Νίκος Αντζάρας: «Οι διαγωνισμοί καφέ είναι πρωταθλητισμός»
Οι συμμετοχές του σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πολλές, όπως και οι διακρίσεις. Το όνομά του γραμμένο με λαμπρά γράμματα στον κόσμο του καφέ, το πάθος του και η αφοσίωσή του κινητήριος δύναμη για σημαντικές στιγμές. Ο Νίκος Αντζάρας, ένας από τους καλύτερους baristi του κόσμου… με αποδείξεις, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τη διαδρομή του, τα όνειρά του και τους επόμενους στόχους του.
Από την Κατερίνα Θεοδωροπούλου
Πατώντας στην Google το όνομά σου, το πρώτο πράγμα που βγαίνει είναι: «Ο Νίκος Αντζάρας ανάμεσα στους καλύτερους baristi του κόσμου»… Μίλησέ μας για τους διαγωνισμούς στους οποίους έχεις συμμετάσχει και για τις μεγαλύτερες διακρίσεις σου.
Οι διαγωνισμοί, για εμένα, ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη ώστε να εξελιχθώ σαν barista, αλλά και σαν άνθρωπος. Με τους διαγωνισμούς ασχολούμαι από το 2015, όπου και διαγωνίστηκα στο Brewers Cup, και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό, όπου κατάφερα να κατακτήσω τη δεύτερη και την τρίτη θέση για τις χρονιές 2017, 2016, αντίστοιχα. Το 2020 ήταν η χρονιά του διαγωνισμού Barista, με τελική κατάταξη τη δεύτερη θέση. Το 2022, μετά από όλα αυτά τα χρόνια προσπάθειας, ήρθε η πρώτη θέση στον διαγωνισμό Barista. Ταξιδέψαμε μέχρι τη Μελβούρνη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Barista, όπου κατέκτησα τη δέκατη τρίτη θέση ανάμεσα σε 48 πρωταθλητές από όλο τον κόσμο. Την επόμενη χρονιά, το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κατέκτησα την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Barista. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, το παγκόσμιο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Οι προσδοκίες μεγαλύτερες, διότι αγωνιζόμασταν «εντός έδρας», την πρώτη μέρα κατέλαβα την έκτη θέση και περάσαμε στους 15 καλύτερους barista του κόσμου. Στους ημιτελικούς κατέκτησα τη δέκατη θέση –δυστυχώς μια μικρή αναποδιά στη σκηνή μάς στέρησε μια θέση στους έξι και στον τελικό του διαγωνισμού.
Περίμενες αυτήν τη διαδρομή όταν ξεκινούσες την ενασχόλησή σου με τον καφέ;
Η ενασχόλησή μου με τον καφέ ξεκίνησε το 2009, σε ένα συνοικιακό café. Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου δούλευα, ώστε να πληρώνω τα έξοδά μου και τη σχολή μου. Τελειώνοντας τις σπουδές μου ως τεχνικός ιατρικών οργάνων, είχα πει πως θα σταματήσω από το café, ώσπου ξεκίνησα να εργάζομαι στο πρώτο μου specialty coffee shop, το 2013. Εκεί, ένας νέος κόσμος ξεδιπλώθηκε μπροστά μου και με απορρόφησε για τα καλά. Σίγουρα δεν περίμενα αυτήν τη διαδρομή όταν ξεκίνησα, αλλά πάντα έλεγα «ό,τι κι αν κάνεις να το κάνεις σωστά». Αυτό με έφερε σήμερα εδώ.
Πίσω από τους τίτλους τι κρύβεται; Σκληρή δουλειά, απεριόριστη αγάπη για τον καφέ;
Σίγουρα, εάν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα το κάνεις σωστά. Θέλει πολύ σκληρή δουλειά και να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις. Η πίστη θα σε ανταμείψει. Οι διαγωνισμοί του καφέ είναι πρωταθλητισμός, όπως υπάρχει πρωταθλητισμός στον στίβο, στην κολύμβηση και σε όλα τα αθλήματα, έτσι είναι και στον καφέ. Θέλει την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και τις ίδιες θυσίες.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καφές;
Μου αρέσει να απολαμβάνω το πρωί μια ζεστή κούπα καφέ φίλτρου, λατρεύω τα αρώματα και πώς αυτά διαμορφώνονται με την αλλαγή θερμοκρασίας. Σίγουρα, όμως, θα πιω και τρεις-τέσσερις espresso μέσα στη μέρα μου.
Τελικά, ο espresso είναι το εθνικό μας ρόφημα;
Το εθνικό μας ρόφημα σίγουρα είναι ο espresso, αλλά, πιο συγκεκριμένα, ο freddo espresso. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να πίνουν espresso ή freddo παρά στιγμιαίο ή ελληνικό.
Οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι και σωστά ενημερωμένοι για τον καφέ;
Πιστεύω πως οι Έλληνες καταναλωτές είναι αρκετά εξοικειωμένοι για το τι καφέ πίνουν, όλη η δουλειά των τελευταίων χρόνων από όλους μας έχει αποδώσει καρπούς. Σίγουρα, όμως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά ώστε να εκπαιδευτεί περισσότερος κόσμος και να γίνεται όσο πιο σωστή ενημέρωση γίνεται.
Πώς καταλαβαίνουμε, ως κοινό, τον σωστό, ποιοτικό καφέ;
Το κοινό καταλαβαίνει τον σωστό, ποιοτικό καφέ από το πλούσιο άρωμα, την ισορροπημένη γεύση και την ευχάριστη, γλυκιά επίγευση. Πρέπει ο καταναλωτής να ψάχνει καφέδες που καβουρδίζονται στην Ελλάδα από Έλληνες roasters, που προσέχουν τόσο την πρώτη ύλη όσο και το σωστό προφίλ καβουρδίσματος.
Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων baristi σε παγκόσμια κλίμακα;
Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό… Έλληνες baristi έχουν φέρει παγκόσμιο πρωτάθλημα στη χώρα μας και υψηλές θέσεις σε διάφορους διαγωνισμούς.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι μεγάλοι στόχοι;
Έναν από τους στόχους μου τον έχω πραγματοποιήσει ήδη: τον περασμένο Φεβρουάριο, ανοίξαμε στον Νέο Κόσμο το Roasting Warehouse Athens, ένα all-day specialty café, με brunch και roastery στον ίδιο χώρο. Εκτός όμως από το café, είναι και μια ελληνική εταιρεία καφέ που τρέχει ήδη τη χονδρική πώληση καφέ σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Αγγλία. Ένα από τα επόμενα βήματά μου είναι να εδραιωθεί η εταιρεία μας στην ελληνική αγορά του καφέ και ο κόσμος να μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ μας. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς καφέ, δεν έχει κλείσει ακόμα αυτό το βιβλίο, διότι στόχος μου είναι ο τίτλος του «παγκόσμιου πρωταθλητή barista», έναν τίτλο τον οποίο κανένας δεν έχει φέρει στη χώρα μας ακόμα.
Πού μπορούμε να απολαμβάνουμε τους καφέδες σου;
Μπορείτε να με βρείτε στο Roasting Warehouse Athens, Ντελακρουά 2, στον Νέο Κόσμο. Μπορείτε να απολαύσετε τρία διαφορετικά blends και πολλά single origins και φυσικά έναν από τους αγαπημένους μου καφέδες, που εισάγουμε από τον Παναμά, ποικιλίας Geisha από τη φάρμα Abu Coffee. Σας περιμένουμε!
Πηγή: Coffee&Brunch Magazine