Νέο ράλι στις τιμές του Αrabica

Νέο ράλι στις τιμές του Αrabica

Ιστορικά υψηλά 13 ετών για τον καφέ Αrabica, προκαλούν οι διαρκείς διαταραχές στηναλυσίδα εφοδιασμού.

 

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα, έως και 3,3% στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το έτος 2011, την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

 

Οι τιμές σε γενικές γραμμές έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά περίπου 40% το 2024, αφού οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta αυξάνουν τη ζήτηση για τον arabica, που προτιμούν οι specialty αλυσίδες καφέ.

 

Η άνοδος των τιμών επιταχύνεται από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό χώρα, τη Βραζιλία. Η χώρα ολοκληρώνει τη συγκομιδή 2024-25 και οι προοπτικές παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τις καλλιέργειες.

 

«Όλα έχουν να κάνουν με τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχοπτώσεων που προβλέπεται για το επόμενο διάστημα.

 

Ο κόσμος του καφέ εστιάζει τώρα στις προοπτικές της επόμενης σεζόν ενώ το νοτιοαμερικανικό κράτος μαστίζεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

 

Οι τιμές της ποικιλίας robusta έχουν επίσης σημειώσει άνοδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κάνοντας άλμα 3% τη Δευτέρα.