Στα ύψη οι τιμές του κακάο

Στα ύψη οι τιμές του κακάο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο στη Νέα Υόρκη ανήλθαν στην υψηλότερη τιμή από τα τέλη Ιουλίου, με το πιο ενεργό συμβόλαιο να αυξάνεται έως και 7,2% τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι εξετάζουν τις προοπτικές παραγωγής σε βασικές χώρες- παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής για την προσεχή περίοδο καλλιέργειας που ξεκινά τον Οκτώβριο.

 

Οι τιμές μειώθηκαν πρόσφατα λόγω των προβλέψεων για βροχοπτώσεις, αλλά οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις για τους αγρότες εξακολουθούν να υφίστανται, απειλώντας να διατηρήσουν τους καρπούς σε ιστορικά υψηλά όσον αφορά την τιμή τους.

 

Οι βραχυπρόθεσμες καιρικές προοπτικές σε ολόκληρη την ήπειρο είναι μικτές. Ασθενής έως μέτρια βροχή σημειώθηκε στη Νιγηρία και το Καμερού. Σε κάποια άλλα μέρη της Δυτικής Αφρικής θα επικρατήσουν πιο ξηρές συνθήκες, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

 

«Οι βροχές επιστρέφουν την κατάλληλη στιγμή αμέσως μετά τους ψεκασμούς για τα έντομα», δήλωσε ο Rahamatu Kila Tume, αγρότης στο Loum του Καμερούν. «Τα χημικά είχαν αρκετό χρόνο προκειμένου να διεισδύσουν στα φυτά, μειώνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω σοβαρών επιθέσεων από έντομα» πρόσθεσε.

 

Οι αγρότες στη νοτιοανατολική Νιγηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε φυτείες μετά τις βροχές. Στα νοτιοδυτικά, οι συνθήκες παραμένουν ξηρές, επηρεάζοντας τα καφεόδενδρα που φυτεύτηκαν στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τον Solomon Taiwo, συντονιστή της Cocoa Farmers Association της Νιγηρίας.

 

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού άλλαξαν ελάχιστα καθώς οι αγορές παρατηρούν την αφθονία στις παγκόσμιες προμήθειες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ έναντι μιας βελτιωμένης προοπτικής ζήτησης καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα αυξάνονται.