Specialty coffee shops: Mια αγορά 53 δις ευρώ!

Specialty coffee shops: Mια αγορά 53 δις ευρώ!

Η παγκόσμια αγορά specialty coffee shops εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 57,41 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ(53 δις ευρώ) από το 2024-2028, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία έρευνας αγοράς Technavio.


 

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας βασικός λόγος πίσω από την ανάπτυξη του κλάδου είναι η εστίαση των καταναλωτών στη βιωσιμότητα. «Τα specialty coffee shops δίνουν προτεραιότητα στην ηθική πολιτική, στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και στις συνεργασίες fare trade. Οι άμεσες εμπορικές σχέσεις διασφαλίζουν δίκαιους μισθούς και περιβαλλοντική διαχείριση», λένε οι συντάκτες της έκθεσης. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα pecialty coffee shops τείνουν να επενδύουν σε οικολογικές συσκευασίες, ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό και μείωση των απορριμμάτων και δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική βιωσιμότητα μέσω της συμμετοχής της κοινότητας και της υποστήριξης της τοπικής οικονομίας.

 

Ένας άλλος παράγοντας της ανάπτυξης του κλάδου που περιγράφεται στην έκθεση είναι η εστίασή του σε κόκκους υψηλής ποιότητας και μοναδικά roasts. «Τα καφέ χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για να εξασφαλίσουν την τέλεια παρασκευή, προσελκύοντας έξτρα πελάτες με την τεχνογνωσία και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες τους», αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα παρστηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση για ευκολία, με τις online παραγγελίες και τις επιλογές παράδοσης να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Ενώ η παγκόσμια αγορά των coffee shops ακμάζει, η έκθεση απαριθμεί επίσης αρκετές προκλήσεις. Μια σημαντική πρόκληση είναι η ασταθής τιμολόγηση των κόκκων καφέ, η οποία αποδόθηκε σε παράγοντες όπως η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, η μειωμένη παραγωγή, οι καιρικές συνθήκες και το κόστος εργασίας.

 

Αυτές οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και αυξάνουν την ανάγκη για ευέλικτες στρατηγικές προμήθειας. Οδηγούν επίσης σε αύξηση του κόστους παρασκευής και μείωση των περιθωρίων κέρδους, με αποτέλεσμα οι καφετέριες να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους. Άλλες προκλήσεις που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό από μεγάλες αλυσίδες καφέ, το υψηλό κόστος προμήθειας και καβουρδίσματος specialty κόκκων, την προτίμηση των καταναλωτών για ευκολία και ταχύτητα, την αυξανόμενη τάση προς επιλογές φυτικής προέλευσης και χωρίς ζάχαρη, την εποχικότητα κόκκων καφέ και την ανάγκη για σταθερή ποιότητα. Ωστόσο, παρά αυτές τις προκλήσεις, η έκθεση ανέφερε ότι η αγορά των specialty καφέ συνεχίζει να αναπτύσσεται, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας, μοναδικές εμπειρίες καφέ.