Μηλόπιτα: μια γλυκιά πίτα για το χειμώνα
Ένα εύκολο, νόστιμο, γλυκό που παντρεύεται ιδανικά με μια κούπα ζεστό καφέ.
Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και το μυαλό μας πάει πάντα στο αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων, τη λαχταριστή μηλόπιτα. Το σκηνικό που φανταζόμαστε είναι ειδυλλιακό. Πρωί Κυριακής, η οικογένεια μαζεμένη στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι, συνομιλίες, γέλια, χαρά. Τότε έρχεται ζεστή και βγαλμένη μόλις από το ταψί μια πεντανόστιμη μηλόπιτα, οι συζητήσεις σταματούν και όλοι απολαμβάνουν το γλυκό έδεσμα…
Η μηλόπιτα θεωρείται ένα από τα πιο ιδανικά συνοδευτικά του καφέ, καθώς η γλυκύτητά ισορροπεί με τα bitter στοιχεία του καφέ και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Σερβίρεται με το πρωινό μας ή ως brunch και έχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, δίνοντάς μας πολλή ενέργεια για όλη τη μέρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί, ο χρόνος για όλους μας είναι πολύτιμος και δεν μπορούμε να τον σπαταλάμε άσκοπα, σας παρουσιάζει μια γρήγορη και εύκολη συνταγή.
Συνταγή για 6-8 μεριδες
Για τη ζύμη
- 100 γρ. σπορέλαιο ή 80 γρ. ηλιέλαιο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή μαύρη για πιο light)
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 3 πράσινα
- 4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
- 30 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 βανίλια
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο ή το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα
Για τη γέμιση
- Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με χοντρό τρίφτη
- Βάζουμε τα μήλα πάνω σε μια πετσέτα και τα στύβουμε για να φύγουν πολλά από τα ζουμιά τους.
- Περιχύνουμε το λεμόνι – έτσι ώστε να μη μαυρίσουν τα μήλα μας
- Τα βάσουμε στο μπολ και τα ανακατεύουμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, τη βανίλια και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
Για τη μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Παίρνουμε ένα μικρό ταψί ή μια φόρμα και το/τη λαδώνουμε. Βάζουμε τη μισή ζύμη στον πάτο και την πατάμε έτσι ώστε να φτιάξουμε την πρώτη στρώση.
- Βάζουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη “τριμέννη” σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο. Αφού κρυώσει μπορούμε προαιρετικά να πασπαλίσουμε με άχνη.