Από Σικάγο, μέχρι Κασάτο: Πού τρώμε παγωτό όπως παλιά στην Αθήνα (II)

Από Σικάγο, μέχρι Κασάτο: Πού τρώμε παγωτό όπως παλιά στην Αθήνα (II)

Νοσταλγία. Μια λέξη, ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Μια γλυκιά μελαγχολία για τα χρόνια, τις εποχές, τις ηλικίες που θυμόμαστε, και αυτομάτως το μυαλό μας πλημμυρίζει με αναμνήσεις, που και τι δεν θα δίναμε για να ζήσουμε, έστω και για ένα λεπτό, ξανά.

 

«Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος σημειολόγος και φιλόσοφος Roland Barthes, ενώ ο Αμερικανός πιανίστας Oscar Levant διατεινόταν ότι «Η ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις, αλλά κάτι που θυμάσαι».

 

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η νοσταλγία είναι πιο έντονη από ποτέ άλλοτε γύρω μας και ένας από τους λόγους είναι ο προφανής: σε εποχές που ο κόσμος καταρρέει, η ανεμελιά που κουβαλάει μέσα της η πιο νοσταλγική περίοδος της ζωής μας, η παιδική και εφηβική, είναι το πιο όμορφο καταφύγιο.

 

Από την ποπ κουλτούρα, μέχρι το φαγητό, ακόμα και το παγωτό, η τάση για νοσταλγία επαναφέρει στο προσκήνιο εικόνες, εμπειρίες και γεύσεις από την παιδική μας ηλικία που δεν θέλουμε με τίποτα να ξεχάσουμε. Κι επειδή το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, κάναμε τον γύρο της Αθήνας για να ανακαλύψουμε ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και τζελατερίες που σερβίρουν παγωτό όπως παλιά, που προσφέρουν σε χωνάκι, κυπελάκι, ποτήρι και πιάτo τις πιο ρετρό παγωμένες απολαύσεις.

 

Τζίφρης

 

Σαν τη βελούδινη αίσθηση και τη γαλατένια δροσιά του παγωτού μηχανής, που θυμίζει καλοχτυπημένη αφράτη σαντιγί, δεν έχει. Ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που φτιάχνουν αυθεντικό παγωτό μηχανής με γεύση παιδικής ηλικίας και το γαλακτοπωλείο Τζίφρης είναι ένα από αυτά. Παρασκευάζεται μόνο με φρέσκο γάλα από την Αμφιλοχία, χωρίς ίχνος νερού, σε τέσσερις γεύσεις: βανίλια, κακάο, φράουλα και μαστιχωτό καϊμάκι.

 

INFO
Υμηττού 60, Παγκράτι, 210 72 31 625

 

Lukumades

 

Ζεστοί, τραγανοί, μελωμένοι. Οι λουκουμάδες είναι από τις πιο γλυκιές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και όταν συνδυάζονται με το πιο δροσερό, καλοκαιρινό γλύκισμα κάθε παιδιού, το παγωτό, τότε έχουμε το απόλυτο σε γεύση, γλυκάδα και νοσταλγία. Το Lukumades σερβίρει ολόφρεσκους λουκουμάδες συνοδεία παγωτού δικής του παρασκευής: από τις κλασικές επιλογές της βανίλιας και της πραλίνας μέχρι τις πιο ιδιαίτερες, όπως κρέμα μπισκότο και λευκή σοκολάτα με μπισκότο Oreo, και, φυσικά, φιστίκι Αιγίνης, που ταιριάζει πολύ.

 

INFO
Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, 210 32 10 880

 

Dolce Far Niente

 

Μπορεί η τουλούμπα να μην ανήκει στα αγαπημένα παιδικά γλυκά, ήταν όμως το γλυκό των γονιών και των παππούδων όταν ήμασταν παιδιά. Τηγανητή και σιροπιαστή, θα κουβαλάει πάντα κάτι ρετρό γευστικά. Αυτήν την αίσθηση θέλησε να επαναφέρει στους γευστικούς μας κάλυκες το μικρό παγωτατζίδικο Dolce Far Niente στο Κουκάκι. Συνεργάστηκε με το Tulumbaki, παρασκευαστήριο στην Καλλιθέα που ειδικεύεται στις τουλούμπες, και το αποτέλεσμα είναι αγαπημένες γεύσεις παγωτού σε κυπελάκι ή χωνάκι, γαρνιρισμένες με ένα τραγανό τουλουμπάκι στην κορυφή.

 

INFO
Τσάμη Καρατάσου 26, Αθήνα, 6988 257 856

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine