Kawacom: «Η ανανέωση, η επαγρύπνηση, η επανεξέταση πρέπει να είναι συνεχείς»

Kawacom: «Η ανανέωση, η επαγρύπνηση, η επανεξέταση πρέπει να είναι συνεχείς»

Πρότζεκτ και μεγάλοι στόχοι που έγιναν πραγματικότητα, προϊόντα και συνεργασίες που απασχόλησαν, δεκάδες νέα σχέδια που γυρίζουν στο μυαλό τους. Πολυσχιδείς και αεικίνητοι, καινοτόμοι και πρωτοπόροι, οι ιδιοκτήτες της Kawacom, Δ. Ξυδώνας, Λ. Ξυδώνας, Γ. Βολιώτης, μιλούν για όλα…

 

Πώς κλείνει για εσάς το 2024; Κάνοντας έναν ετήσιο απολογισμό, τι γεύση σας αφήνει;

 

Ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, νέα δεδομένα, αλλά και δημιουργικότητα. Η δημιουργία της σειράς Kawa Coffees limited edition μάς απασχόλησε. Ήταν ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ, που απαιτούσε μελέτη σε πολλαπλά επίπεδα, άπειρες γευστικές δοκιμές και ξεπέρασε τα δέκα χρόνια ερευνών. Για να δημιουργηθεί κάτι τόσο μοναδικό απαιτείται και μεγάλος κόπος, υπομονή και επιμονή. Τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική ήταν πολυάριθμα και πήραν τη μορφή μιας απαιτητικής αποστολής, καθώς συμμετείχαν πολλά μέλη της ομάδας της Kawacom, ενώ τα αποτελέσματα έπρεπε να τα διαχειριστούμε με χειρουργική ακρίβεια και εκτενείς αξιολογήσεις. Χάρη μάλιστα στη στενή μας συνεργασία με τη φάρμα-πρότυπο της Ipanema, είχαμε δύο νέους καφέδες Premier Cru, τον Kawa Coffees Κ17 και τον Kawa Coffees Κ41, αποκλειστικά από τη φάρμα αυτή. Συνολικά, για τη σειρά Kawa Coffees limited edition καταφέραμε τη δημιουργία καφέδων που θα κάνουν τη διαφορά, δίνοντας κάτι ξεχωριστό σε επίπεδο επεξεργασίας, αλλά και ως καφέδες που κατακτούν υψηλές βαθμολογίες.

 

Παράλληλα, ολοκληρώσαμε ένα διαφορετικό πρότζεκτ με τους συνεργάτες μας στις φάρμες της Αφρικής. Το αποτέλεσμα αυτών των ταξιδιών αναζήτησης ήταν νέοι καφέδες από Κένυα και Ρουάντα με εξαιρετικά blend ποικιλιών, που αποδίδουν τα μέγιστα τα γευστικά τους χαρακτηριστικά, χάρη στον σωστό συνδυασμό επεξεργασίας και καβουρδίσματος. Και, φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα με τα ταξίδια στην Αιθιοπία, μας έδωσαν πρόσθετες ποικιλίες και νέες επεξεργασίες.

 

Είχατε μια συνεργασία και με την ισπανική εταιρεία Iberital;

 

Η συνδημιουργία με την Iberital της μηχανής Vista είναι σταθμός για τη σεζόν που κλείνει. Είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο και γι’ αυτό δημιουργήσαμε μια μηχανή με βάση τα εγχώρια δεδομένα. Συγκεκριμένα, είναι μια άρτια στην απόδοσή της μηχανή, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία των τεχνικών, baristi και R&D τμημάτων της Iberital και της εταιρείας μας, ώστε να καλύψει τα υψηλά standards της Kawacom. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, που προετοιμάζαμε πολύ καιρό. Είχαμε δε τη χαρά να κάνουμε το παγκόσμιο launching από κοινού στη χώρα μας για πρώτη φορά, προτού συστήσουμε τη μηχανή νέας γενιάς με το μοναδικό εργονομικό design στις υπόλοιπες χώρες.

 

Βρίσκουμε, πλέον, και μια νέα σειρά προϊόντων milkshake;

 

Η ρετρό-μίνιμαλ τάση και ταυτόχρονα η πάντα απαραίτητη πρακτικότητα μας οδήγησαν στη «γέννηση» μιας νέας σειράς προϊόντων milkshake, των Mystical Shake. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν τη σειρά σε συνδυασμό με τις πρακτικές οδηγίες φέρνουν πάντα ένα άρτιο και γρήγορο αποτέλεσμα. Στην ίδια λογική, προχωρήσαμε στον εμπλουτισμό της σειράς Tea Tales προσθέτοντας τις 100% ανακυκλώσιμες ατομικές συσκευασίες, τα Tea Tales bags. Με αυτόν τον τρόπο διατηρήσαμε αναλλοίωτα τα γευστικά χαρακτηριστικά και αρώματα του χύμα τσαγιού μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά τον χρόνο και τον κόπο της προετοιμασίας.

 

Παράλληλα, επενδύουμε σε συνεργασίες με εταιρείες με τις οποίες έχουμε κοινή στοχοπροσήλωση στην ποιότητα των προϊόντων, όπως οι χυμοί Real Pure, φυσικοί χυμοί που παράγονται στη χώρα μας και αποκλειστικά με ελληνικά φρούτα.

 

 

Από πού αντλείτε έμπνευση, ιδέες;

 

Η προσήλωσή μας στις ανάγκες της αγοράς και των συνεργατών μάς δίνει πάντα μία επιπλέον πηγή ευρηματικότητας. Για εμάς, αυτό που κάνει κάθε φορά συναρπαστικό το ταξίδι που ζούμε, για περισσότερα από 20 χρόνια, στην Kawacom είναι η διαρκής επιθυμία να καλύψουμε τις ανάγκες του συνεργάτη, αλλά και να καινοτομούμε, φροντίζοντας να τις προλαμβάνουμε κιόλας. Η ανανέωση, η επαγρύπνηση, η επανεξέταση πρέπει να είναι συνεχείς και σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, προβλέποντας τις τάσεις της αγοράς. Συγκεκριμένα:

 

Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια: ένα εγχείρημα εστιασμένο στο να ενώσει τις απαιτήσεις των συνεργατών και την επιτακτική ανάγκη για πιο οικολογικές επιλογές κατανάλωσης.

 

Μηχανή Bean to Cup Minibar: Αποτελεί μια εξαιρετική λύση για χώρους που δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν επαγγελματική μηχανή και barista ενώ ταυτόχρονα θέλουν να υπάρχει αυτοεξυπηρέτηση. Η υπεραυτόματη μηχανή διαθέτει δύο διαφορετικά δοχεία, για κόκκο και σκόνη, παράγει 24 διαφορετικά ροφήματα και είναι η ιδανική επιλογή για το ξενοδοχείο και το γραφείο.

 

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση στην αγορά της σημερινής εποχής είναι αναρίθμητες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να ανανεώνουμε συνεχώς όλα τα προϊόντα –και πέραν του καφέ– που χρειάζεται η καφεστίαση.

 

 

Τι έχετε στα σκαριά τους επόμενους μήνες;

 

Είμαστε σε πυρετώδη προετοιμασία για το launching της νέας μηχανής Referent της Iberital. Ένα ακόμη πρότζεκτ με τους συνεργάτες μας στην Iberital, έπειτα από πολλαπλά ταξίδια και μελέτη, που αναμένεται να δώσει επιπλέον δυναμική στον χώρο του καφέ και στον τρόπο λειτουργίας των coffee shop.

 

Το αυτόματο πατητήρι Kawacom είναι ένα ακόμη σημαντικό «εργαλείο» για τους επαγγελματίες του κλάδου της καφεστίασης. Εξασφαλίζει ταχύτητα, σταθερό και ομοιόμορφο πάτημα, δίνοντας την ιδανική εκχύλιση του καφέ.

 

Αναμένουμε, σύντομα, να έχουμε και τα αποτελέσματα μιας σημαντικής επένδυσης αναφορικά με την περαιτέρω τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη. Πρόκειται για μια πλατφόρμα Β2Β custom made για την Kawacom, που θα εξυπηρετεί την παραγγελιοληψία κάνοντάς την εύκολα προσβάσιμη στους συνεργάτες μας, με ταχύτητα, αξιοπιστία και συνεχή live ενημέρωση.

 

Παράλληλα, εμπλουτίζουμε περαιτέρω το εκπαιδευτικό κέντρο της Kawacom. Πέρα από τον πρότυπο εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων SCA για τους barista, που παρέχουμε εδώ και χρόνια με πιστοποιημένους trainers, συνεχίζουμε προσθέτοντας τα Barista Courses, που περιλαμβάνουν μαθήματα γευσιγνωσίας, grinding, home barista, latte art και καφέ φίλτρου. Επίσης, εισάγουμε και το πρόγραμμα για τον κλάδο των τεχνικών, Coffee Technicians Program (CTechP), που έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τη συντήρηση και την επισκευή εξοπλισμού καφέ.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2025;

 

Το μεγαλύτερο εγχείρημα, φυσικά, για το 2025 είναι οι νέες εγκαταστάσεις μας. Ένα νέο εργοστάσιο στη ΒΙΟΠΑ Κερατέας, υπερσύγχρονο και εναρμονισμένο πλήρως με την πράσινη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση, καθώς και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επένδυση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπου θα πρέπει κάθε επιχείρηση να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Ο νέος χώρος μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε μια νέα μονάδα παραγωγής καψουλών τελευταίας τεχνολογίας, με την οποία θα τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα παραγωγής τους. Απώτερος, φυσικά, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το 2025, δίνουμε βαρύτητα στην εξωστρέφεια της Kawacom και ήδη έχουμε στα σκαριά νέες συνεργασίες στην αγορά της Ευρώπης, αλλά και στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό το Ντουμπάι.

 

Διαβάζουμε αρκετά ότι στην Ευρώπη «χτυπάνε καμπανάκια» για την έλλειψη καφέ το 2025. Εξηγήστε μας τους λόγους που οδεύουμε σε αυτά τα μονοπάτια.

 

Υπάρχουν, πράγματι, μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση πρώτων υλών, που επηρεάζουν τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και, φυσικά, δημιουργούν αυξητικές τάσεις στις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2023 ο δείκτης χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έδινε την τιμή 146 USD. Αντίστοιχα, ο φετινός Δεκέμβρης φαίνεται να κινείται σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις παραδόσεις είναι γνωστοί και αφορούν την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, τους συνεχόμενους πολέμους και τις επιθέσεις και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι πολύ πιθανό να δούμε ελλείψεις στην αγορά. Από πλευράς μας, χάρη στην άμεση –και συχνά κατ’ αποκλειστικότητα– αγορά που έχουμε με τις φάρμες, έχουμε προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να θωρακίσουμε τους συνεργάτες μας όσον αφορά την προμήθεια του καφέ, έχοντας εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες για όλο το 2025.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine