Γνωρίζετε τον Salted Coffee;
Έχετε ακούσει για τον salted coffee ή αλλιώς «Ca phe muoi», τον αλατισμένο καφέ φίλτρου που έρχεται από το Βιετνάμ;
Ο αλατισμένος καφές είναι αυτός στον οποίο προστίθεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αλατιού, χωρίς να αλλάζει η συνολική γεύση του καφέ. Αντίθετα, το αλάτι εξουδετερώνει την πικράδα και συμβάλλει στη γεύση του ροφήματος.
Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, το πικρό στοιχείο του καφέ εξουδετερώνεται με το αλάτι και γίνεται έτσι πιο εύγευστος. Επίσης, η παρουσία αλατιού βοηθά στην απελευθέρωση ιόντων νατρίου, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη γεύση του καφέ. Όμως στον salted coffee προστίθεται και ένα ακόμη υλικό.
Συγκεκριμένα, ο αλατισμένος καφές παρασκευάζεται με την προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος, κρέμας γάλακτος και αλατιού στον καφέ φίλτρου και μπορεί να καταναλωθεί ζεστός ή παγωμένος. Το αλάτι εξισορροπεί την πικράδα του καφέ, ενώ το ζαχαρούχο γάλα ενισχύει τη γλυκύτητα.
Ο παραδοσιακός βιετναμέζικος, αλμυρός καφές φτιάχνεται σε μεταλλικό φίλτρο, ενώ μετά το φιλτράρισμα προστίθενται 1-2 κουταλιές από αλατισμένη κρέμα που γίνεται χτυπώντας ζαχαρούχο γάλα με κρέμα γάλακτος και αλάτι.
Πηγή: cookout