Από Σικάγο, μέχρι Κασάτο: Πού τρώμε παγωτό όπως παλιά στην Αθήνα (Ι)

Από Σικάγο, μέχρι Κασάτο: Πού τρώμε παγωτό όπως παλιά στην Αθήνα (Ι)

Νοσταλγία. Μια λέξη, ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Μια γλυκιά μελαγχολία για τα χρόνια, τις εποχές, τις ηλικίες που θυμόμαστε, και αυτομάτως το μυαλό μας πλημμυρίζει με αναμνήσεις, που και τι δεν θα δίναμε για να ζήσουμε, έστω και για ένα λεπτό, ξανά.

 

«Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος σημειολόγος και φιλόσοφος Roland Barthes, ενώ ο Αμερικανός πιανίστας Oscar Levant διατεινόταν ότι «Η ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις, αλλά κάτι που θυμάσαι».

 

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η νοσταλγία είναι πιο έντονη από ποτέ άλλοτε γύρω μας και ένας από τους λόγους είναι ο προφανής: σε εποχές που ο κόσμος καταρρέει, η ανεμελιά που κουβαλάει μέσα της η πιο νοσταλγική περίοδος της ζωής μας, η παιδική και εφηβική, είναι το πιο όμορφο καταφύγιο.

 

Από την ποπ κουλτούρα, μέχρι το φαγητό, ακόμα και το παγωτό, η τάση για νοσταλγία επαναφέρει στο προσκήνιο εικόνες, εμπειρίες και γεύσεις από την παιδική μας ηλικία που δεν θέλουμε με τίποτα να ξεχάσουμε. Κι επειδή το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, κάναμε τον γύρο της Αθήνας για να ανακαλύψουμε ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και τζελατερίες που σερβίρουν παγωτό όπως παλιά, που προσφέρουν σε χωνάκι, κυπελάκι, ποτήρι και πιάτo τις πιο ρετρό παγωμένες απολαύσεις.

 

Τα Γιούλια

 

Με γλυκιά παράδοση, που χρονολογείται από το 1945, Τα Γιούλια, στη Νέα Ιωνία, είναι από τα πιο ιστορικά και φημισμένα εργαστήρια-ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Φημίζεται για το αρωματικό και μαστιχωτό πολίτικο τσουρέκι του, το οποίο δεν θα μπορούσε να μην κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και στο παγωτό. Το παγωτό κρέμα με σιροπιασμένα κομμάτια τσουρεκιού είναι κουταλιά και ταξίδι πίσω στον χρόνο, τότε που μετρούσαμε παγωτά μέχρι να έρθει ο Οκτώβρης.

 

INFO
Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, 210 27 98 351

 

Χαρά

 

Στην κατηγορία των ιστορικών ζαχαροπλαστείων της πρωτεύουσας ανήκει επίσης η Χαρά, που άνοιξε το 1969 και η ποιότητά της παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Το παγωτό Σικάγο, με τη σοκολάτα, το σιρόπι, τα μπισκότα και τη σαντιγί, καθώς και το πολίτικο εκμέκ με μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, που γαρνίρεται με ελαφριά σαντιγί, σιρόπι βύσσινο και σπασμένο αμύγδαλο είναι οι δύο σπεσιαλιτέ του.

INFO
Πατησίων 339, Αθήνα, 210 22 87 266

 

Βάρσος

 

Το Σικάγο έχει την τιμητική του σε ένα ακόμη θρυλικό ζαχαροπλαστείο, αυτήν τη φορά των Βορείων Προαστίων. Στον Βάρσο της Κηφισιάς, σερβίρεται σε κολονάτο γυάλινο ποτήρι, με το σιρόπι της μαύρης σοκολάτας και τη χειροποίητη σαντιγί σχεδόν να ξεχειλίζουν. Δεν είναι όμως η μόνη ρετρό, δροσερή γεύση που αναγράφεται στον κατάλογό του. Το Ice Cream Soda, με παγωτό βανίλια, βύσσινο και σαντιγί και τη σόδα στο πλάι για να την περιχύσετε στην ποσότητα της αρεσκείας σας, το Κασάτο, με παγωτό σοκολάτα και βανίλια και σαντιγί με κεράσια στο ενδιάμεσο, και, τέλος, το Πες Μελμπά, με παγωτό βανίλια, κομπόστα ροδάκινο, σαντιγί, βύσσινο και αμύγδαλο είναι άχαστες επιλογές.

 

INFO
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 80 12 472

 

Tillas

 

Όλες τις παραπάνω επιλογές συναντάμε και στον κατάλογο του παλιού ζαχαροπλαστείου της Νέας Φιλαδέλφειας. Μόνο που, εδώ, το Σικάγο μπορεί να σερβιριστεί ακόμα πιο υπερπαραγωγή, πάνω σε προφιτερόλ ή σε βάση εκμέκ. Από τα best-seller ρετρό παγωτά του Tillas όμως είναι το Banana Split: φρέσκια μπανάνα που κόβεται κατά μήκος για να γεμίσει το εσωτερικό της με τρεις μπάλες παγωτού –βανίλια, σοκολάτα και φράουλα–, πασπαλισμένες με σιρόπι κεράσι, αμύγδαλο, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

 

INFO
Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 25 14 077

 

 

 

Από το Coffee&Brunch Magazine