Μπορούμε να καταναλώνουμε καφέ και μετά τα 70;

Μπορούμε να καταναλώνουμε καφέ και μετά τα 70;

Πόση ποσότητα καφέ μπορεί να καταναλώσει κανείς όταν ξεπεράσει τα 70 χρόνια; Είναι καλό για τον οργανισμό; Ποια είναι τα οφέλη; 

 

Όλοι έχουμε φανταστεί τη “χρυσή μας δεκαετία”: Σαββατοκύριακα με εγγόνια, βόλτες σε κάποιο κοντινό πάρκο, χαλαρές νύχτες δίπλα στο τζάκι, παρέα με τον αγαπημένο μας καφέ και ένα βιβλίο, κάπως έτσι ονειρευόμαστε τον εαυτό μας στα 70. Είναι όμως ο καφές πραγματικά μια καλή ιδέα για τους ηλικιωμένους ή θα πρέπει να προτιμούν περισσότερο τα αφεψήματα από βότανα; Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα αυτό, λέγοντας ότι ο καφές δεν χρειάζεται να αποκλειστεί από το μενού των ηλικιωμένων.

 

Τα καλά νέα: ο καφές μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο όφελος στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, ακόμη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Υπάρχουν κάποια στοιχεία που βασίζονται σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν υπάρχει κάποιο προστατευτικό όφελος έναντι της γνωστικής εξασθένησης ότι για τους καταναλωτές που πίνουν μέτριες ποσότητες καφέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει η δρ. Drago. «Είναι μια συσχέτιση, όχι μια αιτία, αλλά αυτές είναι μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, επομένως η συσχέτιση έχει πιθανώς κάποια αλήθεια πίσω από αυτό» προσθέτει.

 

Εκτός από τα βιοχημικά οφέλη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο καφές και οι σχετικές κοινωνικές τελετουργίες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη συναισθηματική και σωματική υγεία για τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους βιώνουν στιγμές μοανξιάς (ειδικά στην εποχή του COVID). «(Ο καφές) είναι μέρος της πρωινής τους ρουτίνας, της κοινωνικής τους ρουτίνας και αυτό έχει κάποιο όφελος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα για όσους ηλικιωμένους ζουν μόνοι ή απομονωμένοι» αναφέρει η δρ. Drago.

 

Τα άσχημα νέα: Eάν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σχετικά με τo καρδιαγγειακό ή το ουροποιητικό σύστημα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να επιδεινώσει το πρόβλημα. «Ο καφές περιέχει αρκετές βιολογικά δραστικές ουσίες που μπορεί να έχουν είτε ευεργετικές είτε επιβλαβείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα», λέει μια ιταλική μελέτη του 2008 για τον καφέ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Drago σχολίασε σχετικά ότι για όσους πίνουν καφέ και έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να μη βοηθά στη μείωσή της. Για άτομα με ακράτεια ή προβλήματα με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), ο καφές μπορεί επίσης να λειτουργεί αρνητικά. Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και επίσης να αυξήσει τη συχνότητα της ανάγκης για ούρηση.

 

Τέλος, οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν έμμεσα προβλήματα στους ηλικιωμένους, καλύπτοντας την κούραση και την υπνηλία που μπορεί να είναι δείκτες άλλων προβλημάτων υγείας. Για ασθενείς με αϋπνία ή αποφρακτική υπνική άπνοια, η κατανάλωση καφέ «καταλήγει να χρησιμοποιείται ως ένα είδος αυτοθεραπείας για να συγκαλύψει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρόλο που αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να πει ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει η Drago.

 

Ποια είναι λοιπόν η σωστή ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε στην ηλικία των 70; Μια κροατική μελέτη του 2000 αναφέρει ότι «50-100 mg καφεΐνης την ημέρα» είναι «καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των ηλικιωμένων, που απολαμβάνουν να συναντιούνται και να συνομιλούν πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ». Ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι μια επιλογή για όσους θέλουν να συνεχίσουν το τελετουργικό, αν είναι πάνω και πέρα ​​από αυτό που προτείνει ο γιατρός τους για την πρόσληψη καφεΐνης

 

Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως το τι συνιστά μια κατάλληλη ποσότητα καφέ για έναν υγιεινό τρόπο ζωής στην τρίτη ηλικία, διαφέρει από άτομο σε άτομο.