O απόλυτος οδηγός του καφέ… σε ένα infographic

O απόλυτος οδηγός του καφέ… σε ένα infographic

4 διαφορετικά είδη καφέ: Eπιλέξτε σοφά, ανάλογα με τις ανάγκες σας

 

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, αλλά και από τα πιο περίπλοκα. Εάν δεν έχετε ασχοληθεί με τον κόσμο του καφέ, ίσως να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιος τύπος κόκκων είναι καλύτερος για τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ που υπάρχουν εκεί έξω.

 

Κόκκοι Robusta

 

Οι Robusta θεωρούνται κόκκοι καφέ χαμηλότερης ποιότητας. Έχουν περισσότερη καφεΐνη και είναι επίσης πιο πικροί από τους Arabica. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μείγματα είναι επειδή έχουν υψηλότερη απόδοση συγκριτικά με τον Arabica, πράγμα που σημαίνει ότι οι roasters μπορούν να παράξουν περισσότερα κιλά καβουρδισμένου καφέ από αυτούς ανά κιλό πρώτης ύλης.

 

Κόκκοι Arabica

 

Οι κόκκοι Arabica είναι το πιο συνηθισμένο είδος κόκκου καφέ. Καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη, όπως η Αιθιοπία, η Βραζιλία και η Ινδονησία. Οι κόκκοι Arabica γενικά θεωρούνται ανώτεροι από τους κόκκους Robusta επειδή έχουν περισσότερη γεύση και άρωμα. Ωστόσο, είναι επίσης πιο ακριβοί από τους κόκκους Robusta λόγω της σπανιότητάς τους και του υψηλότερου κόστους παραγωγής για τους καλλιεργητές (δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ωριμάσουν τα δέντρα arabica).

 

Κόκκοι Liberica

 

Οι κόκκοι Liberica είναι ένα υβρίδιο Arabica και Robusta. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους Arabica και καλλιεργούνται στις Φιλιππίνες. Ο Liberica χρησιμοποιείται σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ, όπως Nescafe Gold Blend Instant Coffee Powder και Nestle Nescafe Gold Crema Instant Coffeemaker Mix (20 πακέτα).

 

Κόκκοι Excelsa

 

Οι κόκκοι Excelsa είναι ένα είδος κόκκου καφέ, που καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία και την Κολομβία. Έχουν πιο γλυκιά γεύση από άλλα είδη κόκκων καφέ, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για εσπρέσο ή ροφήματα χωρίς καφεΐνη. Οι κόκκοι Excelsa χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εσπρέσο επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα οξύτητας από άλλες ποικιλίες καφέ. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές σας θα είναι λείος, όχι πικρός, ούτε όξινος. Επιπλέον, θα σας κρατήσει ξύπνιους περισσότερο χωρίς να σας προκαλεί νευρικότητα!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των κόκκων καφέ, καθώς ο καθένας έχουν διαφορετικές χρήσεις. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το ποιο είδος είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας, συνιστούμε να ξεκινήσετε με κόκκους Arabica ή Excelsa. Αυτοί οι δύο τύποι έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και ορισμένες βασικές διαφορές.