This is a beer’s world! 5 must μπίρες που πρέπει να δοκιμάσεις στα ελληνικά νησιά

This is a beer’s world! 5 must μπίρες που πρέπει να δοκιμάσεις στα ελληνικά νησιά

Κάνουμε τον γύρο του Αιγαίου και δοκιμάζουμε τις καλύτερες μπίρες από τοπικές ζυθοποιίες

 

Πρώτος σταθμός η Σαντορίνη! Ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, μια πολυτάλαντη Αμερικανίδα, η Majda Anderson, ένας Έλληνας οινολόγος-οινοπαραγωγός, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, κι ένας Άγγλος οινέμπορος και home-brewer aficionado, ο Steve Daniel, συνθέτουν, από τo 2011, το πολυπολιτισμικό εταιρικό μείγμα της νεοσύστατης Μικρο-Ζυθοποιίας Σαντορίνης, με την ελπίδα να προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην ομολογουμένως βαρετή –τότε– ελληνική σκηνή των άχρωμων και άοσμων lager… Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνιάς της Σαντορίνης στήθηκε αυτό το πολύ μικρό και ξεχωριστό ζυθοποιείο. Εκεί, οι ζυθοποιοί συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού της Σαντορίνης με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από τη Γερμανία και την Αυστρία, τα πραγματικά σπάνια είδη λυκίσκου από τη Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία και τη Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο και την Αμερική, δημιουργώντας αυτές τις ιδιαίτερες μπίρες με σήμα τον γαϊδαράκο και όνομα “Yellow Donkey”. «Τι είναι, λοιπόν, οι μπίρες μας; Είναι γερμανικές Lager; Βρετανικές Ale; Βελγικές μοναστηριακές ή, μήπως, θολές Weiss; Τίποτα από τα παραπάνω και ταυτόχρονα όλα μαζί. Ο πιο δόκιμος χαρακτηρισμός θα ήταν μάλλον αυτός των Lagered Ales, ένα είδος διασταύρωσης. Ένα υβρίδιο, αν προτιμάτε, ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager και τις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale. Όπου κι αν τις κατατάξουμε, ο χαρακτήρας τους παραμένει μοναδικός, σαφώς ξεχωριστός» αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή του team.

 

Η Τήνος δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα! Η ζυθοποιία «ΝΗΣΟΣ» έχει ως αποστολή να δημιουργεί φρέσκιες μπίρες κορυφαίας γεύσης, ποιότητας και ευεργετικής αξίας, που συμπληρώνουν την αυθεντικότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Όραμά τους είναι να παραμένουν πρωτοπόροι, να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και να δημιουργούν αξία σε όλους γύρω τους. H «ΝΗΣΟΣ» των Κυκλάδων είναι μια αληθινή, ποιοτική, νόστιμη και φρέσκια απαστερίωτη μπίρα, που δημιούργησαν, στην πατρίδα που αγαπούν, άνθρωποι με περιέργεια, φαντασία, δημιουργικότητα και πάθος. «Για εμάς η “ΝΗΣΟΣ” είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια διεθνώς βραβευμένη μπίρα. Αντανακλά τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας, εκφράζει την Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής και είναι μια περήφανη πρέσβειρα του πνεύματος και της ομορφιάς των Κυκλάδων και των ελληνικών νησιών. H «ΝΗΣΟΣ» είναι μια πολυβραβευμένη ελληνική, ανεξάρτητη, οικογενειακής ιδιοκτησίας ζυθοποιία» τονίζεται στο επίσημο site. Οι μπίρες «ΝΗΣΟΣ» έχουν πλούσια γεύση και άρωμα, φυσική ανθράκωση και προσφέρονται απαστερίωτες, «ζωντανές», με τη μέγιστη δυνατή γεύση και διατροφική αξία. Ζυθοποιούνται με αργές, παραδοσιακές, φυσικές διαδικασίες και κορυφαίες, προσεκτικά επιλεγμένες, πρώτες ύλες. Δεν υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία (παστερίωση), δεν περιέχουν συντηρητικά και σταθεροποιούνται με μικροφίλτρανση.

 

Το «νησί των ανέμων» ξεχωρίζει για τις ομορφιές του, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, τις τοπικές νοστιμιές και το μικροζυθοποιείο του. Από τον Μάιο του 2017, ζυθοποιούν, εμφιαλώνουν και σερβίρουν εξαιρετικές μπίρες για το νησί της Μυκόνου, και όχι μόνο, με το όνομα “Mikonu”. Όλα ξεκίνησαν από δύο φίλους που έβραζαν μπίρα στο σπίτι, για να ποτίζουν τους διψασμένους φίλους τους με ποιοτικές, πειραματικές μπίρες. Μετά από χρόνια εσωτερικών αναζητήσεων, μετέτρεψαν το χόμπι σε επάγγελμα, σπούδασαν ζυθοποίηση, εξερεύνησαν, έβρασαν μπίρα, απέτυχαν, ξαναπροσπάθησαν και τα κατάφεραν περίφημα.

 

Από την Πάρο με αγάπη

 

Μέχρι πρότινος, η Πάρος φημιζόταν για τη σούμα, τη γούνα και τα φρέσκα ψάρια της. Πλέον, μπορεί να είναι υπερήφανη και για τις μπίρες της. Ο Νικόλας Παυλάκης και ο Μαρίνος Αλεξάνδρου δημιούργησαν τη μικροζυθοποιία “56 Isles”, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην κυκλαδική περιοχή. Το όνομα προέρχεται από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, με τους ιδιοκτήτες να θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στις ρίζες της μπίρας, αλλά και να τονίσουν την ομορφιά της περιοχής.

 

Ο Νικόλας Παυλάκης θυμάται πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή: «Η ιδέα για την ίδρυση της μικροζυθοποιίας ξεκίνησε το 2012 στο Λονδίνο και συγκεκριμένα σε μια pub. Εγώ, όντας γέννημα θρέμμα Παριανός, ήθελα να επιστρέψω και να δημιουργήσω στον τόπο μου. Αντίστοιχα, ο συνέταιρός μου, Μαρίνος Αλεξάνδρου, είχε αγαπήσει την Πάρο σαν επισκέπτης και, κάπως έτσι, η κοινή μας αγάπη για την μπίρα μάς ώθησε στη δημιουργία της “56 Isles”. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, ενώ η παραγωγή και η διάθεση της μπίρας ξεκίνησαν το 2016».

 

Όπως διευκρινίζει ο ένας εκ των ιδιοκτητών της μικροζυθοποιίας: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, διατίθενται στην αγορά τα παρακάτω είδη: η κορυφαία σε γεύση “56 Isles Aegean Wit”, που το 2018 απέσπασε την υψηλότερη διάκριση στον διεθνώς καταξιωμένο βρετανικό θεσμό Great Taste Awards, η ξανθιά απαλή “56 Isles Pilsner”, η Session India Pale Ale και η Lager».

 

Η Ικαρία στο ποτήρι

 

Το κοινό όραμα τεσσάρων ανθρώπων και η αγάπη τους για την Ικαρία, εκεί όπου φύονται οι ρίζες της καταγωγής τους, δημιούργησαν, το 2017, το ζυθοποιείο «Ικαριώτισσα». Στη συνέχεια, η Ειρήνη και η Αφροδίτη Κουλουλία, ο Ιωάννης Κεφαλάς και ο Βαγγέλης Αγγελουδάκης, με τη δύναμη του ενθουσιασμού τους, πόνταραν και κέρδισαν, συνδυάζοντας την αγάπη για την μπίρα με τα μεθυστικής ομορφιάς χαρακτηριστικά του νησιού. «Αγαπάμε τον τόπο, γιατί είναι αγνός και ιδιαίτερος. Οι αξίες του τόπου είναι πολλές και σπάνιες στις μέρες μας» αναφέρουν. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια μπίρα που, από τα σχετικά μικρά όρια της Ικαρίας, κατέκτησε σταδιακά ολόκληρη την Ελλάδα. Η μπίρα «Ικαριώτισσα».

 

 

Aπό το Coffee&Brunch Magazine