Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης
Ανάμεσα στα άλλα απροσδόκητα οφέλη του καφέ για την υγεία, αυτός φαίνεται να προλαμβάνει τη δημιουργία επίπονων χολόλιθων (σ.σ.: λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων που μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα), σύμφωνα με έρευνα.
Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που πίνουν έξι κούπες καφέ ημερησίως μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων κατά 23%. «Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα χολολιθίασης», τονίζει η Αν Τύμπαεργκ – Χάνσεν, επικεφαλής γιατρός κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα για τους δανούς πολίτες, το 6% των οποίων, πίνει πράγματι, πάνω από 6 κούπες καφέ την ημέρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα και για αυτούς που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες καφέ. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν μια κούπα καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων κατά 3% συγκριτικά με εκείνους που απέχουν από το συγκεκριμένο ρόφημα. Το ποσοστό όμως αυτό είναι 17% για τα άτομα που πίνουν τρεις με έξι κούπες καφέ την ημέρα.
Οι χολόλιθοι είναι λίθοι που συσσωρεύονται στη χοληδόχο κύστη και συχνά ‘μπλοκάρουν’ τη χοληφόρο οδό. Όταν αυτοί αναπτυχθούν αρκετά προκαλούν πόνο και χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.