3 εύκολα cocktails για coffee lovers
Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσουμε τον καφέ αλλιώς και να πειραματιστούμε με πιο πικάντικες, θερμές, μεθυστικές γεύσεις. Πώς; Συνδυάζοντας το αγαπημένο μας είδος καφέ (espresso, φίλτρου, cappuccino, ελληνικό) με μπαχαρικά και αλκοόλ, για να δώσουμε ξεχωριστό, χειμωνιάτικο άρωμα ζεστασιάς. Πειραματιζόμαστε με κανέλα, μαστίχα, κρόκο Κοζάνης, αλλά και με ρούμι, grappa, ουίσκι, και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.
Από τη Χριστίνα Φαραζή
Espresso Martini
Παρασκευάζεται με espresso, λικέρ καφέ και βότκα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για αληθινό Martini, καθώς δεν περιέχει ούτε τζιν ούτε βερμούτ, αλλά είναι ένα από τα πολλά cocktails που ενσωματώνουν τον όρο στην ονομασία τους. Πώς θα το φτιάξουμε; Χρησιμοποιώντας απλά ένα σέικερ γεμάτο πάγο, στο οποίο ρίχνουμε 44 ml βότκα, 30 ml ζεστό espresso και 20 ml λικέρ καφέ. Ανακινούμε, διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου Martini και γαρνίρουμε με κόκκους καφέ –προαιρετικά και με ξύσμα λεμονιού.
Coffee Negroni
Δημοφιλές cocktail-aperitivo, από τα πολύ δυνατά σε αλκοόλ και ένταση, με καταγωγή από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, που αποτελείται από τζιν (20 ml), βερμούτ (30 ml) και Campari (30 ml). Όταν, λοιπόν, παντρέψουμε το Negroni με τον καφέ, συγκεκριμένα με καφέ φίλτρου (20 ml), έχουμε ένα εξαιρετικά δυνατό χειμωνιάτικο coffee cocktail. Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Ανακατεύουμε, σουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι, στο οποίο έχουμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.
Espresso Old Fashioned
Ακόμη ένα διάσημο cocktail, εξίσου δυνατό, είναι το Old Fashioned, με καταγωγή από το Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αυθεντική του εκδοχή φτιάχνεται με μπέρμπον, κύβους ζάχαρης, angostura bitters και φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι. Μία από τις πολλές παραλλαγές του είναι και αυτή με τον espresso: σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου Old Fashioned βάζουμε τον κύβο της ζάχαρης και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μπέρμπον (τα 15 ml από τα 30 ml). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα, τον espresso (60 ml) και μερικές σταγόνες bitters. Ανακατεύουμε, τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγο, τρίβουμε με μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού τα χείλη του ποτηριού και τη ρίχνουμε μέσα.
Aπό το Coffee&Brunch Magazine