Απολαυστικά γλυκά με espresso (II)

Απολαυστικά γλυκά με espresso (II)

Λίγα γραμμάρια espresso μπορούν να απογειώσουν αγαπημένα επιδόρπια, που με τη σειρά τους συντροφεύουν μοναδικά τον καφέ μας.

 

Από τη σεφ Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Ρυζόγαλο

 

Υλικά

 

100 γρ. ρύζι γλασέ
200 ml νερό
800 ml γάλα
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
30 ml νερό
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 δόση καφέ espresso

 

Για το σερβίρισμα

Κανέλα

 

Εκτέλεση

 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με το ρύζι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, στα 30 ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και ρίχνουμε μέσα στο γάλα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πήξει. Τέλος, προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα σερβίρουμε σε μπολάκια ή ποτήρια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.

 

Σοκολατόπιτα

 

Υλικά

 

150 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. βούτυρο
5 αβγά
300 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
20 γρ. κακάο
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 μερίδες καφέ espresso

 

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάζουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν έχουν λιώσει, ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε.

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε τα στερεά μέσα στα υγρά, σταδιακά. Τέλος, ρίχνουμε τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για μία ώρα περίπου. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Για να φτιάξουμε το γλάσο, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε ελάχιστα να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.

 

Aπό το Coffee&Brunch Magazine