H No1 ένδειξη ότι καταναλώνετε πολλή καφεΐνη και τι να προσέξετε

H No1 ένδειξη ότι καταναλώνετε πολλή καφεΐνη και τι να προσέξετε

Τι πιο δύσκολο από το πρωινό ξύπνημα! Το μόνο που μπορεί να μας… παρηγορήσει και παράλληλα να μας τονώσει είναι ένα φλιτζάνι γευστικού καφέ.

 

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Statista,το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πίνει καφέ σε καθημερινή βάση. Εξ αυτών, το 44% πίνουν 2-3 φλιτζάνια ανά ημέρα. Υπήρχε ωστόσο και ένα μικρότερο ποσοστό που δήλωσε ότι καταναλώνει 11 ή και περισσότερα φλιτζάνια/ημέρα!

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση μιας ποσότητας καφέ έως 400 mg καθημερινά είναι ασφαλής, έτσι όσοι πίνουν έως 2 καφέδες βρίσκονται «εντός πλαισίου». Εξάλλου ο καφές θεωρείται καλός σύμμαχος για την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δρώντας ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ και ορισμένων τύπων καρκίνου. Όλα καλά, ως εδώ.

 

Όμως, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πίνουν πολύ έως πάρα πολύ καφέ, κάτι που μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία. Εάν αναρωτιέστε μήπως ανήκετε σε αυτή την ομάδα, μπορείτε να κάνετε ένα «διανοητικό τεστ». Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης σύμφωνα με έρευνα είναι ότι σας κάνει να νιώθετε παγιδευμένοι.

 

Έχετε νιώσει ποτέ έτσι, έπειτα από την κατανάλωση καφέ; Eάν ναι, θα σας συνιστούσαμε να την περιορίσετε κατά 1-4 κούπες. Κάποια ακόμη συμπτώματα που συνδέονται με την υπερκατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος είναι: To να νιώθετε μη χρήσιμοι, να είστε ανεξήγητα πολύ ανήσυχοι, να παρουσιάζετε κρίσεις πανικού και πονοκεφάλους.

 

Πώς όμως συνδέονται όλα αυτά τα συναισθήματα με την υπερβολική καφεΐνη; Η αιτία κρύβεται στην… αδρεναλίνη. Η καφεΐνη εμποδίζει μια χημική ουσία του εγκεφάλου σας που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και παράλληλα απελευθερώνει την αδρεναλίνη. Έτσι, οδηγεί σε επιταχυνόμενο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και υψηλότερο ρυθμό αναπνοής.  Όσους έχουν άγχος, ή ακόμα χειρότερα αισθάνονται παγιδευμένοι, θα ήταν συνεπώς καλό να μειώσουν την καφεΐνη που προσλαμβάνουν.