Γιατί είναι καλό οι ηλικιωμένοι να πίνουν καφέ;

Γιατί είναι καλό οι ηλικιωμένοι να πίνουν καφέ;

Μια νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση καφέ με την ανάπτυξη της σκελετικής μυϊκή μάζα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο, ειδικά για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Όπως αναφέρει το News-Medical.net, η νέα μελέτη είναι έργο ερευνητών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangxi στο Nanning της Κίνας και δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. Σε αυτό, εξετάζουν τη μυϊκή μάζα και την πρόσληψη καφέ σε 8.333 Αμερικανούς με μέση ηλικία 39,5 ετών. Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της σκελετικής μυϊκής μάζας σε πληθυσμούς στην Ασία.

 

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε γκρουπ των τριών και τεσσάρων ατόμων με βάση τις ποσότητες πρόσληψης καφέ. Κατά τη διασταύρωση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα σκελετικών μυών – είχαν «υψηλότερη μέση πρόσληψη καφεΐνης και καφέ από τους υπόλοιπους. Εξετάζοντας την κατανάλωση, εκείνοι που έπιναν τον περισσότερο καφέ – σχετίστηκαν με αύξηση 13% του σχετικού δείκτη, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που προσλάμβαναν λιγότερο καφέ. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έδειξε «σημαντικές συσχετίσεις».

 

Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα για όσους πάσχουν από σαρκοπενία, μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί μειώσεις στη μάζα και τη λειτουργία των σκελετικών μυών που επηρεάζει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα. Η σαρκοπενία επηρεάζει έως και το 40% των ατόμων 80 ετών και άνω και μπορεί να οδηγήσει σε «αυξημένες πτώσεις, κατάγματα και θνησιμότητα».

 

Με πληροφορίες από το Sprudge