Coffee cheesecake

Coffee cheesecake

Όλοι λατρεύουμε το cheesecake ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό με τον καφέ μας.

 

Η συγκεκριμένη συνταγή “υπόσχεται” ένα έξτρα κρεμώδες cheesecake με γεύση καφέ, μια λαχταριστή κρούστα από μπισκότα Oreo και μια μοναδική γκανάζ σοκολάτας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

Συστατικά

 

20 μπισκότα Oreo, θρυμματισμένα (περίπου 1-2/3 φλιτζάνια)
1/4 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

 

Για το filling

 

3 κουταλιές της σούπας σκόνη στιγμιαίου καφέ
2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
4 συσκευασίες (περίπου 220-230gr) τυρί κρέμα, μαλακωμένο
1-1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα

 

Για τη  ganache:

 

1 φλιτζάνι ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας
2/3 φλιτζανιού κρέμα σαντιγί
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Προαιρετικά: σαντιγί και χοντροκομμένοι κόκκοι εσπρέσο

 

Εκτέλεση

 

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετoύμε σε ένα λαδωμένο τσέρκι 23 εκατ. αλουμινόχαρτο  και το τυλίγουμε με ασφάλεια γύρω από το σκεύος.

 

-Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το μπισκότο και το βούτυρο και το πιέζουμε να ομογενοποιηθεί.

 

-Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αυγά και τον καφέ. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί. Τοποθετούμε το ταψί σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε να καταλαμβάνει 2 εκατ. σε ύψος στο μεγαλύτερο τηγάνι.

 

-Ψήνουμε στους 160°C για 60-70 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να είναι ελαφρώς σταθερό και το πάνω μέρος να φαίνεται “θαμπό”. Αφαιρούμε το τσέρκι και το αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει για 10 λεπτά. Ψύχουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή για μια ολόκληρη νύχτα.

 

Για τη γκανάζ, τοποθετούμε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα μικρό μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση. Περιχύνουμε με τη σοκολάτα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε τη βανίλια. Ψύχουμε ελαφρά προκειμλενου το μείγμα να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

 

-Απλώνουμε τη γκανάζ πάνω από το cheesecake. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε με σαντιγί και κόκκους εσπρέσο.

 

Διατροφικά Στοιχεία

 

1 μερίδα: 466 θερμίδες, 33 g λιπαρά (19 g κορεσμένα), 123 mg χοληστερόλη, 279 mg νάτριο, 39 g υδατάνθρακες (31 g σάκχαρα, 1 g φυτικές ίνες), 6 g πρωτεΐνη.