Υπό πίεση οι τιμές του Robusta: Αγγίζουν υψηλό 16ετίας

Υπό πίεση οι τιμές του Robusta: Αγγίζουν υψηλό 16ετίας

Έντονες πληθωριστικές πιέσεις δέχεται ο καφές robusta παγκοσμίως, με την τιμή του να καταγράφει ιστορικά υψηλά.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ υποχώρησαν τον Μάιο στον μικρότερο όγκο των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Οι χαμηλές εξαγωγές αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, γεγονός που θα πιέσει τις τιμές μόνο προς τα πάνω.

 

Ειδικότερα οι αποστολές από το Βιετνάμ υποχώρησαν σε λιγότερους από 80.000 τόνους τον Μάιο, μειωμένες κατά 47% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ποσότητα κόκκων που εξήχθησαν για το μήνα από το 2009, ανέφερε το δημοσίευμα.

 

Ο Ντο Χα Ναμ, πρόεδρος του κορυφαίου φορτωτή Intimex Group και αναπληρωτής επικεφαλής της Ένωσης Καφέ Κακάο του Βιετνάμ, δήλωσε ότι τα μηνιαία στοιχεία για τις εξαγωγές θα είναι «ασήμαντα» έως ότου αρχίσει η συγκομιδή των νέων κόκκων τον Οκτώβριο. Προειδοποίησε ότι τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα από τους αγρότες.

 

Η σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών έχει εκτοξεύσει τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης (futures) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.