Συμβουλές για να επιλέξεις το καλύτερο μείγμα καφέ
Η επιλογή του καφέ που θα ταιριάζει με τις γευστικές σου ανάγκες και προτιμήσεις δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.
Καθώς διεισδύεις στον κόσμο του καφέ, αποκτάς περισσότερο έλεγχο στα είδη των κόκκων που παραγγέλνεις. Το σίγουρο είναι πως αν επιθυμείς να ανακαλύψεις την ιδανική για εσένα γεύση και υφή, θα χρειαστεί να δοκιμάσεις αρκετά μείγματα. Πώς όμως θα βρεις τι σου ταιριάζει; Η απάντηση έχει πολλές προεκτάσεις κι εμείς σου παρέχουμε έναν μίνι οδηγό για να τη βρεις:
To σωστό roast
Υπάρχουν 3 βασικά είδη roasts:
To light roast είναι οι κόκκοι που έχουν ψηθεί για λιγότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το medium και το dark. Τα ελαφριά roasts είναι γνωστά και ως blonde roasts. Είναι πιο ζουμερά ή και πιο φρουτώδη από τα άλλα είδη και έχουν πολύ λιγότερη οξύτητα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι γενικά θα έχουν λιγότερο πικρή γεύση. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι αμελητέα μεγαλύτερη από αυτή του μεσαίου και σκούρου ψητού.
Ένα medium roast, όπως υποδηλώνει το όνομά του, βρίσκεται στη μέση. Έχει πολύ πιο ισορροπημένο γευστικό προφίλ, πλουσιότερη γεύση και περισσότερη οξύτητα στην παρασκευή. Πολλά medium roasts τείνουν να έχουν πολλή γλυκύτητα.
Ένα dark roast θα είναι πάντα το πιο πλούσιο, πιο ισχυρό μείγμα καφέ. Εδώ αρχίζετε να λαμβάνετε περισσότερη οξύτητα στον ουρανίσκο σας, η οποία μερικές φορές μπορεί να προσφέρει μια έντονα πικρή γεύση. Η γεύση ενός καλού dark roast έχει συνήθως νότες καρυδιού ή σοκολάτας.
Η διαφορά Arabica έναντι Robusta
Ο Arabica έχει ένα πιο ελαφρύ, πιο γλυκό και πιο έντονο γευστικό προφίλ από τον καφέ Robusta. Ο Robusta, από την άλλη μεριά, είναι λιγότερο όξινος αλλά έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους Arabica.
Η πλειοψηφία όσων αγαπούν τον καφέ συμφωνεί ότι οι κόκκοι Arabica απλώς έχουν καλύτερη γεύση από τους κόκκους Robusta, ο οποίος είναι πολύ πιο δυνατός, κάτι που μερικές φορές “μεταφράζεται” με πιο πικρή γεύση.
Οι κόκκοι Robusta αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό πολλών τύπων καφέ από συγκεκριμένες περιοχές, όπως ο βιετναμέζικος. Επιπλέον, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει την παραγωγή, ο Robusta – ένα φυτό που χρησιμοποιεί λιγότερο νερό και είναι πιο ανθεκτικό στα παράσιτα – είναι μια πολύ πιο βιώσιμη επιλογή συγκριτικά με τον Arabica.
Γνωρίστε τα ποσοστά του μείγματός σας
Ένα μείγμα καφέ θα περιλαμβάνει συνήθως μια ποικιλία διαφορετικών κόκκων από διαφορετικές περιοχές. Ακόμα και εάν είσαι σε θέση να διακρίνεις τις πιο σημαντικές γεύσεις κάθε μείγματος, η γνώση της αναλογίας των τύπων κόκκων καφέ μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ακριβώς ποια γεύση σας αρέσει.
Μπορείς επίσης να αναζητήσεις αγαπημένα μείγματα από συγκεκριμένες χώρες-παραγωγούς, ώστε να έχεις ακριβώς τις βασικές γεύσεις που θέλεις σε μια παρασκευή. Για να βρείς το ποσοστό των κόκκων ενός μείγματος, απλώς κοίταξε τη συσκευασία.
Μην επιλέξεις ένα μείγμα που περιέχει πάρα πολλούς κόκκους
Γενικά, θα διαπιστώσεις ότι τα μείγματα καφέ με δύο έως τρεις διαφορετικούς τύπους κόκκων είναι πιο “εύπεπτα”. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης εάν ψάχνεις να βρείς το επόμενο αγαπημένο σου μείγμα. Η χρήση μερικών διαφορετικών ειδών κόκκων θα σε βοηθήσει να βρεις ένα πολύπλοκο μείγμα, χωρίς να είναι υπερβολικό. Ειδικά αν είσαι νέος στον κόσμο των μειγμάτων, ίσως είναι καλό να ξεκινήσεις με κάποιο που περιέχει μόνο δύο διαφορετικά είδη κόκκων. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις να αναγνωρίζεις μεμονωμένες νότες γεύσης, να βρεις τις αγαπημένες σαουκαι να τις αναζητήσεις στις μελλοντικές επιλογές σου.
Δοκίμασε πρώτα τα βασικά μείγματα
Θα συνιστούσαμε σε έναν αρχάριο μείγματα που δεν είναι πολύ πειραματικά και θεωρούνται «βασικά» σε γεύση. Αντί να επιλέξεις ένα μείγμα επτά στρωμάτων, φρουτώδες-ζεστό-λουλουδάτο-γήινο, όταν ξεκινάς για πρώτη φορά καλύτερο είναι να ψάξεις για μείγματα καφέ, που ταιριάζουν με μια βασική παρασκευή — με μόνο δύο ή τρία είδη κόκκων. Η δοκιμή ενός βασικού μείγματος θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τις γεύσεις που σου αρέσουν και όσες δεν σου αρέσουν. Θα σε βοηθήσει επίσης να αντιληφθείς ποιες γεύσεις αγαπάς να απολαμβάνεις συνδυαστικά και ποιες όχι.
Κατανοώντας τα premium μείγματα
Ορισμένα μείγματα θα έχουν την επιγραφή “premium” προκειμένου να διαβεβαιώνεται ότι οι κόκκοι τους καλλιεργούνται με τα πλέον πρότυπα αριστείας. Τα premium μείγματα θα περιλαμβάνουν κυρίως (ή εξ ολοκλήρου) κόκκους Arabica. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επισήμανση ενός μείγματος καφέ ως «premium» δεν αποτελεί βιομηχανικό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βρεις 100% κόκκους Arabica εξαιρετικά υψηλής ποιότητας που δεν έχουν επισημανθεί ως premium. Προσοχή λοιπόν! Μια premium σακούλα με καφέ μπορεί να είναι μια σίγουρη επιλογή και καλός οδηγός για τον εντοπισμό καφέ υψηλής ποιότητας, ωστόσο η αναζήτηση -αποκλειστικά- της premium ετικέτας συνεπάγεται ότι μπορεί να χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις κι άλλα – εξίσου ποιοτικά – μείγματα.