηκαν σε 23.000 τετραγωνικά μέτρα.

 

Ο κλάδος της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, ένας από τους δυναμικότερους στον χώρο της εστίασης, και με πρωταρχικό ρόλο στη βιομηχανία των τροφίμων, παρέμεινε πιστός για ακόμα μία φορά στο ετήσιο ραντεβού του με την ARTOZA, την έκθεση που είναι συνοδοιπόρος, εδώ και 33 χρόνια, στη συνεχή εξέλιξη και ανοδική του πορεία.

 

 

Η ΑRTOZA 2025, μέσα από τους 220 εκθέτες της –κορυφαίες προμηθευτικές εταιρίες– και τις παράλληλες εκδηλώσεις, ανέδειξε προϊόντα που συνδυάζουν παραδοσιακές γεύσεις με νέες τεχνικές, ποιοτικές πρώτες ύλες που ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, προτάσεις για την αισθητική παρουσίαση των παρασκευασμάτων και εξοπλισμό για μοντέρνους και λειτουργικούς χώρους.

 

Οι εκθέτες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ραντεβού με αγοραστές από χώρες όπως: Αλβανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Bόρεια Μακεδονία, οι οποίοι επισκέφθηκαν την έκθεση μέσω του προγράμματος Hosted Buyers με στόχο να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκτός συνόρων. Οι 200 σημαντικοί αυτοί αγοραστές ήταν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες και στελέχη μονάδων παραγωγής, αρτοποιείων & αρτοζαχαροπλαστείων, σημαντικά στελέχη σε χώρους μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, καθώς και ιδιοκτήτες ή chefs σε αλυσίδες εστίασης-καφεστίασης.

 

Η έκθεση περιελάμβανε ένα γεμάτο τετραήμερο από σημαντικές συμφωνίες, επαφές, ιδέες και εξελίξεις στον κλάδο της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής. Το coffeemag.gr βρέθηκε στην έκθεση και σας παρουσιάζει όλο το ρεπορτάζ.

 

 

 

Tι έγινε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΑΕ

 

Στο μεταξύ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε κατά τη 3η ημέρα της ARTOZA 2025 στην αίθουσα C2 του Metropolitan Expo η συνεδρίαση και συγκέντρωση προέδρων της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ). Στην αρχή, μετά τον καθιερωμένο χαιρετισμό και την εισήγηση του προέδρου κ. Μιχάλη Μούσιου, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου (ενεργειακό, κουμαρίνη, ασφαλιστικό κ.λπ.).
Ακολούθως τον λόγο πήρε η κ. Παπακύριλου Ισμήνη (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα), η οποία αναφέρθηκε στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους αρτοποιούς. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ιωάννης Αυγουστίδης (Σύμβουλος Ενέργειας ΟΑΕ-Περ. Διευθυντής ΔΕΛΤΑ Ενεργειακοί Σύμβουλοι), ο οποίος κάλεσε τους αρτοποιούς να προσέχουν τις τηλεφωνικές κλήσεις για τα ενεργειακά θέματα, αφού μπορεί να είναι παραπλανητικές.

 

 

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος, κ. Λάμπρος Τριάντος, ο οποίος με αφορμή και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές τόνισε τη σημασία της ασφάλισης για τα βιοτεχνικά αρτοποιεία. Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της ΟΑΕ κ. Κουκουμέρια μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή των αρτοποιών στις κινητοποιήσεις σύμφωνα και με την εγκύκλιο που είχε στείλει η ΓΣΕΒΕΕ. Στην αίθουσα επικράτησε ένταση, καθώς κάποιοι σύνεδροι ζήτησαν να ψηφιστεί απεργία ή στάση εργασίας για την 28η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος κ. Μούσιος πήρε τον λόγο και αφού τόνισε ότι «την Παρασκευή όλη η κοινωνία θα είναι στο πόδι», κατόπιν ανέγνωσε την εγκύκλιο της ΓΣΕΒΕΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Τέλος, ο ταμίας της ΟΑΕ κ. Αχιλλέας Κωτούζας διάβασε τον οικονομικό απολογισμό Β’ εξαμήνου 2024, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μούσιος ευχαρίστησε τη FORUM AE  για την άψογη διοργάνωση της έκθεσης ARTOZA και σημείωσε τη μεγάλη σημασία της υψηλής επισκεψιμότητας -από πλευράς επαγγελματιών και εμπόρων- που παρουσίασε η έκθεση.

Γλυκές και αλμυρές δημιουργίες που μάγεψαν

 

Στα Masterclasses την αρχή έκανε ο Chef Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, ο οποίος παρουσίασε έναν σύγχρονο τρόπο δημιουργίας μιας μοναδικής όπερας με διαφορετικές υφές και στρώματα. Στη συνέχεια, η Founder & Head Baker του «Betty’s Bakery» δημιούργησε ψωμί πρωτεΐνης χωρίς αλεύρι με σπόρους και νιφάδες βρώμης, ενώ ο Executive Pastry Chef του «Patio Restaurant “, The Margi Hotel, ετοίμασε ανοιξιάτικα και δροσερά γλυκά με εποχικά φρούτα. Την ημέρα των Masterclasses έκλεισε η Baker/Pastry Chef Γεωργιάννα Fontrier, παρουσίασε αφράτα μικρά ψωμάκια που χωράνε στην παλάμη για λαχταριστές γευστικές αλμυρές και γλυκές παρασκευές.

 

Στο Artoza Lab στο Hall 2, την αρχή έκανε ο Τεχνικός Σύμβουλος Αρτοποιίας Πανάργυρος Τσιτσαρώλης, οποίος μίλησε για το τι φέρνουν τα επόμενα 10 χρόνια στην αρτοποιία. Στην πορεία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Σεργόπουλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έκανε λόγο για τα red flags στην επιλογή προσωπικού. Η Brand & Growth Partner της Vagia, Βάγια Ντάνγκα, στην ομιλία της υποστήριξε ότι ο σωστός σχεδιασμός λογοτύπου πρέπει να γίνεται μόνο από τους ειδικούς. Τέλος, ο Regional Director της Green Destinations, Iyad Kayali, αναφέρθηκε για το sustainability του Αρτοποιείου/Ζαχαροπλαστείου.

 

Στο Hall 3 στο stage του Coffee Championships by SCΑ Greece πραγματοποιήθηκαν ο 2ος γύρος ημιτελικού και ο τελικός του Cup Tasters όπου οι διαγωνιζόμενοι έβαλαν όλη την τέχνη τους, προκειμένου να κατακτήσουν την πρώτη θέση και να αναδείξουν μία από τις παλαιότερες μορφές παρασκευής καφέ.