Έτσι λειτουργεί ένας μύλος 90 ετών
Ο μύλος Antong στη Μαλαισία θεωρείται το παλαιότερο οικοδόμημα του συγκεκριμένου είδους. Σε αυτό χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι παραγωγής καφέ εδώ και εννέα – και πλέον- δεκαετίες.
“Θέλω να δείξω στους νέους πώς έμοιαζαν τα εργοστάσια καφέ πριν από 50 ή 100 χρόνια”, εξηγεί ο Thian Boon Chung, ο προϊστάμενος του μικρού μύλου στην πόλη Taiping.
«Θέλω να εκτιμήσουν τους παλιούς τρόπους παρασκευής καφέ» προσθέτει. Ο μύλος χτίστηκε από τον παππού του Thian το 1933 και είναι ένα μικρό ξύλινο κτίριο με στέγη από τσίγκο. Σε αυτό το μικρό κτήριο υπάρχουν μηχανήματα για το ψήσιμο καφέ, την αφαίρεση του φλοιού από τους κόκκους και την ανάμιξή τους με ζάχαρη.
Πολλά από τα μηχανήματα που βρίσκονται εκεί είναι πρωτότυπα, που χρονολογούνται από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου, αν και οι κινητήρες τους έχουν αντικατασταθεί.
Οι εργάτες του μύλου χρησιμοποιούν ξύλο που συλλέγεται από κατασκευαστικά έργα και εγκαταλελειμμένα σπίτια για να ψήσουν τους κόκκους, δίνοντάς τους μια ξεχωριστή, καπνιστή γεύση.
Ο Thian δηλώνει ότι ο καβουρδισμένος καφές που παράγεται στον μύλο έχει καλύτερη γεύση από άλλες ποικιλίες: «Έχει μια “δύναμη” στη γεύση που δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί με λόγια” αναφέρει.
Αφού οι κόκκοι αναμιχθούν με ζάχαρη, ξηραίνονται και συνθλίβονται έτσι ώστε να γίνουν σκόνη πριν συσκευαστούν και πωληθούν σε εστιατόρια και σε άλλους πελάτες.
«Όταν το αναμιγνύουμε (καφέ) με τη ζάχαρη, ο καφές γίνεται πιο «ωμός», ισχυρότερος, με bitter χαρακτηριστικά, και πλουσιότερος», λέει ο Boon Chung.
Ο μύλος μπορεί να παράγει έως 2.000 κιλά καφέ την ημέρα, με τους μισούς κόκκους να προέρχονται από τη Μαλαισία και οι υπόλοιποι να εισάγονται.