Ανάμειξη γάλακτος: H νέα μεγάλη τάση για τα coffee shops;

Ανάμειξη γάλακτος: H νέα μεγάλη τάση για τα coffee shops;

Ο κόσμος του specialty καφέ πάντα αναζητά την τελειότητα. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη νέων τεχνικών για τη βελτιστοποίηση της εκχύλισης, είτε για την αξιοποίηση της δύναμης του αυτοματισμού, φαίνεται ότι η καινοτομία δεν σταματά να εξελίσσει τον κόσμο του καφέ.

 

Πρόσφατα, η ποιότητα του γάλακτος έχει τεθεί στο επίκεντρο των coffee shops. Τόσο με τα φυσικά όσο και με τα φυτικά γάλατα, οι baristas έχουν αρχίσει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις μάρκες που χρησιμοποιούν, καθώς και στον αντίκτυπό τους στη συνολική ποιότητα των ροφημάτων.

 

Καθοδηγούμενοι σε μεγάλο βαθμό από μια πρόσφατη αλλαγή του κανόνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Barista (η οποία επιτρέπει στους ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν μείγματα γάλακτος), ένας μικρός αλλά σταθερά αυξανόμενος αριθμός διακεκριμένων επαγγελματιών έχει αρχίσει να αναμειγνύει διαφορετικά γάλατα για να δημιουργήσουν το «τέλειο» ρόφημα με βάση το γάλα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista έχει μεγάλη επιρροή στη βιομηχανία του καφέ. Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός εξελίσσεται – επιδεικνύοντας ατελείωτη δημιουργικότητα και αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική φύση του specialty καφέ. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Specialty Coffee Association ανακοίνωσε τους ενημερωμένους κανόνες και κανονισμούς για το 2023. Μακράν η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η προσθήκη φυτικών γαλάτων που διατίθενται στο εμπόριο. Πριν από αυτό, οι ανταγωνιστές περιορίζονταν στη χρήση αποκλειστικά γαλακτοκομικών προϊόντων στη ρουτίνα ροφημάτων τους με βάση το γάλα. Αν και ο νέος κανόνας για το φυτικό γάλα δεν όριζε ρητά ότι οι ανταγωνιστές μπορούσαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μείγματα γάλακτος, ορισμένοι αποφάσισαν να το κάνουν, όπως:

 

Ο Δανός πρωταθλητής Barista Patrik Rolf (ο οποίος κατέλαβε την έκτη θέση) χρησιμοποίησε ένα μείγμα από 90% αγελαδινό γάλα και 10% γάλα καρύδας, το οποίο, όπως είπε, συμπλήρωνε τις τροπικές νότες γεύσης στον καφέ του.

 

Ο Καναδός Barista Champion Ben Put, ο οποίος συνδύαζε γαλακτοκομικά με γάλα βρώμης

 

Μερικοί χρησιμοποίησαν αποκλειστικά γάλα βρώμης, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή Barista του Ηνωμένου Βασιλείου Ian Kissick

 

Δεδομένης της συνεχούς αναζήτησης για αριστεία και καινοτομία στον specialty καφέ, είναι σίγουρα πιθανό η ανάμειξη διαφορετικών γάλακτων να γίνει κάτι περισσότερο από παροδική τάση. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτών των παρασκευών είναι η δημιουργία μοναδικών γεύσεων και υφών. Συνδυάζοντας γαλακτοκομικά με φυτικά γάλατα – όπως αμύγδαλο, βρώμη ή καρύδα – οι baristas μπορούν να προσφέρουν εντελώς νέες αισθητηριακές εμπειρίες. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση διαφορετικών υφών γάλακτος μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει τη συνολική αίσθηση και τον πλούτο ενός ροφήματος.

 

Το γάλα χωρίς λακτόζη για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τονώσετε τη γλυκύτητα και να ανανεώσετε τις νότες των φυσικών φρούτων στον καφέ. Επίσης μια μικρή ποσότητα γάλακτος καρύδας φαίνεται να τονίζει την υφή και να αναδεικνύει τις τροπικές νότες, ενώ το γάλα βρώμης δημιουργεί μια καλύτερη βάση για το ρόφημα συνολικά.

 

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην εξατομίκευση, ο συνδυασμός διαφορετικών γαλάκτων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης.

 

Παρόλο που η ανάμειξη γάλακτος φαίνεται σαν ένα σημαντικό πρόσθετο βήμα στη διαδικασία παρασκευής καφέ, αναγνωρίζεται επίσης ως πολύτιμη τεχνική για τη διαφοροποίηση τη διεύρυνση της γκάμας των ροφημάτων καφέ που μπορεί να προσφέρει ένα coffee shop.

Θα μπορούσαν τα μείγματα γάλακτος να γίνουν μια ευρύτερη τάση;

 

Κοιτάζοντας το μέλλον, η πρακτική της ανάμειξης γάλακτος θα γίνει σίγουρα ακόμη πιο σημαντική σε διαγωνισμούς – αλλά και σε πιο πολυτελή coffee shops. Αλλά δεδομένου του χρόνου και της δεξιότητας που χρειάζεται για να αναπτυχθούν αυτά τα μείγματα, είναι απίθανο να τα δούμε να εμφανίζονται σε πολλά μενού στο εγγύς μέλλον.