Coffee and dessert pairings

Coffee and dessert pairings

Δροσιστικά, με φρουτώδη γεύση και αρώματα, φέρουν την υπογραφή του Πέτρου Συρίγου και είναι ο καλύτερος συνδυασμός για τον καφέ μας. 

 

Cheesecake φράουλα

 

Υλικά

800 γρ. τυρί κρέμα 

250 γρ. ξινομυζήθρα μαλακή ή ανθότυρο 

300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 πακέτο μπισκότα 

120 γρ. βούτυρο

6 φύλλα ζελατίνης

Ξύσμα απο 1 λεμόνι

Μαρμελάδα φράουλας 

 

Εκτέλεση 

 

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει για 20 δευτερόλεπτα σε φουρνάκι μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε σε παγωμένο νερό τις ζελατίνες και τις αφήνουμε μέσα σε ένα μπολ για 10 λεπτά. 

 

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με τη μυζήθρα και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσέχουμε να μη ζεσταθεί πολύ και φουσκώσει, γιατί θα χυθεί. Όταν λιώσει τελείως η ζάχαρη, παίρνουμε τις ζελατίνες από το νερό, τις στραγγίζουμε με τα χέρια μας, να φύγει τελείως το νερό, και τις ρίχνουμε στο μείγμα με την κρέμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα με την κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σε ένα αποσπώμενο σκεύος (ταρτιέρα) απλώνουμε το μπισκότο για βάση και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα του μίξερ. Βάζουμε στο ψυγείο για πάνω από 3 ώρες. Σερβίρουμε σε κομμάτια ή ακόμα και σαν τούρτα με μαρμελάδα. 

 

Τάρτα λεμονιού

 

Υλικά

 

3 μέτρια λεμόνια, χυμό και ξύσμα

3 λάιμ, χυμό και ξύσμα

3 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

8 κρόκους αυγών

2 πακέτα μπισκότα

250 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα γιαουρτιού

500 ml κρέμα γάλακτος 35%

2 κουτ. της σούπας χυμό λεμόνι

5 κουτ. της σούπας γιαούρτι

 

Εκτέλεση

 

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψάκι ή μια μεγάλη ταρτιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Αλέθουμε στο πολυμηχάνημα το μπισκότο, να γίνει πούδρα, και ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα από το μπισκότο στο ταψί της τάρτας και το σηκώνουμε περιμετρικά και στα τοιχώματα. 

 

Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιούμε το σύρμα και χτυπάμε τους κρόκους με το ξύσμα από το λεμόνι και το ξύσμα λάιμ. Προσθέτουμε τα ζαχαρούχα και τα χτυπάμε για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε και τους χυμούς από τα λεμόνια και τα λάιμ, το μείγμα μας αμέσως θα πήξει αρκετά. Βάζουμε το μείγμα πάνω στην τάρτα. Ψήνουμε στον αέρα την τάρτα για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά τη βάζουμε για 6 ώρες στο ψυγείο ή 2 ώρες στην κατάψυξη. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε σαντιγί, τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε την τάρτα και από πάνω μια κουταλιά από το μείγμα με το γιαούρτι.

 

Μους λευκής σοκολάτας με γιαούρτι

 

Υλικά

 

250 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας

100 γρ. βούτυρο

500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

150 γρ. λευκή σοκολάτα

Ξύσμα από ένα λεμόνι

3 φύλλα ζελατίνης

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

Εκτέλεση 

 

Σπάμε τα μπισκότα, τα ενσωματώνουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα μοιράζουμε σε μπολάκια για βάση. Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε. 

 

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων σε μικρά κομμάτια για 3 λεπτά στα 300-360 Watt ή σε μπεν-μαρί, αλλά προσέχουμε να μην ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία. Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μπολ με το γιαούρτι και την κρέμα. Στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε σε μία κουταλιά βραστό νερό, για να διαλυθούν καλά, και προσθέτουμε όλο το υγρό στο μπολ. Βάζουμε πάνω από το μπισκότο στα ποτηράκια μας και μετά στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε με φρούτα ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

 

Carrot cake με τυρί κρέμα frosting

 

Υλικά

 

260 γρ. τριμμένα καρότα

120 γρ. τυρί κρέμα

300 γρ. καστανή ζάχαρη

100 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

240 ml ηλιέλαιο

4 αβγά

130 γρ. μαρμελάδα της επιλογής μας

1 βανίλια

310 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι μπέικιν σόδα

½ κουταλάκι αλάτι

1 ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη

1 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σκόνη

1/4 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη

260 γρ. καρύδια

 

Για το frosting

460 γρ. κρέμα τυρί

340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

½ κουταλάκι βανίλια

750 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα τυρί, την καστανή ζάχαρη, τη λευκή, το ηλιέλαιο και χτυπάμε με το σύρμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αβγά, ένα-ένα, τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, τη βανίλια, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά μέσα στο άλλο μπολ με τα αβγά κι ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε τα μισά καρύδια σε ένα μούλτι και τα σπάμε λίγο, τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το τριμμένο καρότο στον τρίφτη. Ανακατεύουμε καλά. Σε 3 ταψάκια των 20 cm βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και χωρίζουμε το μείγμα μας και στα τρία. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο, γιατί το μείγμα θα πέσει.

 

Για το frosting

Έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου το βούτυρο και το τυρί κρέμα και τα βάζουμε στο μίξερ στο φτερό και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σε δύο δόσεις τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Βάζουμε το frosting σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

 

Για το στήσιμο

Σε μια βάση βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ, από πάνω κρέμα και συνεχίζουμε. Βάζουμε γύρω γύρω κρέμα, στολίζουμε με τα καρύδια και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

 

Πάβλοβα με μαρμελάδα φράουλα

 

Υλικά

 

Για τη μαρέγκα

10 ασπράδια

Μερικές σταγόνες λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

 

Για τη σαντιγί

750 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Για την καραμελωμένη φράουλα

1 κιλό φράουλες κατεψυγμένες

750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ξύλο κανέλας

2 γαρίφαλα

3 φύλλα αρμπαρόριζας

200 γρ. κόκκινο κρασί

500 γρ. νερό

 

Για το σερβίρισμα

Φρέσκιες φράουλες

Δυόσμο

 

Εκτέλεση

 

Για τη μαρέγκα

 

Τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτουµε το αλάτι. Λίγη λίγη, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπηµα της µαρέγκας. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια. Κοσκινίζουμε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90 βαθμούς στον αέρα. Κάνουμε έναν κύκλο σε μια λαδόκολλα, στρώνουμε σε μια λαμαρίνα και απλώνουμε τη μαρέγκα μας γεμίζοντας τον κύκλο. Ψήνουμε στους 90 για περίπου 3 ώρες.

 

Για την κρέμα

 

Αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

 

Για την καραμελωμένη φράουλα

 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου λιώσει και σε κάποιο σημείο γίνει πιο ξανθή. Τότε ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και μετά από ένα λεπτό το νερό. Αφήνουμε περίπου 25 λεπτά να βράσει, μέχρι να γίνει παχύρρευστο σιρόπι, και ρίχνουμε τις φράουλες και τα μυρωδικά. Τέλος, αφήνουμε 35 λεπτά να βράσει, ξαφρίζοντας κάθε τόσο.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine