Like a local: Iστορικά καφενεία για καφέ, γλυκό, τσίπουρο, μεζέδες

Like a local: Iστορικά καφενεία για καφέ, γλυκό, τσίπουρο, μεζέδες

Η ιστορία του καφέ έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα μέσα στους αιώνες στα καφενεία όλης της χώρας

 

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

Εκεί, στα ιστορικά καφενεία, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι του μεροκάματου, και αργότερα διανοούμενοι της εκάστοτε εποχής, αλλά και επιχειρηματίες από τα πιο εύπορα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, κάθονταν στις ξύλινες καρέκλες και στα μεταλλικά ή μαρμάρινα τραπεζάκια για να πιουν τον ελληνικό τους και να χορτάσουν την πείνα τους με ταπεινούς, αλλά πεντανόστιμους, κρύους και ζεστούς μεζέδες. Ήταν τόποι συνάντησης, κοινωνικοποίησης, συζητήσεων και πολιτικών ζυμώσεων, μέσα από τις οποίες γεννήθηκαν ακόμη και καλλιτεχνικά, αλλά και επαναστατικά, ρεύματα.

 

Στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, συνεχίζουν, ακόμη και στις μέρες μας, να μακροημερεύουν καφενεία με ιστορία και βαριά κληρονομιά, που λατρεύονται από τους παλιούς και κερδίζουν τους νέους.

 

Στη «Δεξαμενή» για τσιμπολόγημα “with a twist”

 

Ένα ακόμη εμβληματικό αθηναϊκό καφενείο, που μετρά μια μακρά ιστορία ενός και βάλε αιώνα, η «Δεξαμενή», στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, έχει συνδέσει το όνομά της με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές των ελληνικών γραμμάτων και της λογοτεχνίας, από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μέχρι τον Κώστα Βάρναλη. Σήμερα, κι ενώ από το 2012, και μετά από πέντε χρόνια απουσίας, πέρασε σε άλλα χέρια, δύο νέων επιχειρηματιών, έχει καταφέρει να μη χάσει τους παλιούς της θαμώνες και να κερδίζει ολοένα και νεότερες γενιές. Άλλωστε, όπως αναγράφεται στην ταμπέλα έξω από το μαγαζί, πρόκειται για «νηπιαγωγείο, μπαρ, γηροκομείο», ένα καφενείο για κάθε ηλικία. Στο μενού πρωταγωνιστούν τα κλασικά μεζεδάκια για να συνοδέψετε την μπίρα, το ούζο ή το κρασάκι σας, αλλά και πιάτα παραδοσιακής κουζίνας με μια σύγχρονη πινελιά, τόσο όσο, χωρίς υπερβολές.

 

INFO
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210 72 24 609

 

 

Στον «Μίτο» για ρακή και κρητική κουζίνα

 

Με το που καθίσετε στα τραπέζια του, έξω στο πεζοδρόμιο, αλλά και μέσα στον εσωτερικό του χώρο, θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην πυκνοκατοικημένη Καλλιθέα. Θα μεταφερθείτε αυτομάτως στην Κρήτη. Ο «Μίτος» είναι ένα καφενείο-«λεβεντιά», που πρωτοάνοιξε το 1995 και έκτοτε έχει μυήσει όλη την Αθήνα στην κρητική παράδοση, κουζίνα και φιλοξενία. Θα πιείτε ρακή –θα σας κεράσουν άλλη τόση– και θα τη συνοδεύσετε με γαλοτύρι, απάκι, τηγανητά μανιτάρια, μυζηθροπιτάκα, γαμοπίλαφο και κρέατα (γαλάντερα, γλυκάδια, αμελέτητα, σπληνάντερα, αρνιά, πρόβατα) που έρχονται από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

 

INFO
Αριστείδου 62, Καλλιθέα, 210 95 10 134

 

Στο «Ικαριώτικο» για τηγάνι και σχάρα

 

Από το 1956, το «Ικαριώτικο» είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βρεθείτε στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι πρόσφατα, στεγαζόταν μέσα στη στοά, πλάι σε ένα παλιό κουρείο, στην Ακτή Ποσειδώνος. Εδώ και κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, σας υποδέχεται στο νέο του σπίτι, λίγα μέτρα πιο μακριά. Μπορεί να άλλαξε χώρο, αλλά η φιλοξενία και το μενού του παραμένουν αναλλοίωτα, συνεχίζοντας το ταξίδι στην Ικαρία. Αν πάτε πρωί, θα πιείτε μερακλίδικο ελληνικό καφέ και θα τσιμπολογήσετε κρύους ουζομεζέδες. Από νωρίς το μεσημέρι, όμως, τα τηγάνια και οι σχάρες παίρνουν φωτιά με ψιλά ψαράκια, χταπόδια, καλαμάρια, αφρόψαρα, θαλασσινά ημέρας, ενώ τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια «περιμένουν υπομονετικά στη σειρά» για να μεθύσουν με τα αρώματά τους όλο το τετράγωνο.

 

INFO
Αριστείδου 17, Πειραιάς, 210 41 30 090

 

Από το Coffee&Brunch Magazine